Afrička svinjska kuga potvrđena u Retkovcima

U tijeku je usmrćivanje svinja: Afrička svinjska kuga potvrđena u Retkovcima

Ilustracija
Damir Spehar/PIXSELL
30.07.2024.
u 18:34

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva apelira na pojačani oprez svih onih koji drže svinje.

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je danas kako je na objektu u naselju Retkovci, u općini Ivankovo nedaleko od Vinkovaca, potvrđena je afrička svinjska kuga. Iz ministarstva napominju kako je sumnja na afričku svinjsku kugu prijavljena jučer, 29. srpnja, te da je neposredno po prijavi provedeno uzorkovanje svinja u čijim uzorcima je potvrđen ASK. Na objektu se u trenutku postavljanja sumnje nalazilo 37 svinja.

-U tijeku je provedba usmrćivanja svinja na zaraženom objektu i drugih mjera kontrole, utvrđivanje kontaktnih epidemiološki povezanih objekata te određivanje zone zaštite i zone nadziranja u krugu od 3 i 10 km oko zaraženog objekta – navode iz ministarstva.

VEZANI ČLANCI

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva apelira na pojačani oprez svih onih koji drže svinje. Potrebno je svaku promjenu zdravstvenog stanja i uginuća svinja odmah prijaviti veterinaru te se pridržavati biosigurnosnih i svih drugih mjera određenih Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije