ZELENA REZOLUCIJA

Učionice budućnosti: Postavljanje solarnih panela u okviru projekta 'Pametne škole'

Solarni paneli za proizvodnju električne energije
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
19.10.2024.
u 10:15

Prekogranični projekt Brodsko-posavske županije donio je velike rezultate u uštedi energije i edukaciji učenika.

Projekt "Pametne škole" jedan je od najboljih prekograničnih projekata Brodsko-posavske županije, koji je ovih dana predstavljen na Danima otvorenih vrata europskih projekata u Slavonskom Brodu. Provode ga u suradnji s Centrom za razvoj i podršku iz Tuzle te s Tuzlanskim kantonom. Škole su se međusobno natjecale u uštedi struje i vode, a na kraju je 16 najuspješnijih nagrađeno postavljanjem fotonaponskih elektrana.

Time su ostvareni značajni rezultati u uštedi energije i zaštiti okoliša, a tisuće učenika motivirane su da više pozornosti posvete energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Dva projekta već su uspješno završena, a uskoro kreću i s trećim, Pametne škole 3, u koji će se uključiti i brodsko Sveučilište.

– Škole su postale energetski održive. Osim toga, radi se o ekološki prihvatljivoj energiji, koja je u današnje vrijeme vrlo bitna. Uštede u školama u kojima su postavljene solarne elektrane omogućit će usmjeravanje više novca u poboljšanje kvalitete nastave – rekao je brodsko-posavski župan Danijel Marušić. Osim solarnih panela, u brodskoj Industrijsko-obrtničkoj školi postavljen je i središnji sustav za upravljanje energijom te je instalirano i deset solarnih klupa. 

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Trebala je biti ponos grada, a pretvorila se u ruševinu: Nakon skoro 40 godina propadanja postat će spas za najmlađe

Solarni paneli za proizvodnju električne energije
1/23
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije