Sveti Križ Začretje

U školi za jaslice nema mjesta, traži se najbolje rješenje za novi vrtić

Vrtić
Foto: Ivančica Jurčević/Ilustracija
1/2
14.11.2014.
u 12:01

Stigla su rješenja za izgradnju zgrade vrtića, ‘roh bau’ izvedbu bez najamnine te jeftin i pouzdan način kontejnerskog vrtića, što se u Europi primjenjuje već godinama

Općina Sveti Križ Začretje jedna je od jedinica lokalne samouprave čiji dječji vrtić gostuje u zgradi Osnovne škole. Unatoč ulaganjima Općine tijekom proteklih godina, postojeći prostor trenutno ne može zadovoljiti uvjete za formiranje jasličke skupine.

Dijele prostor

- Ipak, za sad je to najracionalnije rješenje jer se zajedno sa školskom ustanovom dijeli dio prostora, sportskih sadržaja i terena, zelenih površina te tehničkog, pomoćnog i stručnog osoblja - kaže svetokriški načelnik Marko Kos. Na prošloj sjednici Općinskog vijeća Svetog Križa Začretja razmatrani su prijedlozi za rješavanje problematike dječjeg vrtića. Općina je, ističe načelnik, prije nekoliko godina ishodila građevinsku dozvolu te izradila projektnu dokumentaciju za izgradnju novog dječjeg vrtića.

- Ovaj projekt trebao bi se realizirati na zemljištu nasuprot zgrade ambulante gdje je Općina većinu zemljišta i imala u svojem vlasništvu, dok je jedan dio mijenjala, a za jedan manji dio je bila ucijenjena da kupi po vrlo visokim cijenama. Vrtić bi se sastojao od sedam jedinica s pripadajućim upravnim i pomoćnim prostorijama te parkiralištem - kaže načelnik, dodajući kako zbog malih izvornih prihoda ovu investiciju projektantske vrijednosti 14 milijuna kuna, bez opreme za 140 djece, Općina nije u mogućnosti sama financirati, pa će se kandidirati na natječaj za dodjelu novca EU-a koji se očekuje u prvom kvartalu 2015. godine i to prema Programu Ruralnog razvoja 2014. - 2020., koji omogućava financiranje i do 100 posto vrijednosti investicije.

- Realno, ovaj proces od kandidiranja pa do ulaska u nov vrtić, pod pretpostavkom da EU odobri projekt, može potrajati nekoliko godina, pa Općina planira i dalje financirati rad dječjeg vrtića u postojećim prostorima gdje danas ima 40-ak djece. Planiramo uložiti dodatni novac u postojeće prostore škole jer smatramo da nakon mogućeg iseljenja prostor uvijek ostaje na korištenje mlađim generacijama - objasnio je načelnik. Općina je dobila na uvid i tri projektna prijedloga poduzetnika.

Ponude za vrtić

- Zagorski metalac d.o.o., kojem je Općina suvlasnik ponudio je izgradnju dječjeg vrtića na zemljištu uz nekadašnju „konjušnicu“ dvorca Sveti Križ Začretje - s istočne strane Ulice Šetalište Oskara Wölfa. Za ovu investiciju Zagorski metalac izradio je Idejni projekt prema kojem bi se izgradio vrtić planiranog kapaciteta za 104 djece, a sastojao bi se od šest međusobno spojenih jedinica. Tvrtka Roses Unus d.o.o. ponudila je Općini zakup poslovnog prostora od 1.286 metara četvornih za potrebe vrtića. Prostor u “roh-bau“ stanju nude u besplatan najam sve dok dječji vrtić ne počinje ostvarivati dobit.Tvrtka Detmers kontejner nudi kontejnerski vrtić kojeg su realizirali u Samoboru i to je prvi takav kontejnerski vrtić u Hrvatskoj. Ovako rješenje je u EU već godinama prihvaćeno. Na ovakav jeftin i pouzdan način sklapanjem modula može se dobiti adekvatan prostor za vrtić - zaključuje načelnik Marko Kos.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije