U općini Donja Voća, smještenoj na sjeverozapadu Varaždinske županije, Branko Jakopec odlučio je obogatiti svoje imanje na Fotez Bregu na neuobičajen način - uzgojem škotskih visinskih goveda. Ovaj neobičan potez potaknula je dokolica tijekom pandemije, koja je Branku Jakopecu poslužila kao prilika za istraživanje i pronalaženje alternativnih izvora prihoda.
Branko Jakopec, koji se inače bavi turizmom, prepoznao je u stočarstvu ne samo alternativni izvor prihoda nego i priliku za očuvanje zemljišta. Na oko pet hektara goveda pasu uz minimalne brige i obveze. Sustav hranjenja je jednostavan, a solarni sustav za napajanje pokazao se učinkovitim, s ulaganjem od otprilike 2000 eura, kazuje Branko za HRT.
Škotska visinska goveda, poznata po dugom životnom vijeku od 25 godina, pružaju meso visoke kvalitete koje je trenutačno traženo na tržištu. Stoji od 15 do 17 eura po kilogramu ako se prodaju polovice ili četvrtine. Branko kaže da ga nema dovoljno za sve zainteresirane. - Da bi meso ovog goveda sazrelo, trebaju mu neke tri godine i ono je lijepo marmorirano kao mramor i onda dobije svoju kvalitetu - dodaje.
Trenutačno ima devet grla. Imao bi ih i više, no okrupnjavanje i kupnja okolnih parcela komplicirani su. Branko Jakopec preporučuje ovo govedo jer ulaganja nisu velika, a koristi su višestruke. - Ne treba staja, malo je brige oko njih, ne morate čistiti, imati radnike. Na dan 15-ak minuta u zimskom periodu, u ljetnom ništa. Mnogi se pitaju je li uistinu moguće - samo životinju pustimo na brijeg i ona sve kultivira - zaključuje za HRT.
VEZANI ČLANCI:
Inače, škotsko visinsko govedo je iznimno izdržljiva pasmina domaćih goveda s podrijetlom iz Škotske. Ima karakteristične duge rogove i dugu dlaku, a životinja je uzgajana kako bi izdržala teške vremenske uvjete regije. Bikovi ove pasmine mogu doseći težinu do 800 kg, dok krave obično teže do 500 kg. Meso, koje je poznato po visokoj kvaliteti, može sadržavati manje kolesterola u usporedbi s mesom nekih drugih pasmina goveda.
VIDEO Znate li zašto je konjsko meso najzdravije?
To meso će jesti oni kojima nije važno prežderavanje nego kvaliteta, a takvi ga i mogu platiti