Analiza tla

U Srednjoj školi Petrinje završio jednogodišnji projekt Agro+

Srednja škola Petrinja (1)
Foto: Srednja škola Petrinje i Antun Petračić/VLM
1/5
12.09.2013.
u 15:11

Uzorkovanje tla i savjetovanje specijaliziranih stručnjaka o pravilnoj uporabi prihrane postaju odlučujući u voćarstvu, ratarstvu i ostaloj poljoprivredi, strateškom opredjeljenju razvoja Sisačko moslavačke županije

Nakon uhodanog procesa u Petrokemiji Kutina, druga pedološka analiza tla u Sisačko moslavačkoj županiji od idućeg proljeća obavljat će se i u Srednjoj školi Petrinje. Realizirat će se projektom Agro+, kojeg je ravnatelj ustanove Ante Balen danas proglasio završenim, u vrijednosti milijun kuna financiranih od EU i potporu Sisačko moslavačke županije.

Partneri su bili Tehnička škola u Sisku, Grad Petrinja i gradski Centar za kesten i šljivu. Projektom su stvoreni uvijeti sustavne izobrazbe učenika i nastavnika, uz kvalitetnu uslugu OPG-ima, kemijske analize uzoraka tla u najsuvremenije opremljenom laboratoriju u jednoj od preuređenih učionica Srednje škole Od lanjske jeseni stručnim predavanjima i radionicama educirani su učenici, nastavnici i poljoprivredni proizvođači, a studijski posjetili Agronomski fakultet u Zagrebu, srednju strukovnu školu u Bedekovčini, Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo u Osijeku i Odjel za poljoprivredu Filozofskog fakulteta u Zadru i razmijenjene posjete partnerskih škola Siska i Petrinje.

Uzorkovanje tla i savjetovanje specijaliziranih stručnjaka o pravilnoj uporabi prihrane postaju odlučujući u voćarstvu, ratarstvu i ostaloj poljoprivredi, strateškom opredjeljenju razvoja Sisačko moslavačke županije, naglasili su u Petrinji zamjenici županice Ivan Nekvapil i Zdenko Vahovec i županijski pročelnik za poljoprivredu, saborski zastupnik Zoran Vasić. Grad Petrinje će vlasnicima OPG-ova sa svoga područja namiriti troškove pedološke analize, najavila je zamjenica gradonačelnika Svjetlana Lazić.

Prema procjeni, godišnje se u Hrvatskoj prodaje oko 1,5 milijun tona umjetnog gnojiva vrijednog šest milijardi kuna. To je previše kemije u zemlji i puno novca za poljoprivrednike. Uz sustavnu analizu čuvat će se priroda i uštedjeti znatna sredstva, jedna je od ideja Agro+. U provedbenom timu Srednje škole bili su projektni voditelj Slobodan Nišević, koordinatorica Iva Belaić, asistent Drago Franić i referentica Jelena Engelman.

>>Agropoduzetnici zimu dočekuju – rajčica se sije, lozni cijepovi trape

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije