akcija bankomat

Uhićeni bivši čelnici HPB-a: Osobi s plaćom od 4000 kn dali 50 mil. kredita!

hpb
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/5
Autori: Ivana Jakelić, Ivanka Toma
30.12.2009.
u 10:57

Od sedmorice osumnjičenih u aferi HPB u srijedu navečer na ispitivanje u USKOK dovezeni su Marko Kirinić, Ivan Sladonja te Boris Šimunić

Zbog najmanje 170 milijuna kuna izvučenih u protekle tri godine iz Hrvatske
poštanske banke, u srijedu je uhićeno šest osoba, od sedam, koliko ih se istražuje. Pritvoreni su član uprave HPB-a Ivan Sladonja te glavni financijski direktor i predsjednik kreditnog odbora Marijo Kirinić, dok je predsjednik uprave HPB-a Josip Protega pritvor izbjegao samo zato što je na skijanju u Austriji. Iz policije mu je, međutim, poručeno da će, ako se sam ne vrati, za njime biti raspisana tjeralica. Uz čelnike HPB-a, pritvoreni su i korisnici “nepovratnih” kredita Boris Šimunić, Svetimir Gadže, Oliver Beidenegl te Ivan Galić.


>>HNB kontinuirano prati poslovanje HPB-a, nepravilnosti otklonjene

>>Krediti HPB-a za dečke iz “Kuma”

>>Beidenegl financirao Bandića


Od sedmorice osumnjičenih u srijedu navečer na ispitivanje u USKOK dovedeni
su Marko Kirinić, Ivan Sladonja i Boris Šimunić. Neki od njih u nazočnosti svojih branitelja iznijeli su obrane. Ispitivanja su potrajala do 22 sata nakon čega su odvedeni u pritvor. Svetomir Gadže, Oliver Beidenegl i Ivan Galić trebali bi danas biti dovedeni u USKOK na ispitivanje. Nakon toga očekuje se da će za svu šestoricu USKOK zatražiti određivanje istražnog pritvora. Sedmorka se sumnjiči za udruživanje radi počinjenja djela te za zloporabu položaja i ovlasti.

Krediti su se dodjeljivali po posebnom protokolu u koji nisu bili uključeni baš nikakvi mehanizmi osiguranja. Tako je, prema političkim ili prijateljskim kriterijima, 50 milijuna kuna nenamjenskog kredita odobreno osobi s mjesečnom plaćom od 4000 kuna!

Reketarenje ili poziv
Navodno je to tek kap u moru jer su se krediti dijelili šakom i kapom, a ovo je tek početak definiranja poduljeg popisa korisnika “bespovratnih” kredita državne banke na kojem se uz fizičke osobe nalazi i niz poduzeća. Istraga tek treba utvrditi što je bio motiv za isplatu kredita za koje je u startu bilo jasno da će ih korisnici teško vratiti.

Jedna je mogućnost da su čelnici HPB-a reketarili korisnike tako da su im odobrili kredite uz uvjet da određeni postotak ide njima u džep, a druga, možda još vjerojatnija varijanta, jest da je netko od političkih moćnika za njih intervenirao u državnoj banci.

Za Gadžu se govori da ima dobre političke veze. Gadža je inače rodom iz Gruda, biznis je započeo u Hercegovini, a nastavio ga je razvijati u Splitu.

U BiH ima benzinsku crpku, stanicu za tehnički pregled, a u Splitu ima i trgovinu sportskom opremom. Dubrovački vjesnik ga je povezivao s makinacijama sa zemljištem na Šipanu. Olivera Beidenegla prate gotovo ista reputacija i poslovi.

Kiriniću se već sudi
No, u prvom sloju istrage o malverzacijama u HPB-u koji je rezultirao jučerašnjim uhićenjima nisu sporni samo “bespovratni” krediti. Čelnike banke Protegu, Sladonju i Kirinića tereti se i da su za posljednje dvije godine lažno prikazivali pozitivno poslovanje i tako (osim što je Protega proglašen menadžerom godine) na račun uspješnog poslovanja izvukli 26 milijuna kuna iz banke koja je već grcala u gubicima i podijelili ih zaposlenicima za uspješno poslovanje.

Od tog je iznosa samo na njih trojicu otpalo više od 11 milijuna kuna.

Doznajemo da su svoji dio podijelili u približno jednakim dijelovima, ali je najviše ipak dobio Kirinić.

Nevjerojatno je i to da je Kirinić obnašao vrlo važnu funkciju u državnoj banci unatoč tome što se protiv njega već vodi kazneni postupak i to također zbog kriminala u bankarskom sektoru. Naime, u Splitu mu se sudi zajedno sa Lukom Jerićem za zlouporabu iz 1999. godine u Alpe Jadran banci.

Kako su policija i tužitelji sami pokrenuli istragu u HPB-u, postavlja se pitanje kako je moguće da se tri godine dijele krediti od 50, 60 i više milijuna kuna osobama s niti 5000 kuna primanja, da se lažiraju podaci o poslovanju, da banku vodi osoba kojoj se sudi zbog kriminala, a da financijska policija, inspektorat i HNB ništa nisu uočili.

Komentara 117

SI
signum
11:27 30.12.2009.

Protegu cu barem na granici svaki kompjuter prepoznati , naravno ako ima u putovnici biometrijsku fotografiju P.S. A I vama je dugo trebalo da ovo objavite,valjda ste čekali da stigne odobrenje odozgo

KR
krenica
11:49 30.12.2009.

Zalizani Mujo je Ivekov boy.Skupa su na planini uz toplotu ljubavi neizmjenične.Smrdljive lopovske gnjide.

SK
skinner
15:27 30.12.2009.

Je, je Kosorica će ih hapsiti - do jučer im je držala svijeću, a danas će ih hapsiti! LOL

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije