NISU BALONI

U tri dana srušili tri nepoznata objekta: 'Ne znamo čiji su, s razlogom ih nazivamo objektima'

Amerikanci šalju više od 20 borbenih aviona na zapadni Pacifik
Foto: ABACA
1/5
13.02.2023.
u 08:48

Otkriveno je i kako vojska nema novih informacija o zemlji podrijetla ili fizičkim ili mehaničkim svojstvima triju objekata srušenih nad Sjevernom Amerikom u posljednja tri dana

Objekt koji su u nedjelju srušili američki borbeni zrakoplovi letio je na 6000 metara nadmorske visine iznad Gornjeg poluotoka u Michiganu te se spremao preletjeti jezero Huron kada je neutraliziran, otkrio je jedan visoki dužnosnik za CNN. Objekt je bio u obliku osmerokuta sa žicama koje su visjele s njega te nije nosio vidljivi teret. 

Objekt su prvi otkrili Sjevernoameričko zapovjedništvo zračne svemirske obrane i Sjeverno zapovjedništvo SAD-a iznad Montane u subotu navečer, a borbeni zrakoplovi poslani su da ga istraže. Zrakoplovi prvo nisu identificirali nikakav objekt koji bi se mogao povezati s radarima, što je navelo NORAD i NORTHCOM da povjeruju da je riječ o anomaliji.

Međutim, u nedjelju su dužnosnici obrane ponovno uspostavili radarski kontakt i otkrili objekt kako leti iznad Wisconsina, a potom i Michigana. Putanja objekta i njegova visina izazvali su zabrinutost da bi mogao predstavljati prijetnju civilnim zrakoplovima, ali nije predstavljao vojnu prijetnju nikome na zemlji, rekao je dužnosnik. Predsjednik Joe Biden potom je naredio da se objekt sruši.

Nepoznati objekt srušen je i u petak iznad Aljaske, no američka vojska nije ga pronašla, rekao je novinarima u nedjelju general Glen VanHerck, zapovjednik Sjevernog zapovjedništva SAD-a i Zapovjedništva zračne svemirske obrane Sjeverne Amerike. Američki borbeni zrakoplov F-22 srušio je objekt na velikoj visini iznad zaleđenih voda Arktičkog oceana u blizini kanadske granice, oko 10 milja od sjeverne obale Aljaske. VanHerck kazao je kako intenzivno tragaju za olupinom srušenog objekta. 

Infografika prikazuje lokacije na kojima su sruseni nepoznati leteci objekti iznad Sjeverne Amerike. Photo: Marko Picek/PIXSELL
Foto: Marko Picek/PIXSELL

Otkriveno je i kako vojska nema novih informacija o zemlji podrijetla ili fizičkim ili mehaničkim svojstvima triju objekata srušenih nad Sjevernom Amerikom u posljednja tri dana. 

– Neću ih kategorizirati kao balone. Zovemo ih objektima s razlogom – rekao je VanHerck na pitanje o fizičkim karakteristikama objekata.

– Ne mogu kategorizirati kako ostaju u zraku. To bi mogla biti plinovita vrsta balona unutar strukture ili bi to mogla biti neka vrsta pogonskog sustava. Ali jasno je da su sposobni ostati u zraku – dodao je. VanHerck naglasio je da dužnosnici ne znaju zemlju podrijetla objekata srušenih posljednjih dana. 

VIDEO Velika Britanija, SAD i Australija provode zajedničke zračne vježbe: 'Ako smo spremni za Kinu, spremni smo za bilo koga'

Ključne riječi

Komentara 14

AI
airwarrior
09:18 13.02.2023.

6000 kilometara?

DU
Deleted user
09:53 13.02.2023.

Sta je ovaj napisao “ letio na 6000 kilometara! Kalbe to Amerikanci Avione imaju da lete tako visoko???

PO
poluvodič
11:15 13.02.2023.

na kraju će biti neki youtuber koji je iz dosade napravio neke leteće objekte sa GPSom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije