Učenici trećih razreda srednjih škola bune se zbog neravnopravna položaja

Učenici se bune: Na državnu maturu bez ikakve vježbe i dodatne provjere

matura
Arhiva VL
28.10.2009.
u 10:54

Tko zna hoće li uopće sadašnji učenici trećih razreda srednjih škola polagati državnu maturu, sve će ovisiti o tome kako će proći upisi na fakultete sljedećeg ljeta, kaže Lj. Vokić.

U sjeni rasprava i dvojbi mogu li učenici strukovnih škola nadoknaditi gradivo potrebno za uspješno polaganje države mature dramu proživljavaju i njihove mlađe kolege – učenici trećih razreda gimnazija i četverogodišnjih strukovnih škola. Za razliku od ovogodišnjih maturanata, trećaši nikada nisu pisali nacionalne ispite niti će polagati probnu državnu maturu.

Pojedini učenici to smatraju dobrim razlogom da ih se oslobodi te obveze, a ratoborniji se pitaju ne bi li i oni pobunom, kao generacija koja je maturirala u svibnju ove godine, mogli srušiti državnu maturu. Ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka smatra da za to nema razloga.

Testovi dostupni na webu
– Učenici trećih razreda neće biti zakinuti u odnosu prema svojim starijim kolegama jer oni od upisa u srednju školu znaju da će morati polagati državnu maturu ako žele studirati. Svi testovi koje su polagale prijašnje generacije, kao i testovi s probne državne mature provedene prošlog proljeća s ispravnim rješenjima nalaze se na našim web- stranicama.

Učenici se njima mogu koristiti, mogu provjeriti svoje znanje i vježbati, imaju na raspolaganju sve ispitne kataloge, a kako su treća generacija koja zna sadržaj onoga što će se pisati na državnoj maturi, problema ne bi trebalo biti – objašnjava G. Sirovatka.

– Mi smo u neravnopravnu položaju prema svojim starijim kolegama koji su imali nacionalne ispite, probnu maturu, a mi ništa – kaže Hana Posavčić, odlikašica u zagrebačkoj Sedmoj gimnaziji.

– Znamo otprilike što nas čeka, ali svakako bi nam bilo mnogo jednostavnije i s manje stresa maturu polagati u školi pred poznatim licima – kaže trećaš Dino Gliha, kojem državna matura neće ni štetiti ni koristiti jer studirati želi u Americi. Hana želi na psihologiju, a ne uspije li na tom studiju, upisat će nešto drugo. I Hana i Dino imaju prijatelje u strukovnim školama.

 – Njima je posebno teško jer moraju nadoknađivati gradivo, a vidjet će se koliko će u tome uspjeti – kažu. Njihova ravnateljica, bivša ministrica obrazovanja Ljilja Vokić kaže da nema ništa protiv državne mature, ali smatra da je jako loše organizirana. Na pitanje hoće li trećaši biti zakinuti jer nisu pisali nacionalne testove niti će pisati probnu državnu maturu odgovara:

– Ali su ih zato pisali učenici za koje se znalo da će biti oslobođeni državne mature. Već su završili prosvjedi i već im je rečeno da oni neće biti prva generacija koja će obvezno polagati državnu maturu, ali su morali pisati testove.

Bačeno 20 milijuna kuna
– To je državu stajalo 20 mil. kuna i taj je novac bačen a da za to nitko nije odgovarao – žesti se Lj. Vokić. Ona baš i nije sigurna da će državna matura zaživjeti. – Tko zna hoće li je sadašnji trećaši polagati. Ova će godina pokazati kako će to biti u praksi i kako će proći s upisima na fakultete. Bojim se da će velik broj djece, posebno iz strukovnih škola, pobjeći na fakultete u susjedne države – kaže Ljilja Vokić.

Ključne riječi

Komentara 1

DO
doktorica
11:15 28.10.2009.

Teško da će pobjeći na fakultete u susjedne zemlje kad im roditelji ionako strepe od otkaza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije