JAKOVINA U VUKOVARU

U obranu od poplava uloženo 7,8 milijuna kuna

vukovar,poplava,dunav
Davor Javorović/PIXSELL
21.06.2013.
u 15:55

Jakovina je rekao da se visokom vodostaju Dunava i Drave Hrvatska uspjela obraniti zahvaljujući dobroj i usklađenoj koordinaciji svih službi

Tjedan dana od prolaksa vodnoga vala Dunavom kroz Hrvatsku ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i čelnici Hrvatskih voda u Vukovaru su održali konferenciju za novinare na kojoj su sumirali učinjeno o proteklih nekoliko tjedana kako bi se poplavom ugrožena područja obranila.

Govoreći o učinjenom Jakovina je rekao da se visokom vodostaju Dunava i Drave Hrvatska uspjela obraniti zahvaljujući dobroj i usklađenoj koordinaciji svih službi koje su bile uključene u obranu od poplava, od Hrvatskih voda do Hrvatske vojske, lokalne samouprave te brojnih udruga i dragovoljaca kao i samih građana na ugroženim područjima. Da bi se posao uspješno odradio za branjena područja pripremljeno je ukupno 510.750 vreća sa pisjekom od kojih je 343.750 ugrađeno u zečje nasipe. Po punktovima je ugrađeno 464 464 metra geomembrane, 2190 metara box barijera te 240 metara vodene barijere.

- Bila je to besprijekorna koordinacija svih uključenih u obranu od poplava i svima hvala za ogroman trud. Jedino na taj način mogli smo polučiti više nego zadovoljavajući rezultati obrane od poplava na Dunavu i Dravi. Troškovi obrane od poplava procjenjeni su na 7,8 milijuna kuna uz neznatne štete, dok su 2006. godine iznosili 9,3 milijuna kuna, a štete su bile kudikamo veće - rekao je Jakovina govoreći o uloženim sredstvima. Rezultat svega je da su sačuvani gospodarski objekti i objekti građana kao i da nije bilo ljudskih žrtava.

Svakoga dana u obranu od poplava uključeno je bilo oko 5.000 osoba od kojih oko 1.000 iz vodnog gospodarstva. Novinarima se obratio i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić koji je rekao da je ovo drugi najviši vodni val ikada zabilježen na Dunavu kao i da bi se ugrožena područja mogla ubuduće lakše obraniti. Plišić je najavio izgradnju nasipa u vukovarskom naselju Budžak i na rijeci Vuka u dijelu gdje ona protječe kroz Vukovar.

>> Ukinuto stanje neposredne opasnosti od poplava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije