Ministrova ponuda

Učenici Šumarske i drvodjeljske škole ne žele u cvjećare i vrtlare

ucenice
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
12.10.2012.
u 11:36

Nakon tri godine mogli bi polagati razliku od dvadesetak ispita i upisati se potom u 4-godišnji program što je za mnoge preteško

Trideset karlovačkih srednjoškolaca upisanih u Šumarsku i drvodjeljsku školu s nedovoljno bodova može nastaviti školovanje.

 To mogu i kod kuće

 Međutim, ne u programima za meteorološke, šumarske i drvodjeljske tehničare-dizajnere, nego cvjećare i vrtlare. Takva je ponuda stigla na adresu škole, nakon dodatnih razgovara i prethodne odluke da se svi moraju ispisati. Za većinu je to neprihvatljivo.

 – Nema šanse. Ne znam što ću dalje, ali vrtlar ili cvjećar sigurno neću biti – odlučna je Jasmina, učenica koja je zbog premalo bodova već morala otići iz Prirodoslovne škole Karlovac, a sada istu agoniju proživljava ponovno.

Sa svojim kolegama već šest tjedana ide na nastavu i ne zna što će dalje biti. I većina ostalih samo odmahuje rukom na ponudu o formiranju novih, trogodišnjih zanimanja od kojih bi se zapravo napravio jedan razred. Oni koji to prihvate mogli bi nakon tri godine polagati razliku ispita i prebaciti se u četverogodišnje zanimanje. Međutim, ni ta im mogućnost ne odgovara.

 – To je preteško. Ne znamo uopće kako kako bismo to riješili, preteško je – smatraju naše sugovornice. Neke od njih poručile su i da se time mogu baviti kod kuće što pokazuje da nisu dovoljno upućene u problematiku.

No, konačnu će odluku donijeti roditelji, jer bolje je da upišu i to, nego da pauziraju godinu. Druge mogućnosti trenutačno nemaju s obzirom na to da u ostalim karlovačkim školama nema mjesta. Srednjoškolac Juraj razmišlja da se sada upiše u stolare, a potom prebaci u četverogodišnji program drvodjeljskih tehničara- dizajnera, koji zasad još pohađa.

 Preteška kazna

 I dok trideset učenika razmišlja o novoj ponudi, po sadašnjim informacijama ostat će razred meteorologa sa svega pet učenika, šumara sa 14 i drvodjeljskih tehničara-dizajnera sa 16 učenika. Mnogi se pitaju kako je ministar, koji se strogo drži zakona, pristao na razrede protivno pedagoškim standardima.

 – Učinjena je proceduralna pogreška, ali pitam se je li morala biti tako procesuirana. Sada smo dobili razred s pet učenika – rekao je pročelnik Željko Šančić.

Ključne riječi

Komentara 2

VI
vital
15:58 12.10.2012.

najbolje da ime se odmah podijele diplome ekonomskog fakulteta, i da im se nađe odmah i posao u javnoj upravi

KI
killer3000
19:32 14.10.2012.

Zar ih nije niti malo sram reći da nemaju dovoljno bodova za upis. To vjerojatno znači da nisu niti išli na nastavu niti su išta učili. Gdje su im roditelji tada bili i mislili na njihovu budućnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije