Izmjene pravilnika

Zabrana držanja svinja zbog afričke svinjske kuge može trajati i više od godine

Na podrucju Posavskih Podgajaca, sela uz Savu u Vukovarsko - srijemskoj zupaniji, pojavila se africka kuga svinja.
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/6
26.07.2024.
u 16:02

Vijest o nedavno potvrđenom slučaju afričke svinjske kuge na području Vukovarsko-srijemske županije sa zabrinutošću je primljena i u drugim slavonskim županijama

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva pokrenulo je izmjene pravilnika o provedbi programa potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge te o provedbi programa potpore za izostanak prihoda od svinjogojske proizvodnje. Novim pravilnikom, zabrana držanja svinja u objektima u zoni zaštite može se produljiti na više od godinu dana.

Kako je pojašnjeno, u članku 6. stavak 4. Pravilnika koji se odnosi na izostanak prihoda od svinjogojske proizvodnje propisano je da broj dana nemogućnosti držanja svinja prihvatljiv za potporu završava datumom izdavanja rješenja Državnog inspektorata o dozvoljenoj repopulaciji objekta i ne može biti veći od 365 dana.

Međutim, sada se iza stavka 4. dodaje stavak 5., prema kojemu u slučajevima ponovnog izbijanja afričke svinjske kuge u uzgoju domaćih svinja, za objekt koji se rješenjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva nalazi u zoni zaštite ili zoni ograničenja prihvatljiv broj dana nemogućnosti držanja ovih životinja može se iznimno produljiti i više od 365 dana, a najdulje do ukidanja zone zaštite i zone nadziranja. Jednako postupanje uvodi se i pri ostvarivanju potpora zbog narušenog proizvodnog potencijala.

Vijest o nedavno potvrđenom slučaju afričke svinjske kuge na području Vukovarsko-srijemske županije sa zabrinutošću je primljena i u drugim slavonskim županijama. S obzirom na ponovnu pojavu bolesti, koja je prema nekim informacijama navodno prešla s divljih svinja, na prošlotjednoj sjednici Skupštine Brodsko-posavske županije vijećnici su postavili pitanje postoji li mogućnost praćenja kretanja divljih svinja po šumama i njihovog prilaska selima te farmama, s obzirom na ponovnu pojavu bolesti. Danas, naime, postoje dronovi i druge moderne tehnologije uz pomoć kojih se može pratiti kretanje divljih svinja i drugih životinja.

VEZANI ČLANCI:

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Burazović odgovorio je kako je olakšavajuća okolnost to što u krugu od 10 kilometara od objekta u Gradištu pokraj Županje u kojem je zabilježen novi slučaj afričke svinjske kuge nema objekata za uzgoj svinja, a insinuacija da je patogen došao od divljih životinja pod istragom.

Prema njegovim riječima, monitoring i praćenje divljih svinja sačuvali su Slavonce od težih posljedica širenja patogena, s obzirom na mjere koje je donijelo Ministarstva poljoprivrede. Te su mjere, podsjetio je, išle za tim da se odstrel divljih svinja svede na minimum kako bi se sačuvalo komercijalno gospodarstvo, a isto tako i populacija divljih svinja. – Tu je poseban naglasak stavljen na pojačanu brigu oko biosigurnosti, a ona se odnosi i na nas kao građane i na uzgajivače svinja, a naravno i na lovozakupnike zajedničkih lovišta za koje je točno propisan svaki korak što smiju učiniti u svome lovištu – istaknuo je Burazović.

Otkrivanjem novog žarišta svinjske kuge u Gradištu u zonama zaštite i ograničenja vraćen je režim u kojem su uzgajivači bili do 16. prosinca prošle godine, kada je uredbom Europske komisije potvrđeno da je bolest stavljena pod kontrolu. To znači da je na tom području zabranjen promet svinjskim mesom, nema klanja životinja za vlastite potrebe, a termička obrada radi se u suradnji s klaonicama, iz objekata u kojima nije otkrivena bolest.

FOTO Pogled iz zraka na zloglasni Goli otok: Bijeg odavde je nemoguć, tijela bi odmah progutalo more

Na podrucju Posavskih Podgajaca, sela uz Savu u Vukovarsko - srijemskoj zupaniji, pojavila se africka kuga svinja.
1/26

Komentara 1

PU
Pulchrum
17:58 26.07.2024.

Svinje i svinjetina su nešto hrvatsko i top proizvod, od čvaraka, kulena, kobasice, šunke, slanine. Ukinuti seljacima dozvolu držanja svinja ravno je samoubojstvu. Mora se naći drugo rješenje, a ne odmah sve zaustaviti, jer je to suliudo. Treba poticati svinjogojstvo, dati ljudima i financijsku i ljudsku podršku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije