Novi objekti

U samo dva mjeseca na Viru je niknulo još 17 "divljih" objekata

'za Vladimiru Mayer 050606 VIR - nastavak rusenja u uvali Sapavac'
'Dino Stanin'
24.05.2010.
u 21:05

Unatoč Prostornom planu i upozorenjima pojedinci su opet počeli graditi bez papira – jada se načelnik Vira Kristijan Kapović

Ni rušenje stotinjak bespravnih objekata, ni zabrane gradnje pa ni otkriće da je od rušenja otprije točno tri godine niknulo novih 240 bespravnih gradnji, nije zaustavilo gradnju bez papira na Viru!

Naime, od ožujka, kada je objavljeno da virska bespravna gradnja nije zaustavljena i da je više od 200 investitora gradilo ili dogradilo objekte bez dozvola, samo su virske komunalne službe evidentirale novih 17 slučajeva divlje gradnje. Potvrdio nam je to Kristijan Kapović, načelnik općine Vir, i dodao kako su općinske službe zabilježile deset novih gradnji i sedam nezakonitih dogradnji u posljednja dva mjeseca.

Na Viru, otoku s više od 9000 objekata, tj. 12.000 stanova, čak 8000 objekata sagrađeno je bespravno, a čini se da je akcija rušenja "divlje" gradnje Ministarstva zaštite okoliša i graditeljstva od prije tri godine rezultirala jedino zaustavljanjem bespravne gradnje izvan građevinskih zona. Sva nova evidentirana bespravna gradnja u građevinskoj je zoni i očito je da se investitori nadaju da će, baš poput 8000 vlasnika bespravnih objekata, i oni uspjeti legalizirati svoju gradnju kada ih na to, dakako, prisili država ili kada će poželjeti komunalne priključke, legalno se baviti turizmom ili kuću ili stan prodati, jer tada će trebati papire. Nekoliko tisuća onih koji su papire zatražili još prije nekoliko godina svoju gradnju ne mogu legalizirati prije stupanja na snagu izmjena i dopuna Prostornoga plana budući da su im parcele i objekti ili preizgrađeni ili preblizu susjedima i javnim prometnicama.

– Izmjene i dopune PP-a već su stupile na snagu za nove graditelje, no unatoč upozorenjima pojedinci su opet počeli graditi bez papira. Očito je da "divlje" gradnje i dalje ima i pitanje je samo funkcionira li sustav koji će to zaustaviti – rekao je Kapović.

Ključne riječi

Komentara 2

MM
Mladen Miletić
22:54 24.05.2010.

Jeli istina da je Dropulička po naredbi HDZ_Sanadera uništila 5 puta više objekata i 20 puta veču štetu nanjela Hrvatima nego Srbi za vrijeme cijelog domovinskog rata ? Svoj na svome sagrađenome malo sutra , ja za jedne vrijedi zakonakon a za druge zna se oni su glavni Glavaši...

KL
klompa11
07:27 25.05.2010.

Kompletno podrućje je u bespravnoj gradnji,Vir,Privlaka,Nin,Vrsi.Sve više je novih objekata i nadogradnji bez papira i nitko ne poduzima ništa.Kompletno stanje je poznato ,samo treba uzeti avio snimke i izaći na teren.Teško da će do toga doći jer su svi u dogovoru i rade za novce,a oni koji su sve uredno platili to je stoka sitnog zuba kojoj treba uvesti harač jer imaju čiste papire.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije