mijenja se zakon

U lipnju porastao broj korisnika dječjeg doplatka za 4190

Ivanka Roksandić
Patrik Macek/PIXSELL
28.09.2012.
u 13:27

Izmjene Zakona o doplatku koje su podržali svi klubovi zastupnika uštedjet će dva milijuna kuna

Saborski klubovi podržali su prijedlog izmjena Zakona o doplatku za djecu kojim se želi uštedjeti dva milijuna kuna tako što država više ne bi slala rješenja o doplatku korisnicima kojima se iznos ne mijenja. Novo rješenje donosilo bi se samo u slučajevima kada se pravo ukida za tekuću godinu ili kada se smanjuje ili povećava visina doplatka za djecu.

– Trošak je izrade i dostave svakog rješenja 13 kuna, a kako se, nakon što se zakon izmijeni, više ne bi izrađivalo ni dostavljalo oko 145 tisuća rješenja, to bi značilo godišnju uštedu od dva milijuna kuna – objasnio je zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Darko Ledinski te dodao da će se ušteđeni novac usmjeriti prema krajnjim korisnicima, onima kojima to najviše treba.

HDZ-ova Ivanka Roksandić upozorila je da je u lipnju porastao broj korisnika dječjeg doplatka za 4190.

– To znači da je toliko obitelji palo ispod dohodovnog cenzusa od 1633 kune po članu kućanstva, a to je znak da su se izgubila radna mjesta – kazala je Roksandić te upozorila da je doplatak pao za četiri kune, a u nekim je obiteljima to "kilogram kruha". Nada se da će se ušteđena dva milijuna kuna usmjeriti u povećanje dječjeg doplatka i na pomoć roditeljima za uzdržavanje djece jer je počela nova školska godina te je "sve ono što nas očekuje ovu jesen i zimu itekako poskupilo život hrvatskim obiteljima."

Laburist Mladen Novak primijetio je da je riječ samo o administrativnoj mjeri i poručio Vladi da bi morala usklađivati dječji doplatak s troškovima života.

– Laburisti su Vladu pisanim putem pitali kada će dječji doplatak uskladiti s porastom životnih troškova, s obzirom na povećani PDV te poskupljenje struje i plina. Od nadležne ministrice dobili smo odgovor da je Vlada iskazala odlučnost u ostvarenju prava u neizmijenjenim iznosima. Donesite neku konkretnu mjeru, da ljudi mogu preživljavati – rekao je Novak.

HSU-ov Željko Šemper smatra da bi i na drugim mjestima trebalo smanjiti "papirometriju", poput rodnih listova, za koje se često traži da nisu stariji od šest mjeseci ili na potvrdama o prebivalištu.

– U srpnju su u HZMO-u bila registrirana 214.753 korisnika dječjeg doplatka, za 406.231 dijete i doplatak je u prosjeku iznosio 352 kune. Možda je čudno da umirovljenici raspravljaju o ovoj temi, ali poznato je da mi u mirovini, više bake, a manje djedovi, radimo u baka-servisima i vodimo brigu o unucima. Ako roditelji imaju sreće da su zaposleni, djedovi i bake prikupljaju potrebnu dokumentaciju za ostvarivanje i korištenje prava na doplatak za djecu – objašnjava Šemper.

>>Vinković: Vladin je program s faksa na biro pa onda u grob!

Komentara 2

DA
danijeluskoci
14:24 28.09.2012.

u ustavu RH stoji da su svi državljani ravnopravni,zašto tada pravo na doplatak nemaju sva djeca u državi

DA
danijeluskoci
14:26 28.09.2012.

zašto se visina doplatka ne računa po istoj formuli kao i za rtv pristojbu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije