Omjer moći: Klub zastupnika SDP-a odlučio:

U Skupštinu Holdinga još 10 zastupnika uz Milana Bandića

bandić
Marko Lukunić
14.10.2009.
u 23:52

Proširenjem Skupštine zagrebačke megatvrtke Zoran Milanović pokušava zauzdati Bandićevu samovolju, a Ivo Jelušić ocjenjuje da je to demokratski iskorak

Klub zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini sinoć je jednoglasno odlučio da Skupština Zagrebačkog holdinga neće biti samo gradonačelnik Milan Bandić, već će u nju ući još deset zastupnika. Na sastanak kluba, osim nekoliko SDP-ovih zastupnika, nije došao predsjednik stranke Zoran Milanović, a ni Bandić koji je otputovao u Moskvu.

Oprez u rukavicama
U Skupštini Holdinga bit će zastupljene sve političke opcije iz Gradske skupštine, a o omjeru snaga odlučit će se na predsjedništvu Skupštine. Iako proširenjem Skupštine Holdinga Zoran Milanović i njegova struja pokušavaju zauzdati Bandićevu samovolju, gradonačelnikov zamjenik Ivo Jelušić smatra da se tim potezom ne ide protiv Bandića, već da je i to, kao i izbor predsjedničkog kandidata unutar stranke, demokratski iskorak.

– Nisam očekivao da ćemo jednoglasno izglasovati višečlanu Skupštinu. Neću reći od koga sam očekivao protivljenje, no ovo je demokratski iskorak koji moraju poštovati svi na svim razinama u SDP-u – smatra Jelušić. Ipak, na sastanku su, kako pouzdano doznajemo, u rukavicama Vesna Majher, Jasmina Havranek, Jelena Pavičić Vukičević i Josip Petrač štitili Bandića upozoravajući da bi moglo biti pravno-proceduralnih problema s upisom jedanaesteročlane Skupštine na Trgovačkom sudu. No, osporili su ih pravnici, predsjednik Skupštine Boris Šprem i Tomislav Saucha. Nedoumice o broju članova u Skupštini gradske tvrtke nastale su jer su neki trgovački sudovi, nakon izravnog izbora gradonačelnika, uveli praksu da se gradonačelnici tretiraju kao izravna skupština tvrtke. No, Zakon o lokalnoj samoupravi kaže da Gradska skupština imenuje i postavlja skupštine trgovačkih društava u vlasništvu Grada. Takvo je i mišljenje ministra uprave od kojega je zagrebačka Skupština tražila tumačenje.

Na vagi pet milijardi kuna
S obzirom na to da je gradonačelniku Zagreba, iako je izravno izabran, ograničeno raspolaganje novcem iznad milijun kuna bez dozvole Skupštine, bilo bi nelogično da mu je zakonodavac dopustio svojevoljno raspolaganje s oko pet milijardi kuna s koliko raspolaže Holding. Sa širenjem skupštine Holdinga slaže se i oporba, pa bi 29. listopada odluka trebala biti prihvaćena jednoglasno. A onda bi Bandić mogao biti preglasan u Holdingu.

Ključne riječi

Komentara 11

MA
malidiv
15:13 15.10.2009.

Dobra fotka.

DU
Deleted user
22:18 15.10.2009.

konaćno će kumek Mile dobiti oštru kontrolu, dosad je mogao raditt što hoće jer \"mu nikaj nemreju, i mogu se hebavat o vlastitom trošku\" a sad mu budu mogli nekaj i napraviti, ako ništ drugo popišat mu se na cipelu.

DO
doktorica
08:05 15.10.2009.

Dosta je samovolje tog šerifa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije