'NEMAMO IH PUNO'

Ukrajinci koristili F-16 u obrani od masovnog ruskog napada; Zelenski: Obarali su projektile i dronove

Ilustracija
GLEB GARANICH/REUTERS
28.08.2024.
u 12:30

– Zahvaljujemo našim partnerima što su nam dostavili F-16. Naravno, to nije dovoljno, nemamo ih puno, a još uvijek trebamo obučavati pilote – dodao je Zelenski

Ukrajinske zračne snage koristile su se zrakoplovima F-16 u obrani od ruskog masovnog raketnog i bespilotnog napada 26. kolovoza, potvrdio je predsjednik Volodimir Zelenski. Rusija je u ponedjeljak gađala 15 od 24 ukrajinskih oblasti, lansiravši više od 200 projektila i bespilotnih letjelica u sklopu najvećeg zračnog napada protiv Ukrajine ikada.

U udarima je pogođeno nekoliko civilnih i energetskih infrastruktura, uključujući branu u Kijevu, dio Kijevske hidroelektrane, usmrtivši sedam osoba i ozlijedivši najmanje 47 osoba. Ukrajina je oborila 102 projektila i 99 dronova od 127 projektila i 109 dronova koje je Rusija lansirala tijekom jutarnjeg napada.

Zelenski je novinarima kazao kako su zrakoplovi F-16 dali ''vrlo dobar rezultat''. – Kao dio ovog velikog napada, oborili smo nekoliko projektila i bespilotnih letjelica uz pomoć F-16. Zahvaljujemo našim partnerima što su nam dostavili F-16. Naravno, to nije dovoljno, nemamo ih puno, a još uvijek trebamo obučavati pilote – dodao je Zelenski, piše Kyiv independent.

Ukrajina je svoje prve F-16 dobila početkom kolovoza. Kijevu je obećano najmanje 79 F-16 iz Nizozemske, Danske, Norveške i Belgije. Ukrajina je navodno do sada dobila deset mlažnjaka. Očekuje se da će F-16 ojačati kapacitete ukrajinske protuzračne obrane, a vrhovni zapovjednik Oleksandr Sirski komentirao je 4. kolovoza da će dolazak aviona rezultirati s više oborenih projektila.

Ključne riječi

Komentara 48

ST
StožerniGeneral50
03:37 29.08.2024.

Pozdrav vozačima IMT-s ma gdje bili.

GU
Gusar93
03:32 29.08.2024.

Nervoza kod komšija kao u srpnju 95-te.

Avatar Kockasti
Kockasti
14:26 28.08.2024.

Dobro je da se nisu preracunali pa rekli kako su oborili 109 od 100 lansiranih. Ponekada im se i to desi, narocito dok je Duh iz Kijeva bio aktivan. Igleda da su presreli samo onaj jedan koji su oborili strojnicom i snimili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije