POČINJE ŠKOLA

U novoj školskoj godini je manje prvašića, ali sveukupno više učenika nego prošle godine

Karlovac: Gradonačelnik Mandić nazočio priredbi u područnoj školi Velika Jelsa
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
04.09.2024.
u 11:35

Prvog dana škole sve osnovnoškolce dočekat će i udžbenici za koje je u proračunu izdvojeno nešto više od 22,5 milijuna eura

Prema prvim, za sada još uvijek nepotpunim podacima, u prve razrede svih osnovnih škola Hrvatske u novu školsku godinu kreće 35700 učenika. Drugim riječima Hrvatska u školskoj 2024/2025. Godini upisuje novu generaciju u kojoj je 206 prvašića manje nego je bilo prošlu školsku godinu kada je Hrvatska upisala 190 prvašića više nego školske 2022./2023. Godine. Dok se nova generacija učenika s nestrpljenjem priprema za ponedjeljak i prvi školski sat, ove će godine sve, i osnovne i srednje škole diljem zemlje, ukupno imati 451.660 učenika što je pak, na razini svih škola vise učenika nego ih je bilo u prošloj školskoj godini kada smo imali 450.691 upisanih učenika. Tako će u novoj školskoj godini sve osnovne škole pohađat 301.660, a sve srednje škole 150.000 učenika. 

Prvog dana škole sve osnovnoškolce dočekat će i udžbenici za koje je u proračunu izdvojeno nešto više od 22,5 milijuna eura. Riječ je o iznosu uvećanim za 2600000 eura u odnosu na prethodnu školsku godinu, jer su u ovoj godini porasle cijene udžbenika za učenike razredne nastave za 15, a za učenike predmetne nastave za čak 17 posto.  Roditeljima osnovnoškolaca, za razliku od srednjoškolaca olakšan je i trošak prehrane budući će i u novoj školskoj godini svaki učenik imati osiguran jedan obrok dnevno. Za tu će se obvezu iz proračuna izdvojiti 72 milijuna eura.

Kada je riječ o proračunskim sredstvima za srednjoškolce izdvaja se 35 milijuna za sufinancirani prijevoz. Za novu se školsku godinu pripremaju i profesori i ravnatelji. Naime jučer je 500 ravnatelja osnovnih škola sudjelovalo na stručnom skupu Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih i Ministarstva unutarnjih sve kako bi se educirali o promicanju prometne sigurnosti i kulture u osnovnoškolskom obrazovanju.

POVEZANI ČLANCI:

Na taj se način ravnateljima želi pomoći u planiranju konkretnih koraka za implementaciju programa prometne sigurnosti u školama i definiranju strategije za uspostavljanje suradnje škola s lokalnim vlastima, policijom i ostalim relevantnim institucijama s ciljem unaprjeđenja prometne sigurnosti i prometne kulture među učenicima.

Na edukaciji su i profesori srednjih strukovnih škola koje prolaze velike promjene i koji se uz Agenciju za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih educiraju o modularnoj nastavi koja ulazi u strukovne škole.  S novom školskom godinom teško će se promijeniti i dosadašnja veličina razreda. Naime prosječan broj učenika u razredu srednjih škola jest 19,34, dok prosječan razred u osnovnim školama Hrvatske broji 15.99 učenika.

Prema kalendaru svi će učenici na nastavi u novoj školskoj godini provesti 177 nastavnih dana osim maturanata koji će na nastavi biti 163 nastavna dana. Jesenskih praznika ove godine neće biti. Ukinuti su nakon što su Ministarstvo i Vlada usvojili pritužbe lokalnih čelnika da školska godina počne tjedan dana kasnije od planiranog pa će stoga prvi odmor učenici sačekati do 23. Prosinca kada odlaze na prvi dio zimskih praznika koji će potrajati do 6.siječnja. Drugi ih dio zimskih praznika očekuje od 24. do 28. veljače. Na proljetne će praznike učenici 17. travnja a na nastavu se s tih praznika vraćaju 22. travnja. Ljetni će praznici započeti 16.lipnja za sve učenike dok će nova generacija maturanata sa školom završiti 23. svibnja nakon čega će u lipnju pristupiti ispitima državne mature. 

>> FOTOGALERIJA Ovo je 10 znakova da patite od ADHD-a, a da toga uopće niste svjesni

Karlovac: Gradonačelnik Mandić nazočio priredbi u područnoj školi Velika Jelsa
1/13

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije