RAKETE DALEKOG DOMETA

Glavni tajnik NATO-a o projektilima za Ukrajinu: U ratu nema opcije bez rizika, članice trebaju same odlučiti

NATO Secretary-General Jens Stoltenberg attends a joint press conference with Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy in Kyiv
Foto: Thomas Peter/REUTERS
1/4
16.09.2024.
u 21:28

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi se Zapad izravno uključio u rat protiv Rusije kada bi dopustio Ukrajini da napada ruski teritorij dalekometnim zapadnim projektilima.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je u ponedjeljak razgovore o tome smije li Ukrajina koristiti zapadne projektile dalekog dometa za napade duboko u ruskom teritoriju, ali je naglasio da će odluku o tome morati donijeti svaka pojedina zemlja članica Sjevernoatlantskog saveza.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij već mjesecima traži od saveznika da mu dopuste da koristi zapadne projektile uključujući dalekometne američke sustave ATACMS i britanske projektile Storm Shadows za napade duboko u ruskom teritoriju. Britanski premijer Keir Starmer i američki predsjednik Joe Biden razgovarali su o tome u petak u Washingtonu. Nikakva odluka nije objavljena.

"Pozdravljam te razvoje događaja i te odluke, ali na saveznicima je da pojedinačno donesu konačne odluke", rekao je Stoltenberg za radio postaju LBC. "Saveznici imaju različite politike o tome." Neki američki dužnosnici jako su skeptični u pogledu toga da bi korištenje zapadnih projektila dalekog dometa značajno promijenilo situaciju u ratu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi se Zapad izravno uključio u rat protiv Rusije kada bi dopustio Ukrajini da napada ruski teritorij dalekometnim zapadnim projektilima. Na pitanje u vezi moguće ruske odmazde, Stoltenberg je rekao da "u ratu ne postoje opcije bez rizika". "Ali i dalje vjerujem da će najveći rizik za nas, za Ujedinjeno Kraljevstvo, za NATO, biti ako predsjednik Putin pobijedi u Ukrajini", dodao je.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Srušeni domovi, uništeni automobili: Rusi stravičnim napadom 'kaznili' Ukrajinu zbog Kurska, razaranja su ogromna

NATO Secretary-General Jens Stoltenberg attends a joint press conference with Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy in Kyiv
1/23
Ključne riječi

Komentara 18

V0
Vlaskoulicanec3.0
09:04 17.09.2024.

Par bolesnih starčeka plus propali komedijaš dovode svijet na rub propasti!!! Ma bravo!!!

DU
DugouhiDuško
08:45 17.09.2024.

Ako može malo vijesti iz Kurska. Čujem daje tamo otprilike kao 1943. Valjda se povijest ponavlja.

ST
Stvarnost2
06:27 17.09.2024.

Ako bi Ukrainci koristili rakete dugog dometa ,morali bi koristiti NATO satelite za navodjenje istih .Tu je najveci problem zasto Ameri nedozvoljavaju koriscenje tih raketa .🤷‍♂️

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije