Oko 70 posto gostiju restorana svoj račun podmiruje nekom karticom, a od teoretskih sto kuna napojnice radnik na kraju dobije svega 45 kuna.
-To je krajnje demotivirajuće i tražimo, u situaciji kad se moramo boriti za svakog radnika u ugostiteljstvu i općenito u turizmu, da se ne oporezuje napojnice plaćene kartično. Ta mjera bi djelovala poticajno za zapošljavanje i zadržavanje radne snage u ugostiteljstvu - poručio je Marin Medak, predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske na Nacionalnom kongresu ugostitelja, koji se upravo održava u Čakovcu.
Također, ugostitelji prema državi idu i sa zahtjevom da se, po uzoru na poljoprivredu, i za ugostiteljstvo uvedu vaučeri.
- Na taj bi način ugostitelji mogli za povremeni i privremeni rad mogli angažirati i koji već imaju stalan posao. To bi, recimo, riješilo problem radne snage vikendom, za svadbe i slične situacije, a smanjilo bi i pritisak na uvoz radne snage - rekao je Medak.
Mora se sve oporezovati jer je država skupa, ima hrpu ljudi u kojekakvim uredima i treba i svima dati plaću.nTo je prva reforma koju treba napraviti - smanjiti državni aparat barem 50%, ali kako ćeš to kad on služi za stranačko uhljebljivanje...