COREPER POTVRDIO

U srijedu Hrvatska i EU otvaraju preostala tri poglavlja

eu, zastava
Antonio Bronić
Autor
Stojan de Prato
25.06.2010.
u 13:25

Riječ je o poglavljima Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje te Vanjska, sigurnosna i obrambena politika.

Hrvatska će na Međuvladinoj pristupnoj konferernciji (IGC) s Europskom Unijom u srijedu 30. ovoga mjeseca otvoriti preostala tri još neotvorena poglavlja u pristupnim pregovorima. Formalno je to odlučio Odbor stalnih predstavnika (COREPER) Vijeća EU nakon što su to na svojemu sastanku u Luxembourgu 14. ovoga mjeseca politički potvrdili ministri vanjskih poslova EU 27. Riječ je o poglavljima Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje te Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. Nakon Luxembourga se, naime, čekalo Sloveniju da odluke o otvaranju poglavlja “provuče” kroz nacionalni parlament.

COREPER je također odlučio da se od četiriju poglavlja, za koja je Europska komisija potvrdila da je Hrvatska ispunila mjerila za zatvaranje, na istome IGC-u zatvore dva: Porezi i Javne nabave. Za preostala dva u Vijeću EU postupak za zatvaranje nije još dovršen, ali bit će do 27. srpnja, za kada je dolazeće belgijsko predsjedništvo EU sazvalo sljedeći IGC. Tada bi se trebalo zatvoriti i treće poglavlje za koje je jedina preostala hrvatska obveza bila izvijestiti EK da su ustavne promjene usvojene.

U jesen bi Hrvatska dakle ušla sa svima otvorenima i s 23 zatvorenim poglavljima, tj. s 10 o kojima pregovori još teku. Od njih bi se četiri, za koje hrvatski pregovarači najavljuju da će dokaze o ispunjenju mjerila za zatvaranje dostaviti EK-u prije kraja srpnja, kada u središnjim europskim ustanovama počinje ljeta stanka, zatvorilo u listopadu.

 

Komentara 20

NI
niko36
13:39 25.06.2010.

Slovenci zaustavite ovo!

KA
kajinx
13:50 25.06.2010.

...\"Vanjska, sigurnosna i obrambena politika\". Eto nam Jugoslavije !

BO
bosut1
20:21 25.06.2010.

Nama, kao ni drugima, u ovoj situaciji nije nista drugo preostalo nego se prikljuciti EU.Zivim u EU od njenog postanka,neki su zadovoljni a neki nisu,tako je bilo i prije nastanka EU.EU je svakako bolja prilika od bilo kakve ponovljene srbosmrdoslavije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije