COVID-19

Brojni turisti pohrlili u Veneciju, u Mostaru se nakon 40 dana pojavila nova zaraza koronavirusom

Koronavirus u Italiji
Foto: REUTERS/Yara Nardi
1/5
13.06.2020.
u 22:54

Latinska Amerika je zabilježila više od 1,5 milijuna infekcija i 75.000 smrtnih slučajeva, bez znakova da virus usporava.

U svijetu je potvrđeno 7,650,696 slučajeva zaraze koronavirusom. Ukupno je potvrđeno 425,869 smrtnih slučajeva. Prema broju slučajeva, najviše je zabilježeno u SAD-u, potom u Brazilu. Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 2251 slučaj zaraze i 107 preminulih. 

Tijek događaja:

22:45 - Turisti su se u subotu, nakon četiri mjeseca pandemije, u većem broju vratili u Veneciju u prigodi ponovnog otvaranja Duždeve palače. Stotinjak posjetitelja, domaćih i stranih, stajalo je u redu na 300 četvornih metara velikom Trgu svetoga Marka, ispred šaltera Duždeve palače.

Tisuću ulaznica rezervirano je putem interneta za taj dan kada se palača ponovo otvara za posjete, izvijestila je mjesna novinska agencija.

21:10 - Nakon punih 40 dana u subotu u Mostaru zabilježen je prvi slučaj zaraze koronavirusom dok u većem dijelu Bosne i Hercegovine raste broj oboljelih nakon popuštanja restriktivnih mjera. Nakon testiranja 55 osoba na koronavirus u protekla 24 sata u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) sa sjedištem u Mostaru jedan je nalaz bio je pozitivan.

"Radi se o muškarcu rođenom 1989. godine s prebivalištem u Mostaru“, rekao je glasnogovornik Kriznog stožera HNŽ-a Pero Pavlović. Dodao je kako se ovaj 31-godišnjak nalazi u kućnoj izolaciji i ima blage simptome bolesti. On je prva pozitivna osoba na testiranju na koronavirus nakon punih 40 dana.

20:35 - Rusija planira u rujnu početi proizvodnju cjepiva protiv COVID-19 nakon što se završe klinička ispitivanja u srpnju i cjepivo dobije potvrdu u kolovozu.

Trenutačno se cjepivo klinički ispituje na dobrovoljcima, rekla je zamjenica premijera Tatjana Golikova, prenijela je državna novinska agencija TASS u subotu.

U svibnju je državni institut Nacionalni istraživački centar Gamaleja za epidemiologiju i mikrobiologiju objavio da je razvio cjepivo za koronavirus. Cjepivo nema nuspojava, po ravnatelju instituta Aleksandru Ginzburgu. Znanstvenici instituta su cjepivo ispitali na životinjam a potom na sebi, rekao je.

18:30 - Rusija je u travnju zabilježila 2712 umrlih od koronavirusa, što je više nego dvostruko više od prethodno utvrđenog broja, pokazuje statistika koja se temelji na novoj metodi brojanja i koju je objavila državna agencija Rosstat. Po službenim podatcima u travnju su u Rusiji od koronavirusa umrle 1152 osobe. Ruske vlasti su napomenule da taj broj obuhvaća samo slučajeve kod kojih je koronavirus potvrđen kao glavni uzrok smrti. No rusko ministarstvo zdravstva objavilo je krajem svibnja da će izmijeniti svoje metode brojanja i uskladiti ih s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije koja se zauzima za to da se pobroje i sporedni uzroci kao i sumnjivi slučajevi.

U Rusiji je u subotu zabilježeno 8706 novooboljelih, što je stabilan porast u protekla više od tri tjedna, pa je njihov ukupan broj 520.129. Zamjenica ruskog premijera Tatjana Golikova rekla je da je objava izvješća o smrtnosti u travnju kasnila zbog toga što se čekalo na obdukciju. Po njezinim riječima, podaci Rosstata govore da je stopa smrtnosti kod slučajeva koronavirusa zabilježenih u travnju bila 2,6 posto.

"Najveći skok (u porastu broja umrlih) dogodit će se u svibnju i zacijelo u prvoj polovini lipnja", dodala je Golikova na sastanku koji je prenosila televizija.

Moskva, teško stradala u epidemiji, već je imala u svibnju 15.713 umrlih - što je najveći broj u zadnjih deset godina - među kojima je 5260 umrlih kojih se smrt može dovesti u vezu s novim koronavirusom.

Video - Operite ruke! Pogledajte kako se brzo koronavirus širi u restoranu

 

18:20 - Njemačka će od ponedjeljka, a ne utorka kako je prvo planirala, ukinuti kontrole na granicama s europskim susjedima, uvedene zbog pandemije novog koronavirusa, objavilo je u subotu njemačko ministarstvo unutarnjih poslova. Kontrole će biti ukinute u noći s nedjelje na ponedjeljak, rekao je glasnogovornik ministarstva za AFP. Kontrole su po prvim planovima trebale biti ukinute u noći na utorak.

Njemačka će tako otvoriti granice kada i njezini europski susjedi, ponajprije Francuska, a ne dan poslije. Njemačka vlada ukida „obvezu opravdanog razloga za ulazak” u zemlju. Prelazak granice bio je do sada dopušten samo prekograničnim radnicima ili za prijevoz hrane, dok su privatni posjeti bili zabranjeni.

14:00 - Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je 2, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2251
Oboljeli su iz Osječko - baranjske županije i Grada Zagreba. Do sada je testirano 69967 osoba, od toga 246 u posljednja 24 sata.

Na bolničkom liječenju je 6 osoba. Od toga je na respiratoru 0 pacijenata. Ukupan broj ozdravljenih je 2134, što je 1 novoozdravljeni u 24 sata.

Ukupan broj preminulih je 107, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite. 

12:47 -  U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata potvrđeno je 48 novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćili su u subotu entitetski zavodi za javno zdravstvo. U bolnicama u Federaciji BiH testirali su 259 uzoraka od čega je bilo 27 pozitivnih dok su u Republici Srpskoj testirali 322 osobe a pozitivna je bila 21.

U RS-u odnosno u Tesliću zabilježen je i još jedan smrtni slučaj jer je tamo preminula starija žena kod koje je potvrđena zaraza.

12:45 -  Nekoliko desetaka stanovnika Pekinga pozitivno je na novi koronavirus, što potvrđuje da se pojavilo novo žarište zaraze u kineskom glavnom gradu zbog čega je hitno uvedena karantena u 11 gradskih četvrti.

Novi slučajevi zaraze probudili su strahove od ponovnog izbijanja epidemije u Kini, odakle je prošle godine počelo širenje covida-19, točnije iz grada Wuhana u središtu zemlje, no vlasti su bolest uspjele staviti pod nadzor strogom karantenom.

12:10 -  U Sloveniji su u zadnja 24 sata sa 767 testiranja potvrđene dvije nove zaraze koronavirusom, a nije zabilježen nijedan novi smrtni slučaj od covida-19, objavila je vlada na Twitteru.

 

Te dvije nove zaraze zabilježene su u Mariboru i Novoj Gorici.  Broj ukupno zabilježenih zaraza koronavirusom od početka epidemije tako se povećao na 1492, dok broj umrlih ostaje 109. Prema novim podacima nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) covid-19 su preboljele 1364 osobe.

10:29 -  Indija je u subotu prijavila najveći dnevni porast slučajeva koronavirusa, s novih 11.458 zaraženih, zbog čega se ukupan broj zaraženih popeo na više od 300 tisuća, prema podacima saveznog ministarstva zdravstva.

Indija je četvrta najpogođenija zemlja u svijetu sa stalnim porastom broja slučajeva unatoč karanteni koja je diljem zemlje uvedena krajem ožujka, a koja je dosad ublažena.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze u najpogođenijoj saveznoj državi na zapadu, Maharashtri, prešao je 100 tisuća, pokazali su podaci u subotu.

9:19 - Poljska je otvorila svoje granice prema susjedima u EU-u u subotu, Češka će to za mnogo zemalja EU-a učiniti u ponedjeljak, a Francuska je najavila postupno otvaranje granica za vanschengensko područje  od 1. srpnja.

Nakon gotovo tri mjeseca Poljska je u subotu otvorila granice sa svim susjedima u EU-u. Nakon što je u petak ublažila režim na granici s Litvom u ponoć su otvorene granice prema Njemačkoj, Češkoj i Slovačkoj.

Češka će u ponedjeljak otvoriti svoje granice za gotovo sve državljane EU-a, kao i za Švicarsku i Lihtenštajn. Napredak u ograničavanju širenja koronavirusa omogućio je vladi ublažavanje mjera, objavilo je u petak navečer ministarstvo zdravlja.

Francuska je najavila otvaranje granica za zemlje izvan šengenskog prostora od 1. srpnja, objavila je vlada u petak kasno navečer. 

"Otvaranje će biti postupno na temelju zdravstvene situacije u trećim zemljama i u skladu s europskim procedurama", objavili su ministri unutarnjih i vanjskih poslova u zajedničkom priopćenju. Odluka je donesena nakon preporuke Europske komisije u četvrtak, dodaje se.

7:30 - Brazil je u petak zauzeo nezavidni položaj druge zemlje na svijetu po broju umrlih od koronavirusa iza Sjedinjenih Država, gdje je nekoliko saveznih država objavilo rekordne nove slučajeve covida-19, što signalizira da je kriza još daleko od kraja.

Brazilsko ministarstvo zdravlja zabilježilo je 909 smrtnih slučajeva u prethodna 24 sata, čime je broj umrlih porastao na  41.828 osoba, što znači da je zemlja od 212 milijuna ljudi sada premašila broj smrtnih slučajeva u Britaniji u kojoj je preminulo 41.566.

Koronavirus u Italiji
1/4

Stručnjaci upozoravaju da bi stvarni broj slučajeva u najvećem gospodarstvu Latinske Amerike mogao biti mnogostruko veći od potvrđene brojke od 828.810.

"U nekim područjima (u Brazilu) presudni je trenutak"  jer je popunjenost odjela intenzivne njege veća od 90 posto, rekao je novinarima u Ženevi direktor za hitna stanja Svjetske zdravstvene organizacije Mike Ryan.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, koji je prošli tjedan zaprijetio da će napustiti WHO zbog "ideološke pristranosti", odbacio je pojavu virusa kao "malu gripu", a dužnosnike svoje zemlje napao zbog nametanja mjera ograničenja.

Latinska Amerika najnoviji je epicentar u svjetskoj bitki s novim koronavirusom, koji se u Kini pojavio krajem prošle godine.

Regija je zabilježila više od 1,5 milijuna infekcija i 75.000 smrtnih slučajeva, bez znakova da virus usporava.

U SAD-u, koji je zabilježio najviše smrtnih slučajeva covida-19 - preko 114.000 - više od desetak saveznih država, uključujući dvije najmnogoljudnije, Teksas i Floridu, izvijestile su da su ove sedmice zabilježile najveći dnevni porast zaraženih.

"Važno je imati na umu da je ova situacija bez presedana. Pandemija nije završila", rekao je Robert Redfield, direktor centara za kontrolu i prevenciju bolesti, na brifingu za medije u petak.

VIDEO: Kako pravilno oprati ruke i zaštititi se od virusne i bakterijske infekcije?

Bez obzira na to, američki predsjednik Donald Trump i mnogi lokalni dužnosnici i dalje su odlučni u namjeri da se pokrene najveće svjetsko gospodarstvo.

Virus i mjere ograničenja uzrokovali su snažan rast nezaposlenosti u SAD-u - od sredine ožujka 44,2 milijuna ljudi podnijelo je zahtjeve za pomoć za nezaposlene.

Pandemija je diljem svijeta ubila više od 424.000 ljudi i zarazila više od 7.6 milijuna.

 Ponovno otvaranje Europe 

Europa nastavlja s izlaskom iz  mjera izolacije, pri čemu se brojne zemlje u ponedjeljak pripremaju za ograničeno ponovno otvaranje granica nakon što je Europska komisija pozvala na ublažavanje mjera ograničenja.

Francuska je rekla da će od 1. srpnja postepeno ponovo otvoriti svoje granice prema zemljama izvan Schengena.

Grčka je rekla da će opet poželjeti dobrodošlicu turistima, iako Britancima ostaje zabranjen ulazak, a putnici iz Italije, Španjolske i Nizozemske moraju proći testove po dolasku.

Njemačka je priopćila kako će u ponedjeljak obustaviti kontrole na kopnenim granicama.

'Borba  još nije gotova' 

Ipak, svjetski zdravstveni dužnosnici upozorili su da virus još nije pod kontrolom.

"Borba nije gotova", izjavio je u četvrtak šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Peking je objavio da će odgoditi vraćanje učenika u osnovne škole nakon što su se u kineskoj prijestolnici pojavili novi slučajevi - prvi nakon dva mjeseca u kojima nije bilo infekcija, a u subotu je zatvorena i veletržnica povezana s novim slučajevima.

Kina je u velikoj mjeri stavila pod kontrolu zarazu u zemlji a većina slučajeva posljednjih mjeseci bila je među prekomorskim putnicima koji su se vraćali kući.

Kina je u subotu izvijestila o ukupno 11 novih slučajeva covida-19 i sedam asimptomatskih slučajeva. U pet novozabilježenih slučajeva covida-19 radilo se o putnicima iz inozemstva. U Pekingu je zabilježeno šest slučajeva lokalnog prijenosa bolesti.

U Kini je ukupno od covida-19 oboljelo 83.075, a preminulo 4634.

U Indiji stručnjaci upozoravaju da najgore još nije prošlo.

Broj umrlih od koronavirusa u New Delhiju gotovo je dvostruko veći nego što pokazuju službene brojke, izjavio je gradski čelnik.

Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
14:30 13.06.2020.

cisto sumnjam da radimo pravu stvar otvaranjem granica. par epicentara Covida i trud Hrvata ode u nepovrat. u svakom slucaju,hermeticki bi zatvorio granicu sa BiH. sto se tice zapadnjaka uvesti lijecnicku potvrdu ne stariju od recimo 3 dana,u suprotnom Jadran ce biti koronaska klinika.

Avatar nosac
nosac
14:38 13.06.2020.

da nije bilo stožera pokrepalo bi pola drzave

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
14:24 13.06.2020.

Potrebno je stručno procijeniti iz kojih zemalja možemo primati putnike. Recimo Norveška ne prima putnike iz Švedske, samo kartantena od 15 dana. Dakle ne dozvoliti da takvi nestručnjaci poput ministra turizma pozivaju turiste iz zemalja koje nisu savladale epidemiju bez mjera opreza s naše strane. Bolje deset Slovaka nego 50 Šveđana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije