Jubilej

U Zaboku prvi put obilježen Dan zagorskih branitelja!

Dan zagorskih branitelja
Mladen Mandić
11.10.2011.
u 14:58

Uz Dan zagorskih branitelja u Zaboku je otvorena i izložba fotografija o ratnom putu Zagoraca u Domovinskom ratu

Dvadeset godina nakon mobilizacije i nakon što su policijske i vojne postrojbe iz Zagorja krenule u obranu Hrvatske, u Zaboku je prigodnom svečanošću, po prvi puta, obilježen Dan zagorskih branitelja. U Osnovnoj školi „Ksavera Šandora Đalskog“ otvorena je izložba ratnih fotografija koju je pripremila koordinacija braniteljskih udruga Krapinsko-zagorske županije. Izložbu je otvorila zagorska dožupanica Sonja Borovčak. Uz zahvalu za sve žrtve koje su branitelji, ali i njihove obitelji podnijeli u obrani domovine naglasila je da će Županija, kao i do sada, braniteljskoj populaciju, a poglavito braniteljskim udrugama pružati svu potrebnu pomoć. Na otvorenju su bili i ratni zapovjednik Policijske uprave krapinsko-zagorske Ladislav Fruk te prvi ratni zapovjednik 103 zagorske brigade brigadir Janko Šafranko.

Ratni put Zagoraca

Prema zapovijedi zapovjednika tadašnjeg Zbora narodne garde, u srpnju 1991. godine, dolazi do ustroja 103. zagorske brigade. Zapovjedništvo je ustrojeno 3. srpnja 1991. u suradnji sa svim sekretarijatima narodne obrane zagorskih općina i Policijske uprave u Zaboku na čelu sa Ladislavom Frukom. Za prvog zapovjednika zagorske 103 brigade bio je tada postavljen Janko Šafranko. Mobilizacija brigade izvršena je 6. listopada te postrojbe kreću za Karlovac, Dugu Resu, Belaj i Belajske Poljice i to pod zapovjedništvom Zbornog područja Karlovac, gdje drže crtu do lipnja 1992. U lipnju 1992. godine, brigada je prebačena u Zborno područje Split i zauzima bojišnicu u Dalmatinskoj zagori - Šimunđe-Korbačuša Nakon toga 103. zagorska brigada bila je na istočno-posavskom ratište gdje drži crtu duž rijeke Save od sela Oprisavci do mosta u Slavonskom Brodu.

Prigodni program

U svibnju 1994. preuzima položaje oko Ogulina, izmjenjujući bojne na prvoj crti svakih mjesec i pol, a u Oluji, Zagorci su ratovali na potezu od Sunje prema Dvoru na Uni U obrani domovine od prvog su dana aktivno sudjelovali i zagorski policajci U prigodnom programu nastupili su Josipa Lončar te Radek Brodarec uz pratnju Puhačkog orkestra Zabok.

Žarku Miholiću dodijeljen Red bana Jelačića

Uz obilježavanje Dana zagorskih branitelja, uručena su i prigodna priznanja. Red bana Jelačića za zasluge u zapovijedanju dobio je posljednji zapovjednik  103. zagorske brigade Žarko Miholić. Red hrvatskog križa dobili su Mirko Buzina i Ivan Šaško, a Red hrvatskog trolista Damir Gregurić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije