MINISTARSTVO

U štrajku je manje od 29 posto osnovnih te oko 25 posto srednjih škola

13.05.2009.
u 10:27

Prema podacima Ministarstva obrazovanja u štrajku je nešto manje od 29 posto osnovnih škola te oko 25 posto srednjih škola. Rezultat je rađen na temelju obrade 752 osnovne i 308 srednjih škola.

Prema podacima školskog sindikata "Preporod" u štrajku je u osnovnim i srednjim školama bilo 52 posto njihovih članova. "Preporod" štrajka samo danas i za njihove članove sutra je redovan radni dan, a neće sudjelovati ni na najavljenom prosvjedu u subotu.

U štrajku više od 80 posto zaposlenih u školstvu
Jutros započeti štrajk javnih službi koji je krenuo obustavom rada u osnovnim i srednjim školama, na fakultetima i institucijama znanosti u cijelosti se provodi s postotkom višim od 80 posto naših članova, izvijestili su predstavnici sindikalnih središnjica javnih službi trideset minuta prije nastavka pregovora s Vladom o plaćama i uvjetima rada u tom dijelu proračunskih zaposlenika.

S terena ne dolaze informacije da je bilo pokušaja ometanja početka i provedbe štrajka, osim dojave da je u jednoj osnovnoj školi u Gospiću ravnatelj tražio pismeno izjašnjavanje svih o sudjelovanju u štrajku, izvijestili su predstavnici sindikata javnih službi.

Cjelovitije informacije o odazivu na danas započeti štrajk sindikati će imati poslije podne, ali prema prvim informacijama koje dolaze s terena može reći da svi sustavi visokog obrazovanja u zemlji danas stoje, poručili su sindikati.

Sanader krši dogovor, valjda misli da je u središnjici HDZ-a
Premijer je jučer prekršio dogovor jer nije bilo potrebe da istrčava van sa sastanka sa sindikatima i govori o tome da je postignut dogovor. Očito je mislio da je u središnjici HDZ-a, komentirala je ispred sindikata javnih službi Spomenka Avberšek jučerašnju izjavu premijera Ive Sanadera kako je postignut dogovor sa sindikatima te da ostaje samo definirati detalje.

Poručila je kako sindikat javnih službi neće jeftino prodati kožu radnika, ističući kako nije cilj štrajkati niti miješati se u politiku, kako sindikate optužuju.

Najavila je da sutra u štrajk kreću i zdravstvo, socijalne službe i kultura, naglašavajući da hrvatski građani zaslužuju kvalitetan javni servis, a što brže to Vlada shvati, to ćemo brže doći do dogovora.

Oko bitnog u pregovorima nema kompromisa Avberšekova je napomenula kako su radi dobrobiti zaposlenih u javnim službama spremni na maratonske pregovore, u kojima, kako kaže, od svojih načela neće odustati.

Možemo ići malo u kompromise, ali ono glavno nije za trgovinu, istaknula je novinarima prije odlaska u Vladu na nastavak pregovora.

Sindikat medicinskih sestara istaknuo je kako će se sutra njihovi članovi naći u štrajku, uz zamolbu liječnicima koji nisu pristali na to, da ih razumiju i ne sprečavaju u štrajku jer će sutra i oni imati šest posto manje plaće.

Medicinske sestre sutra će obavljati samo najnužnije poslove koji se ne smiju prekidati u vrijeme štrajka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije