Na četvrtom Učkarskom sajmu na prijevoju Poklon u Parku prirode Učka okupilo se danas više posjetitelja nego ikad dosad. Lokalni proizvođači, njih tridesetak, izložili su svoje proizvode - sir, med, pršut, kobasice, rakije raznih vrsta, vino, kolače, marmelade, koji se mogu kušati i, naravno, kupiti.
Po prvi put izložene su i raznovrsne gljive s područja Učke i Ćićarije i puževi, a najviše zanimanja izazvao je tor s domaćim blagom - autohtonim istarskim govedima boškarinima, ovcama i istarskim tovarima te izložba tradicionalnih alata, oruđa i posuđa i tradicionalnih zanata. Posjetitelji su tako mogli vidjeti lončarenje na kolu i obradu vune "po starinski", a oni koji su dan na čistom zraku odlučili provesti baš na Učki, imali su priliku i nešto naučiti u učionicama u prirodi na kojima je bilo riječi o bolestima maruna i izgradnji žičare na Učku.
Da nitko ne ostane gladan pobrinuli su se domaćini iz Javne ustanove Park prirode Učka koji su uz pomoć ugostitelja i lovaca posjetiteljima ponudili razovrsna jela, od lovačkog gulaša u kotliću do domaćih kobasica s kupusom ili tartufima, raznih maneštri i domaćih kolača. Ni zabave nije nedostajalo, na sve strane sviralo se i pjevalo uz harmonike, klape , domaće skupine i folkloraše.
Prema riječima Suzi Petričić, ravnateljice Parka prirode Učka, sajam , na koji je do podneva došlo nekoliko tisuća posjetitelja među kojima i brojni turisti, je i ove godine pokazao da je specifična ponuda ovog kraja zanimljiva i da se manifestacijom koja objedinjava nematerjalnu baštinu široj javnosti najbolje predstavljaju ljepote i vrijednosti Parka prirode Učka.