UŽIVO: RAT U EUROPI

U bombardiranju Kostjantinivke u Ukrajini ima poginulih, talijanska premijerka Meloni obećala poslati oružje

Ukrainian President Zelenskiy visits Rome
Foto: REMO CASILLI/REUTERS
1/11
13.05.2023.
u 14:20

Ukrajinske snage vjerojatno u probile neke ruske linije u napadima blizu Bahmuta, objavio je američki Institut za rat. Navode kako 'raspoređivanje ruskih snaga slabije kvalitete na bočnim položajima oko Bahmuta' sugerira da je Rusija odustala od plana da opkoli preostale ukrajinske vojnike

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je u petak kako su njihove snage odbile val pokušaja ukrajinskih napada na njegove položaje kod okupiranog grada Soledara, no da su se ruske trupe morale povući s jednog područja i to zbog ''taktičkih razloga''. Dva ruska pilota poginula su u petak kada se ruski vojni helikopter Mi-28 srušio na anektiranom poluotoku Krimu, izvijestile su ruske novinske agencije pozivajući se na ministarstvo obrane.

TIJEK DOGAĐAJA:

18:02- Talijanska premijerka Giorgia Meloni u subotu je obećala punu potporu Italije Ukrajini u njezinim naporima da odbije "brutalnu i nepravednu rusku agresiju koliko god to bude ubuduće potrebno". 

Na konferenciji za novinare održanoj zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, Meloni je rekla da će Italija nastaviti opskrbljivati Ukrajinu oružjem i podržavati njegovu zemlju koliko god bude potrebno."Kladimo se na pobjedu Ukrajine", rekla je Meloni.

17:55- "U bombardiranju Kostjantinivke, dvije su osobe poginule, a deset je ranjeno", od kojih su "dvoje maloljetnika od 15 i 16 godina", objavilo je ukrajinsko državno odvjetništvo u priopćenju na Telegramu. "Prevezeni su u bolnicu", dodaje se. 

14:20 - Videosnimke objavljene na ruskim društvenim mrežama pokazuju kako je helikopter oboren iznad ruske regije Brijansk, koja graniči s Ukrajinom. Državna novinska agencija TASS citirala je dužnosnika hitne službe koji je rekao da se motor helikoptera zapalio prije pada blizu Klintsja, nekoliko desetaka kilometara od granice, ali video objavljen na ruskom proratnom Telegram kanalu "Vojni doušnik" prikazuje helikopter visoko na nebu kako eksplodira, izbačen je s kursa i zatim pada prema zemlji u plamenu.

U komentarima uz video stoji da je letjelica, transportni helikopter Mi-8 ruske proizvodnje, oboren projektilom. Nije bilo komentara iz Ukrajine. Sky News ne može neovisno potvrditi ta bojišta

Nakon te dojave pojavila se i druga. TASS izvještava da se ruski ratni zrakoplov SU-34 srušio u regiji Brijansk koja graniči s Ukrajinom.


14:15 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je u Rim gdje će se tijekom dana sastati s predsjednikom Sergiom Mattarellom i premijerkom Giorgiom Meloni, te s papom Franjom.


12:10 - Član ruskog parlamenta i šestero djece ozlijeđeni su u raketiranju koje je kasno sinoć provela Ukrajina, rekli su ruski dužnosnici. Vlasti Luganska rekle su da su dvije rakete također oštetile napuštene tvornice u gradu, 60 milja iza bojišnice.

Na video snimkama objavljenim na društvenim mrežama vidi se gusti crni dim koji se nadvija nad Luganskom, a šef regije Leonid Pasečnik rekao je da je predstavnik Državne dume Viktor Volodatski ranjen. Pasečnik tvrdi da je napad izveden kako bi se omela lokalna proslava Dana Republike u regiji. Ukrajinska televizijska postaja Suspilne Donbas izvijestila je o eksplozijama u gradu, citirajući stanovnike.

Sky News ne može provjeriti ova izvješća s bojnog polja.


10:15 - Uoči putovanja Volodimira Zelenskog u Njemačku, njena vlada je najavila da će Ukrajini poslati paket vojne opreme vrijedan 2,4 milijarde funti, izvijestio je Der Spiegel. "Svi želimo brzi završetak ovog užasnog i nezakonitog rata.... Nažalost, to još nije predvidljivo. Stoga će Njemačka pružiti svu pomoć koju može - koliko god je potrebno", rekao je ministar obrane Boris Pistorius.

U pomoć su uključeni: 20 borbenih vozila Marder, 30 tenkova Leopard 1,15 protuzračnih tenkova Gepard, 200 izviđačkih dronova, četiri dodatna Iris-T protuzračna sustava uključujući streljivo, topničko streljivo, te više od 200 oklopnih borbenih i logističkih vozila, navodi Sky News.


9:20 - Rusija je poslala 21 bespilotnu letjelicu Shahed iranske proizvodnje u napad na gradove diljem Ukrajine tijekom noći 13. svibnja, izvijestile su ukrajinske zračne snage. Ukrajinska vojska uspjela je srušiti njih 17, a zračne snage također su oborile jednu rusku izviđačku bespilotnu letjelicu, Orlan 10, navodi se u izvješću.

Kijevska gradska vojna uprava izvijestila je 13. svibnja da je ukrajinska protuzračna obrana oborila sve bespilotne letjelice Shahed iranske proizvodnje koje su ruske snage lansirale prema glavnom gradu. Međutim, četiri bespilotne letjelice pogodile su ciljeve drugdje u Ukrajini, navodi Kyiv Independent.


9:03 - Ukrajinske snage vratile su najmanje kilometar teritorija u Bahmutu usred ruskog povlačenja koje odražava njihov "veliki nedostatak sposobnih borbenih jedinica", navodi se u najnovijem izvješću britanske obavještajne službe. Ministarstvo obrane priopćilo je da su se tijekom protekla četiri dana dijelovi ruske 72. odvojene motostreljačke brigade (72. SMRB) vjerojatno povukli "u lošem stanju" sa svojih položaja na južnom krilu operacije Bahmut.

Područje je bilo taktički značajno jer je to bio ruski mostobran na zapadnoj strani kanala Donjec-Donbas, koji je označavao liniju bojišnice kroz dijelove tog područja, reklo je ministarstvo u svom izvješću objavljenom na Twitteru. 


8:05 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas će posjetiti Rim, gdje će ga dočekati predsjednik Sergio Mattarella, potvrdila je talijanska predsjednička palača za njemačku novinsku agenciju dpa. Zelenski će se također sastati s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni i papom Franjom tijekom prvog posjeta Rimu otkako je Kremlj započeo svoju invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Meloni, otkako je došla na vlast u jesen 2022., snažno podržava Ukrajinu u njenim pokušajima da se odupre ruskoj invaziji, a ranije ove godine posjetila je i Kijev. Papa Franjo više od godinu dana gotovo svakodnevno poziva vjernike da se mole za Ukrajinu i redovito je apelirao na Kijev i na Moskvu da pristanu na prekid vatre. Papa još nije prihvatio ukrajinski poziv pa posjeti Kijev, rekavši da će otići samo ako ga se također pozove i u Rusiju.

Pojedinosti glede posjeta Rimu ukrajinskog predsjednika prvotno su držane u tajnosti zbog sigurnosnih razloga. Nije jasno hoće li ukrajinski predsjednik u nedjelju otputovati u Njemačku nakon sastanaka u Rimu. Pripreme za njegov dolazak u Berlinu traju nekoliko dana iako nije potvrđen.

Zelenski bi u nedjelju, u ime ukrajinskog naroda, trebao primiti prestižnu nagradu Karlo Veliki u njemačkom gradu Aachenu, no ostaje nejasno hoće li osobno otići na svečanost dodjele.


8:00 - Tri su osobe ozlijeđene u ruskom napadu na Mikolajev u ranim jutarnjim satima 13. svibnja, izvijestio je gradonačelnik Oleksandr Sienkevič na svom službenom Telegramu. Guverner Mikolajivske oblasti Vitalij Kim i Sienkevič rekli su da su ruske snage gađale lokalnu tvornicu, a kao rezultat napada tvornica i tri stana u obližnjoj peterokatnici su se zapalili.

Na mjesto napada pozvane su hitne službe, rekao je gradonačelnik. Jedan ranjeni civil prebačen je u bolnicu. Još dvojici civila pružena je liječnička pomoć na mjestu događaja. U trenutku objave nije bilo informacija o šteti.

Uzbuna zbog zračne opasnosti uključena je u mnogim ukrajinskim regijama, uključujući južnu Mikolajivsku oblast, od 1:16 ujutro po lokalnom vremenu, navodi Kyiv Independent.


7:55 - Ukrajinske snage napredovale su dva kilometra prema Bahmutu "bez gubitka ijednog položaja" ovaj tjedan, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo obrane 12. svibnja. Zamjenica ministra obrane Hanna Maliar također je ustvrdila da su ruske snage pretrpjele velike gubitke braneći svoje položaje u Bahmutu, za koje smatra da još uvijek ima značajnu vrijednost, piše Kyiv Independent.

Glasnogovornik Istočnog operativnog zapovjedništva Serhij Čerevati također je izvijestio o uspješnoj operaciji na području Bahmuta posljednjih dana, rekavši na televiziji da je Ukrajina izvela protunapade i da postoje znakovi iscrpljenosti među ruskim snagama na bojnom polju. "Prvi pokazatelj te iscrpljenosti su gotovo svakodnevne histerične izjave kriminalca Prigožina", rekao je Čerevati. "Bahmut ostaje epicentar neprijateljstava", dodao je. Čerevati tvrdi da su protunapadi odbacili ruske snage između 250 metara i 1,5 kilometara, navodeći manju procjenu od Ministarstva obrane.

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je niz ukrajinskih protunapada u blizini Bahmuta. Ukrajinske snage pokrenule su protunapade u smjeru Soledara "duž cijele crte dodira u dužini većoj od 95 kilometara", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov na dnevnom izvješću 12. svibnja, ističući kao i uvijek da je Rusija odbila sve napade.

Šef Wagner grupe Jevgenij Prigožin optužio je rusko Ministarstvo obrane da je povlačenje ruskih vojnika u Bahmutu nazvalo "​​​pregrupiranjem" kako bi zauzeli povoljnije položaje, priznajući da su ukrajinske snage pokrenule "niz uspješnih protunapada".

VIDEO Wagnerovci pustili 100 ukrajinskih zarobljenika povodom Uskrsa

Komentara 55

Avatar Hazl113
Hazl113
08:38 13.05.2023.

Ovo je samo "pikanje" i malo pokazivanje da su Ukrainci tamo. Čisto dovoljno da se nekim rusima napune gaće.

MO
moreplovac
09:11 13.05.2023.

I Petkovic je postao nešto nervozan.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
12:16 13.05.2023.

Ruski strah smrdi sve dovde.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije