skandal zbog knjige

U Virovitici zabranjeno govoriti o pravoslavnoj crkvi zbog izbora?

ivica kirin
Davor Puklavec/Pixsell
06.04.2013.
u 15:34

Ravnateljica se savjetovala s gradonačelnikom koji je dao naputak da se o pravoslavnoj crkvi ne govori pred izbore

Omanji skandal potresa Viroviticu, a sve zbog pravoslavne crkve odnosno knjige "Kulturno historijski spomenici zapadne Slavonije". Djelo mr.sc. Filipa Škiljana izdalo je Sprsko nacionalno vijeće koje je u tri navrata knjigu htjelo promovirati u virovitičkoj knjižnici. Tri su put pokušali organizirati promociju i tri puta dobili odbijenicu. Na karaju su se dali u potragu za alternativnom lokacijom, a nemogućnost ograniziranja događanja prebacuju na ravnateljicu knjižnice Višnju Romaj, donosi portal Virovitica

Ona je, naime, najprije dvaput odgodila promociju bez posebnog razloga (promocija je idejno trebala biti lanjske jeseni), da bi na posljednje traženje odgovorila kako promocija ne može biti u svibnju jer su tada  - izbori! Instrukciju je, priznala je, dobila od gradonačelnika Ivice Kirina i pročelnice njegovog ureda Đurđe Aragović koji su kazali  da je problem pravoslavne crkve dosta osjetljiva tema o kojoj nije poželjno govoriti, naročito ne prije izbora. 

Na prezentaciji je, naime, trebao govoriti profesor Vojislav Bosanac, član Odbora za kulturu, vjeru i historiju Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije i to o Srpskoj parohijalnoj crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Virovitici do temelja srušenoj u Drugom svjetskom ratu i temi koju istražuje već godinama.

U knjizi je navedeno tek nekoliko šturih podataka o crkvi jer u dostupnim izvorima više nije bilo - mjestu gdje se nalazila (na rubu gradskog parka), vremenu gradnje (1818.), parohu koji je oslikao ikonostas (Georgij Marković, 1855.). „Hram su srušile ustaše tijekom Drugog svjetskog rata tako da se od njega ne poznaju ni tragovi", napominje autor knjige Škiljan dok Bosanac govori:

- Ne znam kakve veze imaju izbori i promocija knjige o kulturnim spomenicima. Budući da nas je prethodno već dva puta odbila čini mi se da ona tu promociju u središnjem kulturnom prostoru ovog grada ne želi. Uz to, gospođa ravnateljica tražila je sadržaj onoga o čemu ćemo pričati što mi liči na cenzuru. Tražila je i popis govornika i gostiju uz napomenu da vjerske službenike ne bi trebali zvati što je čudno jer je najveći dio knjige posvećen sakralnim objektima, crkvama, kapelama, manastirima i župnim dvorovima. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije