Borba protiv korupcije

U Zagrebu 17 sudaca za 490 okrivljenih u istragama USKOK-a

suđenje
Pool/Pixsell
09.02.2010.
u 19:00

Ne bi se smjelo dogoditi da se istodobno sudi u više složenih slučajeva pa je Županijski sud u Zagrebu "ustupio" 25 lakših predmeta drugim sudovima.

– Stiže još velikih optužnica – ponosno je nedavno najavio Ivan Šimonović, ministar pravosuđa, objašnjavajući kako je ta godinama proklamirana borba protiv korupcije i organizirana kriminala, eto, napokon zaživjela. Kako u sudskoj praksi izgleda taj sve veći priljev "kapitalnih" optužnica te što to znači u svakodnevnoj organizaciji posla pojedinih sudova svjedoči primjer zagrebačkoga Županijskog suda.

I više od 10.000 stranica
Naime, na tom sudu trenutačno su u radu 94 predmeta iz mjerodavnosti USKOK-a, kojima je obuhvaćeno gotovo 490 osoba. U 71 predmetu u fazi je glavne rasprave 400 optuženika, a protiv 90 osoba u 17 predmeta vodi se istraga.

U još šest predmeta po nalogu USKOK-a provode se istražne radnje, no koliko je osoba u tim postupcima obuhvaćeno ne zna se jer se takve statistike nisu vodile sve do siječnja ove godine kada je na snagu stupio novi Zakon o kaznenom postupku.

Za predmete iz mjerodavnosti USKOK-a – a uglavnom je riječ o složenim gospodarskim predmetima s više od 10.000 stranica ili, pak, onima s povećim brojem optuženika koji se terete za različita zločinačka udruživanja – zaduženo je 12 raspravnih te pet istražnih sudaca. Kako u svim predmetima iz mjerodavnosti USKOK-a, bili oni u fazi istrage ili rasprave, u vijećima koja odlučuju o procesnim stvarima mogu sjediti samo suci USKOK-a, postojećem broju "uskoka" dodano je još 8 sudaca kaznenog odjela II. stupnja. Oni se uglavnom bave upravo time – sjede u raspravnim vijećima, sudjeluju u radu optužnih vijeća ili donose odluke u drugostupanjskom postupku u mjerodavnosti USKOK-a.

Iako na zagrebačkom Županijskom sudu smatraju da, s obzirom na trenutačno stanje na sudu, broj sudaca USKOK-a zadovoljava, ipak ističu kako će se u budućnosti zasigurno pokazati potreba za povećanjem sudaca u kaznenom odjelu I. stupnja. Takav stav nije čudan uzmu li se u obzir sve medijski eksponirane istrage koje USKOK trenutačno vodi jer će svi ti predmeti za koji mjesec doći na zagrebački Županijski sud.

Mnogo posla
K tome, ne treba zaboraviti i da se suci USKOK-a, osim predmetima iz nadležnosti USKOK-a bave i onim tzv. običnim predmetima iz županijske mjerodavnosti, što povećava njihov opseg posla.

Upravo zbog rasterećenja suda i sudaca, tijekom 2008. i 2009. godine sa zagrebačkog Županijskog suda odlukom Vrhovnog suda delegirano je 25 predmeta iz mjerodavnosti USKOK-a na niže sudove. Riječ je uglavnom o predmetima u kojima se optuženi terete za zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe obavljanja državne vlasti te primanje i davanje mita. S obzirom na rapidno rastući broj "kapitalnih" predmeta, ne treba sumnjati da će se takva praksa nastaviti i u ovoj godini. To prije što i problem prostora na sudu, koji ima samo dvije velike dvorane pa se zbog toga rasprave održavaju na drugim sudovima, također nije zanemariv.

Komentara 2

Avatar condor
condor
19:14 09.02.2010.

Jadne li države. Umjesto gradnje životno potrebnih objekata, mi ćemo cjelokupno građevinarstvo uposliti na gradnji sudova i zatvorskog prostora. Divnog li prizora pred ulazak u europske institucije.

OB
-obrisani-
12:47 10.02.2010.

dakle koliko lopova toliko sudaca ma baš krasno pa tko će za tolike kriminalce nazarađivati novina pod hitno 90 posudaca staviti na stolice gdje sjede okrivljenici i zajedno sa okrivljenima na goli otok tucati kamen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije