kod Cresa

U plićaku pronađene meduze koje izazivaju bolne opekline: Evo što treba napraviti ako vas opeku

Plaža pod stijenama sela Lubenice na otoku Cresu
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/4
08.07.2024.
u 22:03

U slučaju smetnji poput otežanog disanja, vrtoglavice ili mučnine, potrebno je obratiti se liječniku

U plićaku kod Cresa pronađeno je desetak kompas meduzi koje mogu izazvati bolne opekline. Biologinja Milvana Arko Pijevac pojasnila je za Dnevnik Nove TV kako se te meduze obično nalaze na dubinama do 10 metara, a njihove lovke, koje na sebi imaju žarnice, mogu bit duge i do metar. One su opasne upravo zbog žarnica koje mogu uzrokovati lokalne opekline.

Senka Kajčić, ravnateljica HMS PGŽ, pojasnila je kako izgleda prva pomoć u slučaju opeklina: "Izaći iz vode i dobro je da to mjesto isperemo odmah s morskom vodom da bi se uklonile sve te stanice koje su ostale u samoj koži i da bi se smanjila daljnja apsorpcija otrova". U slučaju smetnji poput otežanog disanja, vrtoglavice ili mučnine, potrebno je obratiti se liječniku. 

Spasilac Josip Štefanić kaže da su česti slučajevi opeklina bili s vlasuljama ili moruzgvama te da je najbitnije ostati smiren i pozvati spasioca koji će skinuti užarene pipke i dezinficirati. 

Uz to, na jugu Jadrana došlo je do velike invazije smeđe alge koja je prvi put detektirana 2020. godine kod Komiže. "Danas je ona zahvatila gotovo polovicu otoka Visa, proširila se u podmorje Biševa, a na mjestima prvog nalaza gotovo u potpunosti prekriva morsko dno između pet i 15 metara dubine. U potpunosti potiskuje alge, zavičajne vrste i zaista smatramo da je to jedna od najinvazivnijih vrsta u hrvatskom podmorju", rekao je Ante Žuljević iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

 

GALERIJA Ovo su najopasnije vrste u Jadranu: Jedna je izuzetno otrovna i smrtonosna, a došla je iz drugih mora
Plaža pod stijenama sela Lubenice na otoku Cresu
1/16
Ključne riječi

Komentara 2

HO
homofobic
02:41 09.07.2024.

Kada se ide u prirodu gdje su potencijalni kontakti s komarcima, mravima, osama, pcelama, koprive, morskim zarnicima svih vrsta potrebno je imati malo (do 50 -100 ml) amonijeva hidroksida - amonijacne vode. Ta vodena otopina amonijaka je najdjelotvornije sredstvo PRVOG tretma mjesta iritacije bilo koje od navedenih ugroza. Amonijacna voda se koristi ISKLJUCIVO na povrsini koze ali n i k a k o rane koja je mokra od krvi ili limfe. Amonijak ce kemijski neutralizirati iritant pa ce bolni osjecaj zarenja prestati ili ublaziti dok se stigne lijecniku. Na mjestu uboda komarca, pcele ili na mjehurice poslije kontakta s koprivom je dovoljno nekoliko K A P I tekucine njezno razmazati po gurucem mjestu. nakon sto zarenje prestane isprati bez trljanja vodom pa onda lijecniku! Naravno najbolji lijek je: "proucavati" prirodu iz daljine s rukama u dzepovima!

ST
stomiovotreba
00:23 09.07.2024.

Ovo nemoj raditi: •⁠ ⁠Ne stavljaj ocat •⁠ ⁠Ne stavljaj led •⁠ ⁠Ne uriniraj po mjestu uboda •⁠ ⁠Ne pokrivaj zavojem ili bilo cime drugim •⁠ ⁠Ako se vide bodlje/kukice ne diraj ih golim rukama. Treba ovo uraditi: •⁠ ⁠Isperi ⁠Isperi morskom vodom (ne slatkom) •⁠ ⁠Ako se vide bodlje/kukice odstrani ih pincetom (ako imas) ili rubom kreditne kartice •⁠ ⁠Stavi u toplu vodu (ili topli oblog) bar pola sata. Sto toplije, to bolje. •⁠ ⁠Ako treba, uzmi paracetamol

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije