SKANDAL Zbog neažurnosti Vrhovnog suda, silovatelj i ubojica malodobne Sinjanke bit će pušten iz pritvora

Ubojica Bulj na slobodi za mjesec dana

crn-bulj-txt.jpg
import
10.12.2005.
u 16:09

Bivši direktor Radio Sinja Ivan Bulj (42), nepravomoćno osuđen na 27 godina zatvora zbog teškog ubojstva 17-godišnje Anđele Bešlić, 10. siječnja izlazi na slobodu jer Vrhovni sud nije donio pravorijek u tri godine i devet mjeseci, koliko se okrivljenici za najteža kaznena djela mogu držati u pritvoru bez pravomoćne presude!
Prošloga tjedna održana je sjednica Vrhovnog suda, na kojoj su se razglabale žalbe na presudu splitskoga Županijskog suda. Kako je riječ o kazni dugotrajnog zatvora, Bulj i njegov branitelj Toni Vukičević imaju pravo na još jedan žalbeni postupak. Kod takvog stanja stvari, nemoguće je da Vrhovni sud odradi posao do krajnjeg zakonskog roka, prema kojem Bulj može biti u pritvoru. Naime, presuda još nije stigla strankama, a kad stigne, imat će 15 dana vremena da pošalju još jednu žalbu, ponovno se mora sazvati sjednica, donijeti i napisati odluka... I da nema blagdana koji nas očekuju, to je jednostavno prekratak rok za tolik posao.

Neiskoristivi dokazi
Imao je to sve na umu sudac Zoran Matulović, predsjednik vijeća koje je osudilo Ivana Bulja. Uzeo je jak tempo raspravljanja jer dokaza prikupljenih u istrazi nije bilo. Presudu objavljenu potkraj ožujka napisao je u najkraćem mogućem roku, znajući iznimnu složenost predmeta. Ipak, Vrhovni sud angažirao se u slučaju tek znatno poslije godišnjih odmora.
Otac ubijene Anđele, Ivan Bešlić drži kako to nije slučajno. Smatra da je Ivan Bulj bivši doušnik KOS-a i da se preko svojih kontakata pobrinuo da dobije priliku slobodno udahnuti zrak prije nego što većinu preostalog života provede iza rešetaka.
 Problema sam imao i s policijom i njihovim radom, a ovo je konačna pljuska  kaže Ivan Bešlić, koji je ratujući u 4. brigadi prošao sva bojišta. Svjestan je mogućnosti da Bulj za mjesec dana izađe na slobodu. Ne vjeruje da će se vratiti u Sinj.
 Brzo bih ja s njim završio, imamo nas dvojica o čemu pričati  kaže Ivan, kojemu sudski postupak nije pomogao da shvati što se dogodilo s njegovom kćeri. Krucijalni dokazi bili su, naime, neiskoristivi za sud. Ivan Bulj priznao je ubojstvo u policiji, njegov iskaz snimljen je na videovrpcu, ali se nije mogao koristiti jer nije imao branitelja.
Pave Bulj, Ivanov rođak, oslobođen optužbe za ubojstvo, također je priznao i sve stavio na papir, kaže Ivan Bešlić. Ni to se nije moglo iskoristiti. Presuda je na koncu donesena na temelju zatvorenog kruga indicija, što je dalo dobru osnovu za žalbu Bulju i odvjetniku Vukičeviću.
Zanimljivo je, s druge strane, što su suci, i oni splitski i oni Vrhovnog suda, vidjeli snimku Buljeva priznanja. Pravno gledajući, odluku nisu smjeli temeljiti na njoj, ali kako je zanemariti?! Pogotovu u situaciji kad dokaza nema. Buljevi su te večeri negdje bili, ali gdje, nije se nikad s potpunom sigurnošću utvrdilo. Silovanje se nije moglo dokazati jer je tijelo nađeno u raspadajućem stanju mjesec dana nakon nestanka.

Misterij ubojstva
Anđela je umorena u noći na 3. ožujka 2002. godine. Oteta je samo dvjesto metara od doma, na povratku s koncerta "Zabranjenog pušenja". Mračna cesta i dalje je neosvijetljena, skriva misterij Anđelina nestanka i ubojstva, koje ni do dana današnjega nije rasvijetljeno. Policija je svoj dio posla katastrofalno odradila, a brojni su zakonski akti potvrdili apsurdnost i neodrživost u praksi. Nekakve zakonske promjene očito su nužne, to je ovaj slučaj potvrdio, više nego bilo koji u posljednjih nekoliko godina. Ipak, neizreciva ležernost s kojom su se suci Vrhovnog suda bacili na predmet zasjenila je sve ostalo. Zbog njih Ivan Bulj, nakon novogodišnjih blagdana, izlazi na slobodu! U Sinju malo tko u to vjeruje, ljudima je to nepojmljivo.


U 'Alkaru' bez riječi

Anđelin otac nimalo ne sumnja u ispravnost zaključaka svoje privatne istrage. Oteli su je, silovali i ubili obojica, no nisu bili sami. U to sam siguran kaže Ivan Bešlić, s kojim smo razgovarali u sinjskom hotelu "Alkar". Na istom mjestu, na dan Buljeve predaje, 9. travnja 2002. godine, susreli su se nakratko. Nisu razmijenili ni riječi, prisjeća se Ivan Bešlić, već je Bulj, ugledavši ga, navrat-nanos izletio iz hotela. Otišao je supruzi, koja mu je savjetovala da je bolje da se ubije nego da se preda i prizna što je učinio kaže Anđelin otac.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije