Kh-101 ima domet od 2800 km

Ovo je moćna raketa kojom je Rusija napala dječju bolnicu: Nosi bojevu glavu s 450 kilograma eksploziva

Napad na bolnicu u Ukrajini
Reuters/Twitter
Autori: Hina, Večernji.hr
09.07.2024.
u 14:59

Postoji i nuklearna varijanta Kh-102, a obje su 2012. zamijenile raniji projektil tipa Kh-55.

Ukrajinske vlasti tvrde da je Rusija u ponedjeljak projektilom pogodila glavnu dječju bolnicu u Kijevu te da je raketirala druge gradove širom zemlje, ubivši najmanje 41 civila. To je bio najgori val zračnih napada zadnjih mjeseci. Ukrajinska sigurnosna služba objavila je da je bolnicu pogodio ruski projektil Kalibr Kh-101 i da su na mjestu događaja pronađeni dokazi, konkretno dijelovi stražnjeg dijela projektila sa serijskim brojem i dio sustava za navođenje.

Voditeljica u promatračkoj misiji UN-a rekla je u utorak da je smrtonosni napad na dječju bolnicu u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, vjerojatno uzrokovan izravnim pogotkom ruskog projektila. "Analiza videosnimke i procjena napravljena na mjestu incidenta ukazuje na veliku vjerojatnost da je dječja bolnica pretrpjela izravan pogodak, a ne štetu zbog presretnutog (projektila)", rekla je Danielle Bell, voditeljica misije UN-a za ljudska prava u Ukrajini. Dodala je da njezin tim, koji je posjetio lokaciju u ponedjeljak, nije mogao donijeti konačnu odluku, ali da se čini da je projektil lansirala Rusija.

Ako je istina da je bolnica napadnuta projektilom Kh-101, treba napomenuti da postoji i nuklearna varijanta Kh-102, a obje su 2012. zamijenile raniji projektil tipa Kh-55. Domet rakete Kh-101 sličan je prethodniku Kh-55, premda je teško postići konsenzus među različitim izvorima. Većina izvora procjenjuje domet između 2500 i 2800 kilometara. Raketa Kh-101 duga je 7,45 metara, promjer joj iznosi pola metra, a pri lansiranju teži oko 2,3 tone, pojašnjava tportal. Ova raketa krstari na visini od 15 kilometara brzinom od 0,75 Macha, a u posljednjoj fazi leta, prije nego što pogodi metu, spušta se na visinu od 30 do 70 metara. Konvencionalna bojna glava inačice Kh-101 teži 450 kilograma, a varijanta Kh-102 može nositi nuklearnu bojnu glavu snage 250 kT.

Obje varijante koriste inercijalni navigacijski sustav kombiniran s GLONASS-om i prepoznavanjem terena, a za posljednju fazu leta rakete koriste TV/infracrveni sustav prepoznavanja mete. Prema ruskim izvorima, projektili imaju točnost pogađanja mete od 10 do 20 metara. 

VEZANI ČLANCI:

Inače, Kremlj je u utorak rekao da je za napad na dječju bolnicu u Kijevu dan prije odgovorna ukrajinska protuzračna obrana, a ne Rusija. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije iznio dokaze za svoju tvrdnju, ali je rekao: "Inzistiram, mi ne napadamo civilne mete." "Apeliram na vas da se vodite priopćenjima ruskog ministarstva obrane koje apsolutno isključuje da je bilo napada na civilne mete i koje ističe da razgovaramo o padu sustava protuzračne obrane", dodao je. 

FOTO/VIDEO Stravičan napad Rusa na centar Kijeva: Teško pogođena najveća dječja bolnica u Ukrajini

Napad na bolnicu u Ukrajini
1/11

Komentara 52

Avatar papigagolog
papigagolog
15:07 09.07.2024.

Markale, Račak, dječja bolnica... Nastavi niz.

NI
Nigrutin01
15:32 09.07.2024.

NASAMS missile. 1/1

Avatar superhik74
superhik74
18:22 09.07.2024.

To na slici nije Kh-102 koja izgleda potpuno drugacije sto svak moze provjeriti na internetu. Kh-102 ima dva dosta dugacka krila po sredini rakete jer se radi o krstarecoj raketi in tri manja krilca na samom kraju rakete. Normalno nikad nece biti napravljeno nezavisno istrazivanje sto je stvarno pogodilo djecju bolnicu a to samo po sebi sve govori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije