Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sustav za eu

U rad pušten hrvatski sustav nadzora pomorskog prometa

kosor (1)
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/7
25.01.2011.
u 12:49

Premijerka je iz Rijeke pozdravila posadu trajekta Hrvat u Starome Gradu na Hvaru i rekla im da sve vidi i zna što rade

- I ovim projektom još smo jedan korak bliže završetku pregovora i ulasku Hrvatske u EU, pokazali smo da znamo zajednički raditi, a to je važno za budućnost Hrvatske kao ravnopravne članice zemalja EU - naglasila je danas u Rijeci predsjednica Vlade Jadranka Kosor prilikom puštanja u probni rad Sustava nadzora i upravljanja pomorskim prometom (VTMIS).

Novi sustav, dodala je premijerka, korak je dalje i u zaštiti i sigurnosti svih onih koji plove Jadranom i očuvanju, kako ga je nazvala, najljepšeg mora na svijetu, od bilo kakvog onečišćenja, ali i značajan projekt za gospodarski razvoj Hrvatske i Rijeke koja, istakla je, zauzima značajno mjesto u Vladinim investicijskim projektima.

Uz premijerku Kosor u Rijeci su bili ministri Božidar Kalmeta, Đuro Popijač i Branko Bačić.

O važnosti uspostave sustava, što je bila obveza Republike Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji, govorio je i šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren. Kazao je da je Hrvatska uspješno ispunila još jednu zadaću na putu pristupanja EU, a potvrda tome je da je poglavlje 14 vezano uz pomorski sektor privremeno zatvoreno. Pohvalio je odličnu suradnju hrvatske strane s Europskom agencijom za pomorsku sigurnost napominjući važnost zajedničke pomorske politike Europske unije koja je, a Hrvatska je njen dio, vodeća pomorska sila svijeta.

Premijerka Kosor i šef delegacije EU zajednički su otkrili ploču s natpisom VTMIS na zgradi Lučke kapetanije, a potom i obišli prostor gdje je sustav postavljen pa je predsjednica Vlade imala priliku vidjeti kretanje brodova na Jadranu , a usto iz Rijeke razgovarati sa zapovjednikom trajekta Hrvat koji je tog trenutka uplovljavao u Stari Grad na Hvaru. Čak se, pozdravljajući posadu, našalila i rekla: "Vidim vas i znam sve što radite!".

Sustav nadzora i upravljanja pomorskim prometom jamči smanjenje pomorskih nesreća, poboljšanje rezultata akcija traganja i spašavanja na moru i učinkovitost u intervencijama kod iznenadnog onečišćenja mora s brodova. Sastavni dio sustava je pomorski radarski sustav vrijedan pet milijuna eura koji je sa 75 posto financirala EU iz pretpristupnog programa PHARE 2006., a preostali dio financiran je iz državnog proračuna.

Zaposlene, njih 32, educirali su predstavnici finske, švedske i talijanske pomorske administracije, što je također financirano s pola milijuna eura iz PHARE programa. Uz radare, sastavni dio VTMIS-a je pomorski obalni sustav automatske identifikacije brodova, pomorski radio-komunikacijski sustav te drugi sustavi kojima se osigurava uvid u plovidbene aktivnosti na moru i ostvaruje povezanost sa sudionicima pomorskog prometa.

Komentara 4

JA
jankoprekobrda
13:14 25.01.2011.

Zasto ova primitivan malogradjanka u ulozi premijera mora biti bas svaki dan po 5 puta na nekim fotografijama? Koliko Vecernji naplacuje ovo reklamiranje HDZ-a ili je to vracanje starih korupcijskih dugova ???

UK
Ugo Kajvez
14:33 25.01.2011.

I sad treba proglasiti ISKLJUČUVU GOSPODARSKU ZONU i masno početi naplačivati talijanima i bilo kom drugom ako žele loviti ribu u hrvatskom dijelu jadrana ........ i evo zarade od par stotina miljuna eura ............

MO
mocira
15:05 25.01.2011.

Jadranka, uhvati se rada na promjeni svih sustava države,a ne da se svaki dan pokazuješ na TV. Pa nisi ti glumica nego predsjednica vlade. Pokaži znanje, odlučnost itd, a ne šminku, glumu itd. Već je vrijeme da se uhvatiš pravog posla jer će ovo sve otići u K.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije