stvaranje osposobljenih kadrova

U Vinkovcima otvoren Centar za svjetlovodne tehnologije

U Vinkovcima otvoren Centar za svjetlovodne tehnologije
Foto: Branimir Bradarić
1/4
27.01.2022.
u 16:33

Centar je otvoren na inicijativu Grada Vinkovaca i Tehnološkog parka Vinkovci, u čijim prostorijama su u tijeku i prve radionice, treninzi i certificiranja za polaznike, buduće stručnjake za rad na svjetlovodnim kablovima i svjetlovodnoj mreži.

U Vinkovcima je otvoren prvi Centar za svjetlovodne tehnologije edukacijskog tipa u Hrvatskoj koji za cilj ima stvaranje osposobljenih kadrova koji su trenutno prilično traženi na tržištu rada. Centar je otvoren na inicijativu Grada Vinkovaca i Tehnološkog parka Vinkovci, u čijim prostorijama su u tijeku i prve radionice, treninzi i certificiranja za polaznike, buduće stručnjake za rad na svjetlovodnim kablovima i svjetlovodnoj mreži. Zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić rekao je kako rad Centra vidi kao jednu veliku priliku za sve naše građevinske tvrtke koje se bave infrastrukturnim radovima ali isto tako i za sve nezaposlene da usvoje nova specijalizirana znanja i vještine koja su danas potreba na tržištu rada.

- Veliki je ovo korak za Vinkovce i vinkovačko gospodarstvo. Radit ćemo i na tome da budemo poznati kao nacionalni trening centar – istakao je zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić.

Govoreći o projektu kazao je kako su analizom tržišta došli do spoznaje da ne postoji dovoljno specijaliziranih kadrova za ovakve poslove na našem području te da su gradske vlasti stoga odlučili otvoriti jedan ovakav trening centar gdje bi svi zainteresirani stekli određena specijalizirana znanja i vještine kako bi bili konkurenti na sve zahtjevnijem tržištu rada.

-Sama svrha edukacijskih radionica i treninga je simulirati stvarnu optičku mrežu u jednom manjem opsegu u simuliranim i realnim uvjetima i na taj način povećati standarde kvalitete u svim budućim projektima koji se tiču optičke infrastructure. Za sve korisnike usluga HZZ-a ovakve edukacije potpuno besplatne – rekao je Romić.

Dodao je i kako su prve treninge i radionice u Centru provodili djelatnici tvrtke „Vega Comp“ koja ima više od 28 godina iskustva rada sa svjetlovodnom tehnologijom kao i više od 21 godine iskustva u održavanju treninga i educiranja stručnih kadrova. Podsjetio je i kako je u Hrvatskoj u tijeku nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata ovakvoga tipa, a jedan od njih je i onaj koji se odnosi na razvoj širokopojasnog interneta koji se temelji na Okvirnom nacionalnom programu i financiran je iz europskih sredstava. Drugi je isto jako značajan projekt, a radi se o izgradnji agregacijske-svjetlovodne mreže i treći manji projekt odnosi se na privatne investitore koji ulažu u svjetlovodnu infrastrukturu, a to su investicije od strane Hrvatskog Telekoma, A1 i tvrtke Telemach.

- Posla ima i bit će ga još više u budućnosti i ovo je prilika za naše tvrtke ali i za pojedince da to iskoriste. Stalno ponavljamo kako nam je cilj ulagati u obrazovanje, gospodarski rasti i napredak. Znanje je najveće bogatstvo i s ovim znanjem ćemo riješiti određene tržišne deficite jer ćemo naše ljude obučiti specijaliziranim znanjima i vještinama – kazao je Romić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije