VLADA PREDLOŽILA

Ukidaju se lokacijske dozvole

13.10.2001.
u 00:00

* Promjene u Zakonu o pravima branitelja: vrijeme rata od početka 1991. do kraja 1995.

ZAGREB - Vlada je s jučerašnje sjednice u saborsku proceduru poslala Nacrt zakona o prostornom uređenju u kojem je najvažnija novost - da više neće biti lokacijskih dozvola. Vlada je prije najavila da će ukinuti lokacijske dozvole kao upravni postupak, čime želi olakšati gradnju građanima i poduzetnicima.

Građevne dozvole ubuduće će se izdavati na osnovi prostorno-planske dokumentacije. Male općine koje nemaju dovoljno novca za izradu prostornih planova, a koje ne planiraju na svojem području velike industrijske projekte, neće morati donositi prostorne planove nego samo odrediti granicu građevnog područja i donijeti dokumente o građevnom redu.

Urbana komasacija

Vlada je predvidjela da npr. otočne općine mogu zajednički pripremati prostorni plan, a u tom bi slučaju mogle računati i na financijsku pomoć države.

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić nada se da će ta novost potaknuti općine da brže donose prostorne planove. U svakom slučaju, administracija više neće imati monopol na odlučivanje o lokacijskim dozvolama, nego će samo provjeravati usklađenost prostornih planova i građevnih dozvola.

U Zakonu o prostornom uređenju unesen je i institut urbane komasacije. Time bi se državi omogućilo da lakše dođe do parcela u privatnom vlasništvu kad je u pitanju javni interes. Vlasnici tih parcela imali bi pravo na naknadu po tržišnoj vrijednosti ili pak na zamjenske parcele.

Vlada je jučer ukinula zabranu o ograničenju izvoza kukuruza. Zabrana je uvedena početkom ove godine, kad kukuruza iz domaćih izvora nije bilo dovoljno, no sada se procjenjuje da su proizvedene količine dostatne za domaće potrebe, te da se izvoz može opet dopustiti.

Status dragovoljca

Vlada je jučer utvrdila konačni prijedlog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, uvrstivši u taj tekst izmjene koje su zatražili saborski zastupnici i pojedine udruge hrvatskih branitelja.

Prema konačnom Vladinu prijedlogu, razdoblje Domovinskog rata definirano je kao vrijeme od početka 1991. do kraja 1995. godine. Dosad se početkom rata računao 30. svibnja 1990., a istek tog razdoblja bio je 30. lipnja 1996. Ministar branitelja Ivica Pančić napominje da je riječ o političkoj odluci, te da neka prava koja su branitelji stekli tijekom 1990. godine neće biti dovedena u pitanje.

Konačnim prijedlogom zakona utvrđena je i definicija hrvatskog dragovoljca. Taj će status imati oni branitelji koji su dobrovoljno sudjelovali u obrani od početka 1991. do 15. siječnja 1992. godine najmanje 60 dana. Status dragovoljca priznat će se i braniteljima koji su zemlju branili u tom razdoblju i kraće od 60 dana, ako su u obrani izgubili život ili su zbog ranjavanja bili prisiljeni povući se s ratišta.

Vlada je nešto olabavila pravila za plaćanje participacije zdravstvenih usluga. Dok je dosadašnji prijedlog bio da plaćanja participacije budu oslobođeni samo invalidi sa 80 i više posto tjelesnog oštećenja, najnoviji je prijedlog i da participacije budu oslobođeni svi branitelji ako se liječe od bolesti koje su posljedice rata.

Deana Knežević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije