intenzivna potraga

Mladi Britanac pao s kruzera kod otočića Jabuka. Nestao je u moru, oglasio se i MORH

Brod obalne straže Republike Hrvatske Šolta
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
09.08.2024.
u 17:06

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC) koordinira akciju traganja i spašavanja za nestalom osobom u moru viškog arhipelaga

Ministarstvo obrane (MORH) izvijestilo je kako su brod Obalne straže i avion HRZ-a iz sastava Obalne straže uključeni u akciju traganja za nestalom osobom na zahtjev Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru. Kako je pojašnjeno iz MORH-a, Obalna straža Republike Hrvatske angažirana je danas u akciji spašavanja i traganja za nestalom osobom u moru na području akvatorija otočića Jabuka.

"U potrazi je angažiran ophodni brod OB-02 'Šolta' i avion Pilatus PC-9M Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz sastava Obalne straže. Brod Obalne straže i avion HRZ-a uključeni su akciju traganja za nestalom osobom na zahtjev Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru", ističe MORH. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture također je izvijestilo kako je se intenzivna akcija koordiniranog traganja za nestalom osobom s putničkog broda provodi u širem području viškog arhipelaga, uz angažman pomorskih i zračnih jedinica. 

"Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC) koordinira akciju traganja i spašavanja za nestalom osobom u moru viškog arhipelaga, koja je pokrenuta jutros, 9. kolovoza u 05.00 sati, nakon zaprimanja dojave zapovjednika putničkog broda tijekom plovidbe nedaleko otočića Jabuka, iz smjera Dubrovnika prema Zadru. Sukladno uspostavljenom planu akcije traganja i spašavanja, u potrazi za mlađim državljaninom Ujedinjenog Kraljevstva u akciju traganja uključene su Lučka kapetanija Split, Ispostava lučke kapetanije u Hvaru, zatim Obalna straža RH sa brodom i zrakoplovom, kojim se pretražuje područje nestanka te službenici iz Postaje pomorske i aerodromske policije u Zadru. 

U traganje za nestalim angažirane su i posade putničkih brodova 'EXPLORER OF THE SEAS', 'AF MARINA' i 'OLYMPOS SEAWAYS' te vlasnici privatnih brodica, koji su se svojevoljno priključili akciji. Od početka akcije se putem obalnih radio postaja (ORP Split-radio i ORP Zadar-radio), odašilje obavijest o čovjeku u moru ('PAN-PAN'), prema svim sudionicima u pomorskom prometu", istaknulo je Ministarstvo te dodalo kako će pravovremeno obavijestiti javnost po saznanju novih informacija.

 

GALERIJA BBC odabrao 12 najfascinantnijih napuštenih građevina na svijetu. Na popisu i hrvatsko ruglo
Brod obalne straže Republike Hrvatske Šolta
1/19

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije