Pismo Mariću

Udruga Lipa od Vlade traži maksimalnu fiskalnu odgovornost

Zdravko Marić
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
04.02.2016.
u 12:55

U pismu upućenom ministru Mariću, Udruga Lipa je iznijela svoje viđenje kritičnih točaka fiskalne konsolidacije i pozvala na jačanje fiskalne odgovornosti.

 Udruga poreznih obveznika Lipa pred sastavljanje novog proračuna od ministra financija Zdravka Marića traži pojačani nadzor nad deficitom i javnim dugom, evaluaciju efektivnosti fiskalnih programa i posvećenost dugoročnom smanjenju poreznog opterećenja građana i tvrtki.

U pismu upućenom danas ministru Mariću, Udruga Lipa je iznijela svoje viđenje kritičnih točaka fiskalne konsolidacije i pozvala na jačanje fiskalne odgovornosti.

Prvi među prijedlozima je stroži Zakon o fiskalnoj odgovornosti, koji bi propisivao jače sankcije za dužnosnike koji prekrše odredbe fiskalne discipline. Za Lipu je neprihvatljivo da se Hrvatska kao država članica EU-a nalazi u zoni ograničene proračunske transparentnosti prema pokazatelju 'Open Budget Index za 2015.'

 Taj indeks otvorenosti proračuna je jedina svjetska nezavisna usporediva mjera transparentnosti središnjih proračuna država, koju izrađuje međunarodno partnerstvo za proračun (IBP).  Hrvatska sa 53 boda smještena je u područje ograničene proračunske transparentnosti.

 "Posebno smo zabrinuti zbog izostanka redovite, neovisne i javnosti dostupne evaluacije fiskalnih programa, koja bi omogućila da se dokazano nedjelotvornim fiskalnim programima sredstva reduciraju ili u potpunosti ukinu", ističu iz Udruge.

Također smatraju da je lošu poslovnu klimu u Hrvatskoj potrebno popravljati i promjenom porezne regulative koja je komplicirana, proturječna i nedorečena, zbog čega su ulagači i poduzetnici često izloženi arbitrarnim tumačenjima poreznika koja dodatno produbljuju pravnu i poslovnu nesigurnost.

"Porezni je sustav stoga nužno pojednostavniti, čime će se ujedno otvoriti i prostor za dugoročno smanjenje poreznog opterećenja građana i poduzeća", ističu u Udruzi.

Napominju i kako su na raspolaganju novoj vladi i svim zainteresiranim političkim faktorima u zemlji kako bi ih upoznali sa svojim prijedlozima u području javnih financija. 

>> Udruga Lipa kritizira najave iz Mosta: 'Moglo bi doći do još jedne prevare birača'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije