Manjak koordinacije između postrojbi

Ukrajinci zapeli u Rusiji zbog blokade Starlinka

A Ukrainian serviceman of 47th brigade prepares a Starlink satellite internet systems at his positions at a front line the town of Avdiivka
Foto: Stringer/REUTERS
1/2
17.09.2024.
u 19:09

Ruske operacije u Kurskoj oblasti imaju i novu zvijezdu, to je general Apti Alaudinov, zapovjednik čečenskog odreda Ahmat

Ukrajinske snage u Rusiji susrele su se jednim problemom koji im znatno otežava napredovanje, barem tako procjenjuju ruski analitičari. Riječ je o jednom problemu koji je bio predvidiv, no sada se čini da njegovim zanemarivanjem Ukrajinci imaju problema u Rusiji. Riječ je o Starlinku, komunikacijskom sustavu SpaceX-a koji je Ukrajini ustupio njegovo korištenje, a njezine vojne snage uspješno su ga integrirale u svoje komunikacije.

Međutim, Starlink u Rusiji ne radi, to je već prije naglašeno iz SpaceX-a, nema nikakvih kontakata ove ili one vrste s ruskom administracijom pa sustav ni na koji način ne može raditi u Rusiji. Ukrajinska se vojska tijekom dvije i pol godine rata navikla koristiti Starlinkom te izostanak njegove upotrebe vjerojatno izaziva manjak koordinacije između postrojbi, utječe na brzinu donošenja odluka i razmjenu informacija o stanju na bojištu.

Kao još jedan problem ističe se i teškoća u logistici, gdje se ukrajinskim postrojbama na terenu teško dostavljaju streljivo i oprema, a što je dodatno komplicirano djelovanjem ruskog zrakoplovstva poglavito po koncentracijama ukrajinskih rezervi u susjednoj Sumskoj oblasti u Ukrajini. Tako je pitanje i koje su motivacije rezervne postrojbe koje bi trebale odmijeniti one koje su prve ušle u Rusiju, a sada se susreću s iskusnijim ruskim jedinicama poslanim da organiziraju protunapad i pokušaju u cijelosti izbaciti Ukrajince iz Rusije. I Rusi govore kako ovo ne znači da će se Ukrajinci jednostavno povući i ostaviti do sada osvojeni teren. Rusi tvrde kako je u kontranapadu na ukrajinski lijevi bok vraćeno deset naselja u dva dana. Jučer su došle vijesti i o preuzimanju još dvaju naselja, Uspenovka i Borki.

Ruske operacije u Kurskoj oblasti imaju i novu zvijezdu, to je general Apti Alaudinov, zapovjednik čečenskog odreda Ahmat koji je i prije figurirao kao miljenik čečenskog vođe Ramzana Kadirova. On daje i vrlo očekivane izjave, prema njegovim riječima, NATO koordinira napade na Kursku oblast, zbog čega se sada na bojnom polju koriste sve vrste zapadne opreme kojom Kijev raspolaže.

VEZANI ČLANCI:

Međutim, on je svojim izjavama ponešto i poremetio ruske planove za razmjenu zarobljenika u ukrajinskoj operaciji u Kurskoj oblasti. Alaudinov je 15. rujna odgovorio na zahtjeve za pomoć rodbine čečenskih vojnika koje su ukrajinske snage zarobile u Kurskoj oblasti, tvrdeći da su "Čečeni oduvijek smatrali predaju najvećom sramotom". Alaudinov je tvrdio da čečenski ratni zarobljenici "nisu zaslužili živjeti" te da su čečenski vojnici trebali napasti ukrajinsko osoblje koje ih je čuvalo kako bi isprovocirali ukrajinske snage da ih ubiju. No, kaže da je spreman da se vrate ostali pripadnici ruskih snaga u zarobljeništvu. 

FOTO Rusiju 25 godina vodi ovaj čovjek: Zovu ga diktatorom i ratnim zločincem, a privatni život krije kao zmija noge

A Ukrainian serviceman of 47th brigade prepares a Starlink satellite internet systems at his positions at a front line the town of Avdiivka
1/29

Komentara 5

FU
Fusnota
19:41 17.09.2024.

Apti Alaudinov islamistički ljubitelj koza

DU
DugouhiDuško
21:37 17.09.2024.

Dnevnik HRT u 19h nije uopšte bilo jedne jedine riječi o Ukrajini. Kao da Ukrajina ne postoji, što govori da nema dobrih vijesti za Ukrajinu a loše vijesti ne smiju prenositi jer odmah budeš proglašen rusofilom, tj za rusofilnu štampu.Doduše ima ljudi sa slabijim srcem a navikli na dobre vijesti. Možda su ovi iz večernjeg u pravu što neke stvari ne objavljuju.

GN
GNKDZ1986
19:18 17.09.2024.

Ukrajinske snage u Rusiji susrele su se jednim problemom koji im znatno otežava napredovanje, barem tako procjenjuju ruski analitičari....ovaj puta Rusi ne lažu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije