Uspio Večernjakov apel

Ukidaju se bankarske naknade za isplatu osobnog dohotka: Hoće li država dopustiti isplatu plaća u gotovini?

Od 16. siječnja opet plaćanje naknade na bankomatima drugih banaka
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
14.10.2024.
u 21:11

U ovom trenutku ministar još nije spomenuo mogućnost isplate prihoda u gotovini, što je također ukinuto podzakonskim aktom iz 2013.

Uspjeli smo. Ministar financija Marko Primorac potvrdio je informaciju koju je Večernji list već najavio nakon što nam je to iz Ministarstva nedavno ekskluzivno komunicirano: zakonodavnim izmjenama propisat će se mogućnost isplate plaće na bankovni račun i podizanje financijskih sredstava s tog računa bez naknade!

Nakon niza tekstova u kojima smo godinama propitkivali opravdanost bankarskih naknada i njihovu utemeljenost u stvarnim troškovima, u posljednjem ciklusu fokusirali smo se na najneosnovanije naknade koje predstavljaju svojevrstan parafiskalni namet – one koje se naplaćuju za vođenje računa preko kojih se po sili podzakonskog akta isplaćuje plaća – te uputili apel Primorčevu Ministarstvu da ukine taj nepravedni harač, bez kojeg zaposleni građani i umirovljenici ne mogu doći do svojih prihoda. Konačno će se ta nepravda okončati! Ne i ispraviti jer bi nepravdu ispravio isključivo povrat svih naplaćenih naknada od dana kad je 2013. godine podzakonskim aktom tadašnjeg ministra Slavka Linića uvedena obveza isplate dohodaka preko bankovnih računa pod egidom zaustavljanja sive ekonomije, a zapravo olakšavanja ovrha.

Uoči konferencije "Potpora za industriju sigurnosti i obrane" koja se održala u Hrvatskoj gospodarskoj komori, ministar Primorac izjavio je da ga pitanje bankovnih naknada posebno zabrinjava u posljednje vrijeme. Istaknuo je kako je ranijim zakonskim rješenjima propisano da se plaća za građane mora isplatiti na račun, čime se de facto delegirao jedan posao financijskim institucijama, za koji naknade utvrđuju one same!

– Smatramo da jednostrano određivanje tih naknada na delegirani posao praktički nije dobro i u tom smislu smo radili vrlo intenzivno te mogu sada reći kako ćemo izmjenom zakonodavnog okvira propisati mogućnost isplate plaće na račun i podizanja financijskih sredstava s računa bez naknade – objavio je ministar te najavio i da će propisati obvezu za banke i ostale financijske institucije da dio svoga prihoda moraju izdvajati za projekte financijske pismenosti koji su izuzetno važni.

Govoreći o ovim uistinu tektonskim novostima iz svog resora, ministar je prokomentirao da ti propisi zahtijevaju brojne aktivnosti i dodao da ne može od njega biti očekivano da se uz sve te obaveze bavi i cijenama hrane, kao što su svinjetina ili janjetina, jer bi to bilo previše.

VEZANI ČLANCI:

U ovom trenutku ministar još nije spomenuo mogućnost isplate prihoda u gotovini, što je također ukinuto podzakonskim aktom iz 2013. Pitanje je što će biti sa slobodom korištenja gotovine koju su mnoge zemlje zaštitile kao ustavnu kategoriju, a svojedobno nam je u razgovoru na tu temu i predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić potvrdio da je zaštita korištenja gotovine moguća i kroz Ustav ako su građani zainteresirani za to i svjesni opasnosti koje donosi digitalizacija plaćanja u sferi zaštite privatnosti. Spomenuo je tada da se, kako bi se i država zaštitila od nelegalnih transakcija, i kod gotovinskih transakcija i kod GDPR provjera i provjera porijekla imovine može postaviti i uvjet visine iznosa. Može to biti, primjerice, milijun eura, ali da se na relativno male iznose ne smiju postavljati ograničenja i kontrole jer se nepotrebno zadire u privatnost i autonomiju građana kojima treba omogućiti slobodu.

– Ovo kako rade banke nespretno je i slabo funkcionira većim dijelom, a zaštita privatnosti legitimni je cilj. Ne može cijela država biti u funkciji Ministarstva financija, to ne ostavlja dobar dojam – poručio je tada "glavni sudac". Činjenica je da je posao nadzora lagalnosti transakcija posao Porezne uprave i Ministarstva unutrašnjih poslova i ne smije se prepustiti bankama.

FOTO BBC odabrao 12 najfascinantnijih napuštenih građevina na svijetu. Na popisu i hrvatsko ruglo

Od 16. siječnja opet plaćanje naknade na bankomatima drugih banaka
1/19

Komentara 11

KE
kermitt
22:15 14.10.2024.

Vl ovo vam je pirova pobjeda i nemojte se toliko veseliti jer niste nadigrali i nadmudrili banke i nikad necete. One ce jednostavno povecati druge naknade koje naplacuju svojim klijentima i to tako da ce jos vise zaraditi na njima nego li su zaradivali dosada na naknadi za vodenje tekuceg racuna. Tako da ce na kraju banke profitirati time sto se ta naknada ukinula. Veselje ce vam vrlo brzo prisjest kad shvatite da ste si ucinili medvjedu uslugu i da je sav trud na kraju bio...uzaludan.

Avatar urokljivooko
urokljivooko
21:21 14.10.2024.

Ma kako Slavko Linić, kad je premijer te 2013. bio drug ...paz' sad..... Z O R A N ..M I L A N O V I Ć.

BS
Blue_shirt
22:40 14.10.2024.

Banke će skinuti na zahtjev ministra naknadu na isplatu plaće, a onda će podignuti naknade za druge transakcije jer mogu i tako ce nadoknaditi i veci iznos nego sto su uzimali na placi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije