LETJELI SU PREMA 16 OBLASTI

Ukrajina izvršila masovan napad dronovima na ciljeve u Rusiji

Aftermath of military strike on Belgorod region
Foto: STRINGER/REUTERS
1/3
02.09.2024.
u 19:15

O situaciji u Kurskoj oblasti oglasio se i Sergej Lavrov tvrdeći kako je Ukrajina izvela napad zbog poboljšanja svoje pregovaračke pozicije

Ukrajina je, prema navodima Rusije, jučer pokrenula snažan napad dronovima u smjeru Moskve i drugih dijelova unutrašnjosti Rusije. Navodi iz ruskih izvora govore o čak 158 dronova koji su letjeli prema 16 oblasti. Prema riječima Sergeja Sobjanina, gradonačelnika Moskve, devet dronova je uništeno na putu prema Moskvi. Guverner Brjanske oblasti, Aleksandar Bogomaz, izjavio je da je u njegovoj regiji uništeno 12 letjelica, no taj je broj poslije povećan na 34. Iznad Kurske oblasti srušeno je navodno 46 dronova.

Ovakve vijesti postale su uobičajene posljednjih mjeseci, samo se mijenjaju imena aktera. No, o upadu ukrajinske vojske govorio je Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije. Rusija ne razmatra razmjenu svog teritorija nakon napada na Kursku oblast, naglasio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za televiziju RT.

– Vrlo je teško reći koji im je cilj i čemu sada teže. Politički analitičari sada raspravljaju o tome. Čak je i Zelenski, koji ponekad radi upravo freudovske pogreške, rekao da će im ovo trebati za buduće razmjene. Zato uzimaju zarobljenike i žele zauzeti četvorne kilometre. To je tako prostodušno, tako naivno. Mi ne pregovaramo o našem teritoriju – rekao je Lavrov komentirajući napad Ukrajine na Kursku oblast. Njegov komentar na situaciju u Kurskoj oblasti govori da je ona u Moskvi shvaćena vrlo ozbiljno. Čini se kako Rusija doista smatra da je vrijeme za pregovore, ali su Ukrajinci napadom na Rusiju otežali pregovarački položaj Kremlja. Istodobno, Rusi tvrde kako Ukrajina zapravo priprema još ofenzivnih akcija kako bi prigrabila još teritorija i tako ojačala svoj pregovarački položaj. Navodno zbog toga ruske snage mogu zauzimati veće dijelove teritorija prema Pokrovsku, a rezerve se čuvaju za moguće borbe u Hersonskoj, Zaporiškoj i Brjanskoj oblasti te prema ruskoj Belgorodskoj oblasti.

Ipak, i sami ruski analitičari upozoravaju da bi brzo rusko napredovanje moglo donijeti probleme u logistici za postrojbe koje su u vrhu ofenzivnih djelovanja. Rusi priznaju da ondje gdje ima uspjeha ratuju najbolje jedinice. Također priznaju da su ukrajinski napadi dronovima na rusku infrastrukturu iznimno uspješni. I posljednji veliki napad dronovima obuhvaćao je energetska postrojenja kao što je rafinerija Kapotnja pokraj Moskve.

 

VIDEO Reutersova ekipa pogođena u napadu na hotel u ukrajinskom Kramatorsku
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije