KORONAVIRUS

Stožer objavio: Jedna novooboljela osoba u protekla 24 sata, i to u Zagrebu

Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andija Štampar" uveo "drive in" dijagnostiku koronavirusa
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
14.06.2020.
u 15:26

Zemlje s najvišim brojem zabilježenih slučajeva su SAD, Brazil, Rusija, Indija i Velika Britanija.

U svijetu je potvrđeno 7,786,042 slučajeva koronavirusa, te 430,128 smrtnih slučajeva. Zemlje s najvišim brojem zabilježenih slučajeva su SAD, Brazil, Rusija, Indija i Velika Britanija. 

Tijek događanja:

15:25 - Teheran je objavio da je od covida-19 u zadnja 24 sata u zemlji umrlo više od 100 ljudi, što se nije dogodilo već dva mjeseca. Zdravstvene vlasti prijavile su 107 novih smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom od subote do nedjelje, rekla je glasnogovornica ministarstva zdravstva, čime je u zemlji od te bolesti do sada umrlo 8837 ljudi. U zadnja 24 sata zaraženo je 2472 ljudi, ukupno 187.427. Iran je najteže pogođen pandemijom na Bliskom istoku. Broj zaraženih raste od početka svibnja.

13:38 - Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je jedan, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2252, navode iz Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Oboljela osoba je iz Grada Zagreba.

Do sada je testirano 70110 osoba, od toga 143 u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju je 7 osoba. Od toga je na respiratoru 0 pacijenata. Ukupan broj ozdravljenih je 2134. Ukupan broj preminulih je 107.

13:30 - U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene tri slučaja zaraze koronavirusom, a nije zabilježen nijedan novi smrtni slučaj od covida-19, objavila je vlada na Twitteru. Dva nova slučaja zabilježena su u Novoj Gorici, gradu uz granicu s Italijom, te jedan u Jesenicama na sjeverozapadu zemlje. Broj ukupno zabilježenih slučajeva zaraze koronavirrusom od početka epidemije tako se povećao na 1495, dok broj umrlih ostaje 109. Dosad je testirano 87.386 uzoraka, uz 1495 potvrđenih slučajeva zaraze. Još samo 6 osoba liječi se u bolnici od covida-19, preboljelo ga je 1364, a aktivno zaraženih je još 22 ljudi.

U okviru ublažavanja dosadašnjih restrikcija, Slovenija od ponedjeljka otvara granicu s Italijom, a nakon tri mjeseca otvaraju se i malogranični prijelazi na granici s Hrvatskom. Isto tako, od ponedjeljka su opet dopuštena okupljanja do 500 ljudi na javnim mjestima, što otvara prostor i za održavanje nekih sportskih događaja s manje publike.

13:25 - Objavljeni su novi podaci vezani za Srbiju, Sjevernu Makedoniju i BiH.

U Srbiji u zadnja 24 sata potvrđeno je 76 novozaraženih, jedan osoba je umrla. Dosad je u Srbiji umrlo 253 ljudi.

U Sjevernoj Makedoniji registrirano je 196 novih slučajeva korone, a umrlo je osmero ljudi. Ukupan broj registriranih slučajeva povećao se na 3.895. Od COVID-19 u toj je zemlji dosad umrlo ukupno 179 osoba.

U Bosni i Hercegovini zabilježena su 62 nova slučaja korona virusa.

12:40 - Na području Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 44 obrađena testa danas nema novooboljelih osoba. Ni jedna osoba se ne nalazi na bolničkom liječenju u KBC-u Split. Od ukupnog broja do sada pozitivnih osoba na COVID infekciju sa područja Splitsko-dalmatinske županije još se jedna osoba vodi kao aktivno oboljela, priopćio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

11:18 - Guverner Andrew Cuomo rekao je da je New York "ukrotio zvijer" koronavirusa nakon mjeseci teške borbe, prenose američki mediji. Prijavljena su 32 nova smrtna slučaja u petak - što je najniži broj od početka pandemije.  Cuomo je rekao da su vijesti općenito "vrlo, vrlo dobre" te da New York ima najnižu razinu hospitaliziranih slučajeva od covida-19 otkad je "ova noćna mora počela" 20. ožujka. 

"Učinili smo to. Ukrotili smo zvijer. Sada se nalazimo 180 stupnjeva na drugoj strani", rekao je Cuomo te dodao da je u borbi protiv koronavirusa trenutačno najbitnije testiranje.

8:27 - Sedamdesetogodišnji Amerikanac koji je zamalo umro od covida-19 dobio je šokantno visoki račun od 1,1 milijun dolara za troškove bolničkog liječenja, piše The Seattle Times. Michael Flor primljen je u bolnicu u Seattleu 4. ožujka i ostao je tamo 62 dana. U jednom trenutku bio je toliko blizu smrti da su mu sestre držale telefon kako bi se mogao oprostiti sa svojom ženom i djecom.

No oporavio se te je otpušten iz bolnice 5. svibnja, na veselje liječnika i medicinskih sestara koji su brinuli za njega - da bi naposljetku dobio račun na 181 stranicu koji iznosi 1.122.501,04 dolara (7.545.676 kn), rekao je novinama.

To uključuje: 9736 dolara za sobu na intenzivnoj njezi po danu, blizu 409.000 dolara za pretvaranje sobe u sterilni prostor na 42 dana, 82.000 za korištenje respiratora na 29 dana i gotovo 100.000 za dva dana kad je bio životno ugrožen.

Flora pokriva Medicare, vladin program osiguranja za starije, i neće trebati vaditi vlastiti novčanik, objavio je u subotu Times.

No u zemlji u kojoj je zdravstveni sustav jedan od najskupljih u svijetu - i pomisao da se učini dostupnim svima ostaje uvelike kontroverzan - rekao je da se osjeća "krivim" znajući da će porezni obveznici podnijeti veći dio troška.

7:20 - Broj novopotvrđenih slučajeva koronavirusa u Njemačkoj povećao se za 247 i do sada je ukupno u toj zemlji zabilježeno 186.269 slučajeva oboljenja, pokazali su u nedjelju podaci Instituta Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti.

Prijavljeni broj smrtnih slučajeva porastao je za šest i iznosi 8.787.

7:10 - Meksičko ministarstvo zdravstva izvijestilo je u subotu o 3.494 novopotvrđene zaraze koronavirusa i 424 dodatna smrtna slučajeva, što je ukupno 142.690 slučajeva oboljenja i 16.872 smrtnih slučajeva.

Vlada je priopćila kako je stvarni broj zaraženih vjerojatno znatno veći od službenog broja.

VIDEO: Ivan Đikić o najnovijim saznanjima o koronavirusu i razvoju cjepiva

7:00 -  Kina je izvijestila o 57 novih potvrđenih slučajeva COVID-19 za 13. lipanj, što je najviše u posljednja dva mjeseca.

Nacionalna zdravstvena komisija u izjavi je navela da je 38 novih potvrđenih slučajeva lokalno preneseno, te da ih je 36 u Pekingu. Ovo je najveći broj dnevnih oboljenja od koronavirusa za kineski glavni grad otkako su vlasti počele objavljivati podatke.

Peking je zabilježio skok u novopotvrđenim slučajevima u posljednjih šest dana, otkad je započelo masovno testiranje na tržnici Xinfadi jugozapadnom gradskom okrugu Fengtai. Okrug je snažno pooštrio mjere sigurnosti, a glavni grad zabranio turizam i sportske događaje u subotu u strahu od novog vala COVID-19.

Devetnaest novih potvrđenih slučajeva bili su takozvani uvezeni slučajevi s kojima su povezani putnici iz inozemstva, a pored toga Kina je izvijestila o devet asimptomatskih slučajeva.

Ukupni broj slučajeva COVID-19 u Kini sada iznosi 83.132, dok je broj smrtnih slučajeva ostao nepromijenjen - 4.634. Kina u potvrđene slučajeve ne broji asimptomatske bolesnike, koji su zaraženi virusom ali ne pokazuju simptome

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar marlony
marlony
14:30 14.06.2020.

Mene samo zanima da li još uvijek rade mokre tržnice u zemlji kojoj je najzanimljiviji obrok onaj bizarni i ilegalni ?!

DU
Deleted user
15:07 14.06.2020.

1.1 miljun dolara je nebuloza na2 pa čaki i za najgluplji zdrastveni sustav na svijetu. Ovi prosvjedi su minorni naspram problema koje USA ima. Korištenje respiratora košta 4x više od samog respiratora? To je otprilike slično kako da bi vam netko rent a car napraltio za 2 mjeseca 4x više od cijene samog auta:) Kada bi u EU dobio takav račun mogao bi slobodno na sud za ljudska prava i dobio bi tužbu odmah. Da je dobio račun od 60.000 usd bilo bi to jako puno u USA, a ovo je smijurija. U prijevodu legalizirana pljačka.

Avatar fidelio
fidelio
15:19 14.06.2020.

A dobro, uvijek bude neka pričica oko oboljelog -došao iz Austrije, vratio se s rada u Švedskoj, pokupio u Firulama... A di je pričica za ove u ZG? Niti jedna jedina crtica, ništa. U čemu je problem, zašto novinari ne postavljaju pitanja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije