NEOBIČNO ORUŽJE

Ukrajinci izluđuju Ruse kartonskim dronovima: Jedan košta 3500 dolara, a koriste ga i za špijunažu

kartonski dron
SYPAQ
01.09.2023.
u 15:50

Prema australskom proizvođaču SYPAQ-u, dron stiže u paketu dugom oko dva i pol metra i nije puno kompliciraniji od IKEA proizvoda

Ukrajina ima neobično oružje za borbu protiv Rusije. Stiže im zapakirano i pričvršćeno gumicama, no Ukrajincima daje neočekivanu prednost na bojnom polju. Riječ je o kartonskim dronovima, "Corvo Precision Payload Delivery System", koje proizvodi australska kompanija SYPAQ, piše Business Insider. 

U ukrajinskim je rukama od ožujka, kada je australska vlada objavila da će slati najmanje 100 mjesečno kao dio paketa pomoći od 20 milijuna dolara. Prema SYPAQ-u, dron stiže u paketu dugom oko dva i pol metra i nije puno kompliciraniji od IKEA proizvoda. Ali niskotehnološki okvir prepun je vojnog sustava navođenja.

Dron se lako sastavlja, a može nositi oko tri kilograma, što je dovoljno za dostavu lijekova ili streljiva, no može se koristiti i kao dron kamikaza. Kako bi ga prilagodili za izviđanje, vojnici su jednostavno "izrezali rupu" u dronu u koju su postavili kameru, rekao je voditelj SYPAQ-a Michael Partridge.

VEZANI ČLANCI: 

Gotov proizvod ima raspon krila od oko dva metra, a toliko je lagan da ga lansirati možete iz ruke, kao veliki papirnati zrakoplov. Može se koristiti i katapult. Cijena jednog drona je 3500 dolara, što je iznimno jeftino za standarde vojne opreme. Leti brzinom od oko 60 km/h i maksimalni domet mu je 120 km.

Dron je privukao je pozornost medija ovog tjedna kada je ukrajinski veleposlanik u Australiji ponovio tvrdnje istaknutog ruskog vojnog blogera da su korišteni za napad na ruski aerodrom. Prema proruskom Telegram kanalu @fighter_bomber, Ukrajina je koristila formaciju nalik na jato od nekoliko nenaoružanih Corvo PPDS-ova usred dronova napunjenih bombama, pomažući 'jatu' da izbjegne radar.

VIDEO Rusija navodi da je oboren ukrajinski raketni sustav, dok Ukrajina tvrdi da napreduje na jugu

Ključne riječi

Komentara 58

MA
Maltese
16:39 01.09.2023.

ruski turbo naj super PZO od 100 mil.USD ne mogu pogoditi kartonske dronove i avioni na aerodromima im lete u zrak 🤣

HH
hip hop
16:30 01.09.2023.

Danas je 555. dan trodnevne "specijalne vojne operacije". to je sve što trebate znati o snazi ruske vojske!

DU
Deleted user
16:24 01.09.2023.

S ovim i ovakvim rusima se sprdaju i naše istočne komšije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije