dorh potvrdio

Zbog prijevare uhićen djelatnik Ministarstva branitelja

policija
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
15.12.2013.
u 19:31

Bogović je bio pročelnik vojnog kabineta te pomoćnik ministara branitelja, i to isprva Jadranke Kosor, a potom Tomislava Ivića. Osumnjičen je da je 1996. sredio za sebe status hrvatskog ratnog vojnog invalida, lažnim iskazom da je za vrijeme Oluje kod Gline stradao od eksplozije granate

Voditelj Službe za zaštitu žrtava i sudionika rata u Ministarstvu branitelja, Tomo Bogović, uhićen je poslijepodne u Zagorju. DORH je, naime, objavio kako je za hrvatskog državljanina rođenog 1963. Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru od suca Županijskog suda u Zagrebu zatražilo istražni zatvor, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare.

On je, kako je prvi pisao Večernji list, 1996. u Zagrebu i Donjoj Stubici kao zamjenik načelnika Personalne uprave Ministarstva obrane Republike Hrvatske neistinito naznačio da je 7. kolovoza 1995. u mjestu Župić kod Gline, u zoni ratnih djelovanja odbačen uslijed eksplozije granate te da je pri padu ozlijedio kralježnicu, iako to nije odgovaralo istini.

Nakon toga je obrazac predao svom nadređenom, načelniku Personalne uprave MORH-a M. K. (Večernjak je otkrio da je to bio general Marinko Krešić)  koji ga je ovjerio svojim potpisom.

Osumnjičenik je potom, navodi se, 21.10. 1996. u postupku za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida zatražio od drugoga kolega da potvrdi opisani način njegova stradavanja, pa je takvu ovjerenu izjavu predao Uredu za obranu u Donjoj Stubici. Taj je ured pak 29.7. 1997. donio rješenje kojim je Bogoviću priznat status ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, s 20-postotnim oštećenjem organizma. Time je, sumnja se, oštetio državu za najmanje 322.912 kuna.

Komentara 23

Avatar Zoran Prenc
Zoran Prenc
20:37 15.12.2013.

Ma to je bilo jako, jako davno kad se prijavio kao invalid. Vjerovatno se više i ne sjeća kako se to dogodilo. Kolege iz stranke mu se ne sjete mnogo bližih događaja, a kamoli da on razmišlja o nekom papiriću iz prošlog stoljeća.

GE
generacija57
21:29 15.12.2013.

Moj susjed je bio u ratu do prije pada Vukovara,i više poslije nikad,a ima priznati ratni staž od 4 i pol godine.Čuo sam da je nekadašnji ministar Penić svim policajcima priznao sve godine ratnog staža bez obzira na sudjelovanje u njemu.Dao Bog da griješim,ali bi Matić to mogao provjeriti da hoće.

US
U sridu
20:42 15.12.2013.

Koliko milijardi kuna su odnijele partizanske penzije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije