prihodi

U siječnju potrošili 9,8 milijardi kuna, poreznici zadovoljni

novac kune
Hrvoje Jelavić/Pixsell
07.02.2015.
u 06:30

Još je rano zaključiti da je došlo do veće poslovne aktivnosti, potrošnja raste zbog povećanja neoporezivog dohotka

Sustav fiskalizacije evidentirao je u prvom ovogodišnjem mjesecu lagano povećanje prometa od 0,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U tom se mjesecu raspoloživi dohodak stanovništva povećao za 160 milijuna kuna, i to kao posljedica većeg neoporezivog dohotka i povoljnijeg raspona poreznih razreda. Građani su u siječnju potrošili nešto manje od 9,8 milijardi kuna, a jači rast potrošnje od 2,3 posto bilježi se i u prvom tjednu veljače.

Ako se taj trend održi, to bi mogao biti znak da su pozitivni pomaci u potrošnji i industrijskoj proizvodnji s kraja prošle godine trajnije naravi. Siječanj je i za državni proračun najslabiji mjesec u godini, no u Ministarstvu financija zadovoljni su dinamikom pritjecanja poreznih prihoda. Primjerice, zadnjeg dana siječnja u proračun se slilo 3 milijarde kuna od PDV-a, oko 300 milijuna kuna manje nego zadnjeg dana siječnja 2014. godine, no već nekoliko dana poslije prihodi od PDV-a nadmašili su lanjske na isti dan za 300 milijuna kuna, odnosno bili su 3,8 milijardi umjesto 3,5 milijardi kuna lani. Očekivao se veći podbačaj u prihodima od PDV-a zbog jeftinijeg benzina, ali moguće je da do njega neće doći i da se povećala prodaja goriva. Poreznici ističu da će se iz dinamike naplate poreza tek nakon dva ili tri mjeseca moći vidjeti je li došlo do veće poslovne aktivnosti u odnosu na lanjsku.

Dosadašnje uplate mirovinskih doprinosa bile su 2 posto veće nego potkraj siječnja 2014. godine, a doprinosa za zapošljavanje 5 posto, no zato su za dvije trećine smanjeni prihodi od trošarina na duhan i bili su 320 milijuna kuna. Inače, od mirovinskih je doprinosa prikupljeno 1,86 milijardi kuna, a država svaki mjesec za mirovine potroši tri milijarde kuna. Razlika se doplaćuje iz proračuna. Gubitak prihoda od poreza na dohodak u većoj će mjeri osjetiti lokalne jedinice.

>> Poreznici kreću u nadzor poslovanja cvjećara, mesara, pekara...

Komentara 3

DO
dostojni
09:50 07.02.2015.

pa da, poreznici moraju biti zadovolji ali oni koji ih plačaju na rubu su siromaštva..

ZA
zahira45
12:58 07.02.2015.

Hahah..al slaba korist od nas koji mjesecima ne primamo plaču jer Država ne plača ispostavljene račune za usluge koje smo odradili. HZZO kao nema para pa ja moram raditi bez plače. Tu im porez valjda nije važan.

JO
johnny64
20:12 07.02.2015.

sta muljate,,,,,,odakle gradanima para ,,,,, svi su na rubu siromastva..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije