ŠKOLA PROGLAŠENA KRIVOM

Učenica (15) na satu tjelesnog teško ozlijedila kralježnicu, dobila odštetu nakon 5 godina

14.03.2020.
u 10:34

Općinski sud u petak je presudio kako škola učenici, danas 20-godišnjoj djevojci, mora platiti 26.550 kuna odštete i 10.400 kuna parničnih troškova

Učenica (15) teško je ozlijedila kralježnicu na satu tjelesnog odgoja u sportskoj dvorani izvodeći stoj na rukama s padom u kolut. Nesretna učenica prvog razreda srednje škole pala je na parket te je zadobila prijelom prvoga kralješka u donjem dijelu leđa.

Nakon liječenja, kod nje su “zaostale trajne posljedice s posljedičnim umanjenjem opsega pokreta lumbalnog dijela kralježnice u lakom stupnju s posljedičnim kroničnim LS sindromom”, ocijenio je sudsko-medicinski vještak.

Ozljeda se dogodila u prosincu 2014. u Tehničkoj školi u Bjelovaru, a Općinski sud u petak je presudio kako škola učenici, danas 20-godišnjoj djevojci, mora platiti 26.550 kuna odštete i 10.400 kuna parničnih troškova.

Tog dana učenici su na tjelesnom izvodili vježbu stoj na rukama s padom u kolut. No, učenica je u jednom času izgubila ravnotežu i pala sa strane na dio gdje nije bilo strunjače, zadobivši teške tjelesne povrede.

Bjelovarska škola odbija bilo kakvu odgovornost za tu nezgodu tvrdeći kako je učenica bila u prvoj skupini i prilikom izvođenja vježbe pomagala su im čak dva asistenta pridržavajući im noge. Učenica je, kažu, sama kriva jer je pokušala bez asistencije izvesti gimnastičku vježbu, pa je pala i teško se ozlijedila. No, sud je odbio njihove argumente kao neosnovane.

“Učenica je u vrijeme tog događaja bila maloljetna osoba, pa odgovornost snosi škola. Tijekom obavljanja nastave kao predstavnik škole i odgovorna osoba smatra se profesor koji održava nastavu. Nije se radilo o sjedećem načinu provođenja nastave, već su učenici u sportskoj dvorani izvodili složenije gimnastičke vježbe, dužnost je profesora kao odgovorne osobe održavati red i nadzor nad učenicima kako bi vježbe bile pravilno i sigurno izvedene”, zaključila je sutkinja Gordana Malvić.

Učenica je danas 20-godišnja djevojka i ostat će joj trajne posljedice teške ozljede. Riječ je o povremenoj kroničnoj boli, ali i slabijoj pokretljivosti kralježnice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije