dar požegi

U požeškoj Gimnaziji otvorena prva zvjezdarnica u Slavoniji

požega zvjezdarnica
Duško Mirković/PIXSELL
06.05.2011.
u 17:47

Zvjezdarnica je je napravljena uz pomoć Požeško-slavonske županije i nekih gospodarstvenika.

Na novoj zgradi požeške Gimnazije danas je u sklopu obilježavanja Dana škole otvorena prva zvjezdarnica u Slavoniji i tek druga školska u Hrvatskoj. Ovaj dar Požežani mogu zahvaliti poznatom hrvatskom fizičaru Otonu Kučeri koji je krajem 19. stoljeća u gradu na Orljavi, desetak godina prije Zagreba, na staroj zgradi Gimnazije napravio prvu astronomsku promatračnicu u Hrvatskoj.

– U požeškoj Gimnaziji Kučera je bio profesor od 1886. do 1892. godine. Na Gimnaziji se tada nalazio svjetlarnik koji je Kučera uredio kao prvu školsku zvjezdarnicu. Ona je bila simbol požeške Gimnazije sve do 1939. godine kada je nadozidan njezin drugi kat. U spomen na Kučeru koji je poslije u Zagrebu 1903. godine izgradio prvu zvjezdarnicu na Popovom tornju željeli smo mu se odužiti tako da sagradimo zvjezdarnicu na novoj zgradi koja će nositi njegovo ime – objasnio je Pavle Bucić, prof. fizike i ravnatelj požeške Gimnazije.

 Kako zvjezdarnica nije dio školskog standarda, ona je napravljena uz pomoć Požeško-slavonske županije i nekih gospodarstvenika. Za sada je izdvojeno 50.000 kuna, ali za njezino potpuno uređenje i opremanje trebat će još dvjestotinjak tisuća kuna.

– Posebno smo zahvalni ing. Josipu Tomanu i njegovoj tvrtki koja je napravila kupolu tešku 1,2 tone promjera 4,5 metara koja je postavljena na 20 metara visokoj zgradi. Mogu reći da je bolja od one u Zagrebu. Zahvaljujući nekadašnjem našem učeniku, a sadašnjem zaposleniku Instituta Ruđer Bošković dr. Milku Jakšiću dobit ćemo na trajnu posudbu teleskop – istaknuo je ravnatelj Bucić koji najavljuje suradnju s drugim astronomskim društvima u Hrvatskoj. Požeška zvjezdarnica, dodao je, neće služiti samo gimnazijalcima nego i drugim građanima te učenicima osnovnih i srednjih škola iz svih pet slavonskih županija.

S Agencijom za odgoj i obrazovanje iz Osijeka te višom savjetnicom za fiziku prof. Natašom Šimić dogovoreno je s voditeljima stručnih županijskih vijeća da će krajem svibnja i početkom lipnja početi dolazak učenika iz drugih županija što bi trebalo pokrenuti osnivanje školskih astronomskih grupa u Slavoniji.

Komentara 3

Avatar mlijeko
mlijeko
21:58 06.05.2011.

Hvala svima kojisu omogućili Požegi da dobije zvjezdarnicu. Konačno i nešto dobro u Požegi.

Avatar ludi kekec
ludi kekec
20:35 07.05.2011.

trajna posudba? što je to? još jedan hr izum???

AD
adan
20:53 08.05.2011.

..Možda pomoću teleskopa uđu u trag odmetnutom dnevniku maturalnog razreda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije