Mladi voćari

Učenici jabuke pojedu, prodaju ili prerade u sok

'26.03.2011., Sveti Martin na Muri- Vocari orezivali veliki skolski nasad jabuka i educirali ucenicku grupu. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
29.03.2011.
u 09:00

Osnovna škola Sveti Martin na Muri, koja ima status ekoškole, vodi nasad od 600 jabuka

Četiri sam godine u voćarskoj grupi i puno sam naučio. Primjenjujem to kod kuće u Gradišćaku, orezujem jabuke, marelice i kruške. Riješio sam to prije dva tri tjedna. Evo danas sam doznao i nešto novo, o razlikama između cvatova. Naučit ću se i prskanju. Možda jednog dana budem agronom, kemija mi je drag predmet – ispričao nam je Karlo Jambrobić, osmaš Osnovne škole Sveti Martin na Muri.

Status ekoškole

Zatekli smo ga, s kolegama i voditeljem voćarske grupe prof. Draženom Crnčecom, kako pomno prati orezivanje velikog školskog voćnjaka. U voćnjaku je 600 jabuka raznih sorti, a u pomoć, to jest na proljetnu rezidbu, došli su članovi svetomartinske Udruge voćara povrtlara i vinogradara, ali i agronomi te stručnjaci Agromeđimurja.

– Rezidba je razgovor s biljkom. Težak je to zahvat i dugo traje, ali opet, nije tako teško ako je voćnjak posložen. Pri rezidbi moramo znati podlogu, kakav je bio lanjski urod, kakve su bile klimatske prilike te hoće li biti uroda ove godine. Uvijek prvo pogledamo vrh pa maknemo "vodopije". Ono što raste u zrak ili režemo cijelo ili ostavljamo – pažljivo su djeca slušala Anđelka Tomšića, agronoma Agromeđimurja te ujedno člana udruge voćara, dok je orezivao stablo idareda. Agronome naročito raduje zanimanje mladih voćara. Ako i jedan postane agronom u životu, napravili su veliku stvar, smatraju.

Jabuke iz školskoga voćnjaka, kad dođe vrijeme uroda, djeca jedu. No nemaju skladište kako bi ih duže sačuvali. Dio jabuka jedna im tvrtka iz Domašinca preradi u sok koji učenici piju i prodaju po sajmovima, a dio jabuka prodaju lokalnoj hladnjači, kao konzumnu jabuku. Lani su proizveli između pet i šest tona jabuka.

– Od 2006. godine imamo međunarodni status ekoškole, zelenu zastavu i jako držimo do toga. Sve je u školi podređeno tome pa čak i godišnji plan. Svaki predmet dotiče se ekologije, to traži povećani angažman učitelja. Imamo čak tri školska koordinatora za ekologiju – objašnjava ravnatelj škole Tomislav Paljak.

Uz intenzivni nasad jabuke zasadili su i tridesetak starinskih sorti jabuke, koje proizvode na ekološki način i proučavaju u raznim projektima. Uz njih postavit će drvene ploče s opisom svake sorte.

– Ove godine glavna nam je priča nedavno proglašeni regionalni park Mura – Drava. Pratili smo cijeli proces proglašenja i put do njega, bili na poučnoj stazi, otvaranju mlina na Muri, imamo i ekopatrolu – nabraja Paljak.

Samo jedan vinar?

– Općina Sveti Martin na Muri pogodna je za voćarstvo, više od donjeg Međimurja. Manji je utjecaj bolesti, dobra mikroklima, a najbolje je na "terasama" nagnutim prema jugozapadu – tvrdi agronom Anđelko Tomšić.

Krunoslav Colar, tajnik općinske udruge voćara povrtlara i vinogradara, dodaje da je u općini pod voćem 70 do 80 hektara, dok je s druge strane samo jedan registrirani vinar.

– Kapaciteta ima za još voćaka, uvjeti su idealni, a ima u općini i privatna hladnjača, tako da skladištenje nije problem. Jedino je malo teže s mehanizacijom u bregima – kaže Colar.

Komentara 1

VA
valek000
22:21 30.03.2011.

Bravo za vrijedne i marljive učenike i njihovog profesora. Puno uspjeha Vam želim ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije