Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAKA META

Ukrajincima su ovi ruski zrakoplovi 'pred nosom', no ne smiju ih gađati

Screenshot/Google Maps
01.07.2024.
u 12:59

Amerikanci Ukrajincima dopuštaju gađati samo ciljeve unutar suverenog teritorija koji uključuje i okupirano područje.

Ruska vojni aerodrom nalazi se samo 160 kilometara od ukrajinske granice i laka je meta za Ukrajince, no postoji jedan problem. Ta je ruska zračna baza u dometu raketnog sustava ATACMS američke proizvodnje, no Amerikanci Ukrajincima ne dopuštaju da njime gađaju mete na ruskom teritoriju.

Zračna baza Voronjež Malševo je polazna točka za mlažnjake kojima upravlja 47. gardijska bombarderska avijacijska pukovnija ruskih zračnih snaga koje su redovito sudjelovale u napadima na regiju Kharkiv. Satelitske snimke zračne baze otkrivaju kako se tamo nalazi nekoliko bombardera SU-34 te drugi manji zrakoplovi i helikopteri. Savršena su meta za Ukrajince, no zbog ograničenja u korištenju tog raketnog sustava ne mogu ništa napraviti, piše Business Insider.

VEZANI ČLANCI

Amerikanci Ukrajincima dopuštaju gađati samo ciljeve unutar suverenog teritorija koji uključuje i okupirano područje. Ukrajina je ovog mjeseca napala Sevastopolj na okupiranom Krimu projektilima ATACMS, ubivši najmanje četiri osobe i ranivši više od 150. Moskva je za napad okrivila Sjedinjene Države i obećala da će uzvratiti.

Ograničenje upotrebe raketnog sustava zasigurno izaziva frustracije u Kijevu koji je krenuo u operaciju ometanja ruskih zračnih snaga i uništavanja zrakoplova SU-34. Ukrajina je često bila prisiljena osloniti se na opremu poput bespilotnih letjelica za izvođenje ovih napada, no oni se mogu osujetiti korištenjem elektroničkih sustava.

VIDEO Dva vlaka koja su prevozila ukrajinsku vojnu tehniku pogođena su Iskanderima u regiji Zaporožje

Komentara 22

CB
Crn biser
13:40 01.07.2024.

najsmješnije je što su rakete ATACMS koji dobili Ukrajinci stara verzija razvijena prije 30 godina, a rusi im ne mogu ništa! Isto tako, USA PZO sustav patriot stvoren je pred 30-ak godina, a uspješno ruši ruske najnovije "hipersonične" projektile!

PE
pegaz
13:38 01.07.2024.

iz mjeseca u mjesec gledamo kako padaju ruske "crvene linije" i kako se proširuju odobrenja Ukrajincima za obranu od ruskog agresora. Do kraja godine bit će i ova crvena linija preskočena, a rusko vojno zrakoplovstvo će izgorjeti u divnom plamenu

Avatar Sidewinder
Sidewinder
13:01 01.07.2024.

Bit će uskoro prvi na redu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije