Sporni zakon

Udruge zatražile da Ustavni sud ukine Zakon o golfu

zakon o golfu (1)
Foto: Zelena akcija
1/3
07.10.2010.
u 19:37

- Zakon i dalje omogućava izvlašćivanje privatnih vlasnika, a pri tom se ukida odredba da je maksimalna površina zemljišta koje se može izvlastiti do 20 posto ukupne površine igrališta za golf - ističu iz Zelene akcije.

Predstavnici udruga Zelena akcija, GONG, Transparency International Hrvatska iz Zagreba, Zelena Istra iz Pule, te Udruga Grad iz Dubrovnika podnijeli su Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igralištima za golf Ustavnom sudu.

Od Ustavnog suda RH traže žurno ukidanje navedenog Zakona, a svoje su zahtjeve saželi u nekoliko glavnih točaka. Smatraju da je procedura donošenja protuustavna, te kako se nameće obaveza jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave da investiraju u golf igrališta. Ističu prema njihovom mišljenju nejednak pravni položaj investitora/ poduzetnika na tržištu, a narušava se socijalna pravda i nepovredivost vlasništva.

- Zakon i dalje omogućava izvlašćivanje privatnih vlasnika, a pri tom se ukida odredba da je maksimalna površina zemljišta koje se može izvlastiti do 20 posto ukupne površine igrališta za golf. Brisanjem navedenog članka investitori u igrališta za golf od privatnih vlasnika mogu izvlastiti neograničene količine zemljišta radi izgradnje igrališta za golf, a pri tom ne postoje nikakvi kriteriji o veličini i kvaliteti zemljišta koje se može izvlastiti, ističu u Zelenoj akciji i dodaju kako se može desiti izvlašćivanje nekretnina koje mogu predstavljati vlasnikov dom, djedovinu i/ili izvor sredstava za život (hrane) i/ili prihoda (poljoprivredno zemljište ili vrt).

Zakon omogućuje investitoru koji izvlašćuje, u slučajevima hitnosti, stupanje u posjed prije pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju, kažu te smatraju i kako je na snazi  pravna nesigurnost i retroaktivno djelovanje zakona.

- Iz tih i brojnih drugih razloga apeliramo na Ustavni sud RH da hitno ukine kako Zakon o igralištima za golf, tako i njegove izmjene, rekli su predstavnici Zelene akcije.

Ključne riječi

Komentara 87

AU
aurora08
20:20 07.10.2010.

komunisti su uvijek bez muda, ti znadu samo krasti heheheheheeheh

OB
-obrisani-
20:31 07.10.2010.

Zar nije privatno vlasništvo svetinja ?

OB
-obrisani-
00:19 09.10.2010.

07.10.2010. u 23:16h pravaistina88 je napisao/la: kako uopće razgovarati s tobom? Na koju razinu se spustiti? Mislim da je to Sizifov posao. Tebi nedostaju osnove obrazovanja, neki opći pojmovi o civilnom društvu, temeljnim ljudskim pravima, a sebi uzimaš za pravoravo temelj civilnog društva, udruge, nazivati izvorom nazadnosti? Pa stvarno treba imati muda velika kao Srbija za napisati takav post, i onda ga još i potpisati, i na koncu konca - poslati! S takvima kao ti, nije ni čudo da HDZ može biti vlasti. To je stranka neobrazovanih primata, \"janjičara\" i rodijaka. Pljujem vam svima u usta. -------------------------------------------------------- Kako se ti neobrazovani, polupismeni maloumni kreten misliš SPUSTITI na nečiju razinu, pa ti si toliko nisko da te ni 100 postostni retardi ne mogu dostići. Međutim kako i očekivati od prepotentnog balavog nedojebanog ljevičarskog idiota da bude pametan, osim što kao i svi kreteni misliš da jesi pametan? A ti si retardirani imbecilu kao obrazovan pa znaš što je civilno društvo, koja su temeljna ljudska prava ? Pa ti si toliki debilni izbljuivak kakva se može naći samo kod još većeg izbkljuvka, npr. onog Pusića 1 I da, ove udruhgwe u kojima je okupljena takva odvratna bagra je i više nego izvor nazadnosti i za sve te kretene zajedno s tobom i tebi sličnoj balavoj gamadi bi trebalo organizirati po uzoru na tvoje YU pretke i poslati vas na “omladinske radne akcije”, npr. na izgradnuju Pelješkog mosta, pa bi možda, ali samo možda i bilo barem neke koristi od vas maloumnog balavog ljudskog beskorisnog smeća. A opis članova HDZ-a samo govori o tebi i tvojim genima koji očito potječu iz šuma i gora od tko zna kojeg partizanskog gada ako ne i još nekog goreg zločinca, jer se takvi degenerici ne rađaju samo tako, eventualno opravdanaje je ako ti je brat ujedno i tata ? I da, bijedni smrdljivi izbljuvče, pljuni si mami u usta ili tati, ako ti se mama može sjetiti tko je taj imbecil !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije