SUKOBI NA ISTOKU

Ukrajinska zastava opet vijori u ključnom gradu Donjecke oblasti: Ruski napadi i dalje žestoki

Ukrainian servicemen fire a self-propelled howitzer towards Russian troops at a frontline near the town of Chasiv Yar
Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES/REUTERS
1/4
09.09.2024.
u 15:17

Borba za New York nije gotova – prema Ukrajinskom centru za obrambene strategije, sukobi se nastavljaju na sjevernom i istočnom dijelu grada te u području Nelipivke, sjeverno od New Yorka.

Ukrajinska 53. mehanizirana brigada postavila je ukrajinsku zastavu na vrh uništenog silosa u gradu New York, Donjecka oblast, tijekom vikenda, obilježavajući povratak u središnji dio grada, mjesec dana nakon što su ruske snage zauzele to područje. Ovaj simboličan čin dio je šireg ukrajinskog protunapada, koji usporava ruski napredak na više točaka istočne fronte.

Ruske snage trenutno kontroliraju 80% regije Donjeck, a njihov cilj je potpuna kontrola nad Donbasom. Prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS, ruske snage su nedavno preuzele kontrolu nad selom Memrik u istočnom dijelu Ukrajine. Istovremeno, na istočnoj fronti bilježi se stalna izmjena napada – ukrajinskih protunapada i ruskih napredovanja, piše Forbes. 

Ukrajinska ofenziva u New Yorku podržana je pripadnicima Azovskog bataljuna, koji su zajedno s 53. mehaniziranom brigadom napredovali koristeći tenkove T-72 i T-64, kao i borbena vozila BMP. Borba za New York nije gotova – prema Ukrajinskom centru za obrambene strategije, sukobi se nastavljaju na sjevernom i istočnom dijelu grada te u području Nelipivke, sjeverno od New Yorka. Važno je napomenuti da su ruske snage 20. kolovoza preuzele kontrolu nad gradom New York, koji smatraju strateškim logističkim središtem.

Moskva je posljednjih tjedana pojačala zračne napade na ukrajinske gradove, pokušavajući osujetiti veliku ukrajinsku ofenzivu u ruskoj regiji Kursk. Kijev je pokrenuo napade u Kursku kako bi prisilio Rusiju da preraspodijeli svoje snage, koje trenutno napreduju na istoku Ukrajine. Međutim, ruska ofenziva u regiji Donjeck, posebno u kolovozu, bilježi najveće ruske teritorijalne dobitke u gotovo dvije godine, piše Forbes. 

Proteklog vikenda ruska vojska je objavila da je zauzela Novohrodivku, oko 20 kilometara istočno od strateški važnog Pokrovska, koji je ključni logistički centar ukrajinske vojske. Pokrovsk je već tjednima meta ruskih napada, gdje brojčano nadmoćne ruske snage napreduju protiv ukrajinskih trupa. Osim toga, ruske snage su preuzele kontrolu nad kaznionicom u Toretsku nakon višetjednih borbi, dodatno konsolidirajući svoj položaj na bojišnici.

Unatoč ruskom napredovanju, ukrajinski protunapadi zadaju udarce ruskim snagama, održavajući sukob dinamičnim i nepredvidljivim, s povremenim malim dobicima za obje strane.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Ovo su najsigurnije zemlje u koje biste mogli pobjeći ako Putin doista pokrene nuklearni rat

Ukrainian servicemen fire a self-propelled howitzer towards Russian troops at a frontline near the town of Chasiv Yar
1/20

Komentara 39

Avatar superhik74
superhik74
21:15 09.09.2024.

Nisu "postavili" nikakvu zastavu nego su je bacili iz drona te odmah to po standardnom obrascu izbacili u propagandne svrhe. Mogli su tako baciti dronom zastavu u Moskvu i tvrditi da su osvojili Moskvu.

Avatar kozorog
kozorog
17:10 09.09.2024.

Pa rusi nikad nisu ni tvrdili da je čitav grad njihov, ostao je samo mali džep na sjeveru grada gdje se ukrajinci skrivaju i blatnjav put, jedina veza, a i to im rusi drapaju. Ništa posebnog. A vi čitavu sjednicu un-a o ovome nebitnom. Dajte malo u cijenama struje, plina. Od nove godine i voda i kanalizacija idu gore, smeće još i prije. Bitniji su vam rusi. Nek vam budu i dalje. Saveznici nas deru ko musa jarca, al ok, kao naši su, pa smiju. Čudo jedno kako je rus mogao plin prodavati jeftino po dogovoru, a spasitelj amerikanac ne može, već gura 4 puta skuplji. Frend, nema što se za reći.

Avatar anti azovac
anti azovac
18:40 09.09.2024.

Ruska vojska visokoeksplozivnom zrakoplovnom bombom pogodila je zapovjedno mjesto Oružanih snaga Ukrajine u regiji Harkov, objavilo je Ministarstvo obrane. Meta je pogođena u selu Gruševka. Pritom je smrtno stradalo oko 80 ljudi i osam komada tehnike. To potvrđuju i objektivnee nadzorne snimke koje bilježe brzi dolazak vozila za evakuaciju Oružanih snaga Ukrajine na mjesto razaranja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije