preustoj države

U Njemačkoj postoje i općine s dvjesto stanovnika

općine
Duško Mirković/PIXSELL
13.04.2010.
u 13:40

Svi načelnici složni su u tome da se u donošenje zakona ide tek nakon široke rasprave i nakon što se čuju mišljenja onih koji su u tome najmjerodavniji, a to su sami načelnici.

Podržavamo teritorijalni ustroj države, ali želimo da paralelno s time ide  i fiskalna decentralizacija. Tražimo da se ne donose ishitrene odluke o ukidanju općina jer to bi dovelo do uništenja ruralnih sredina, nego da postanemo partner Vlade i ministarstava kod donošenja zakona o teritorijalnom ustroju – istaknuo je Đuro Bukvić, predsjednik Udruge općina u RH, na današnjem sastanu općinskih načelnika Panonske regije u Jakšiću.

Ivica Kovačević, domaćin susreta, smatra kako je nemjerljivo ono što se učinilo u naseljima na području Općine Jakšić od njezinog postanka prije 17 godina do danas u usporedbi s vremenom kada općine nije bilo. Tavog je mišljenja i Ivica Klem, načelnik Općine Nijemci u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- Treba napraviti stručnu analizu za svaku općinu, odnosno da se vidi opravdanost njezina postojanja. Pomno sam proučavao njemački sustav lokalne samouprave, gdje postoje općine i s manje od 200 stanovnika. Takvih četiri, pet općina udruže se i imaju jedinstveni upravni odjel s načelnicima koji su uglavnom volonteri. Ako to može kod njih funkcionirati, ne vidim zašto ne bi i kod nas. Veliki broj malih općina imaju i Francuska i Italija – kaže Klem.

Svi načelnici složni su u tome da se u donošenje zakona ide tek nakon široke rasprave i nakon što se čuju mišljenja onih koji su u tome najmjerodavniji, a to su sami načelnici.

Komentara 3

JM
Jean-Michel_Nicolier
14:41 13.04.2010.

Ima u Njemačkoj i Mercedes, Audi, SAP, Siemens... Plate oni i puno poreza, a i cijela državna uprava čini manje od 40% BDP-a dok je kod nas blizu 60%. Nijemci imaju općine od 200 stanovnika jer mogu. Mi ne smijemo jer ne možemo, a i kad bi mogli, onda bi odmah i Štef i Šime pitali zašto Pero može, a mi ne, pa bi na kraju imali većinom općine od 200 stanovnika i bez ijednog poduzetnika. Bila je neki dan u Procesu žena koja je jedini(!) gospodarski subjekt u nekoj općini, ali joj je zabranjeno ući na sjednicu vijeća jer uporno traži da joj asfaltiraju makadam pun rupa do njenog gospodarskog objekta. E zato bi načelnici da se njih pita o tome koliko treba općina. Oni znaju da ih treba puno jer znaju da koliko općina, toliko načelnika. I toliko više poreza i nameta i manje poduzetnika, više sive ekonomije i više emigranata za Novi Zeland.

TU
tutle
14:43 13.04.2010.

e baš su najmjerodavniji načelnici koji za debelu hladovinu u kojoj žive primaju velike plaće i uživaju druge privilegije ( auto, mobitel, uredi, računala, tajnica itd. ) a iz proračuna same općine ne mogu platiti niti jednu kavu jer prihoda nema najmjerodavniji se oni koji na svojoj grbači izdržavaju takve općine, odnosno svi mi koji punimo proračun smo mjerodavni, najmjerodavniji

AV
avileno
11:52 14.04.2010.

Takvih četiri, pet općina udruže se i imaju jedinstveni upravni odjel s načelnicima koji su uglavnom volonteri. Ako to može kod njih funkcionirati, ne vidim zašto ne bi i kod nas. Veliki broj malih općina imaju i Francuska i Italija – kaže Klem.-U ovoj je recenici kljuc a glasi volonteri,a ne sa placama od 10 000 kuna i vise,sa sluzbenim mercedesima i kojekakvim troskovima za prezentaciju.Ako tako postavimo stvari ni ja nemam nista protiv opcina u hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije