započela ofenziva

Rumunjska: Ruska raketa nije stigla do nas; Moldavija: Projektil je preletio naš zračni prostor

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
10.02.2023.
u 12:16

Ukrajinski general rekao je da su dvije ruske rakete prešle u moldavski i rumunjski zračni prostor u petak prije nego što su ušle u Ukrajinu

Rusija je započela snažnu ofenzivu, a zračna uzbuna oglašena je u cijeloj Ukrajini. Ukrajinski general rekao je da su dvije ruske rakete prešle u moldavski i rumunjski zračni prostor u petak prije nego što su ušle u Ukrajinu.

Ministarstvo obrane Moldavije potvrdilo je da je raketa jutros prešla njezin zračni prostor. "U 10.18 projektil je preletio zračni prostor Republike Moldavije, iznad grada Mocra u Pridnjestrovskoj regiji, a kasnije i iznad grada Cosauți u okrugu Soroca, idući prema Ukrajini. Ministarstvo obrane s nadležnim tijelima u zemlji pažljivo prati situaciju u regiji te oštro osuđuje narušavanje zračnog prostora Republike Moldavije", stoji u priopćenju. U priopćenju se konkretno ne spominje da je projektil bio ruski

U međuvremenu oglasilo se rumunjsko ministarstvo obrane. Ruski projektil koji je prešao u moldavski zračni prostor nije stigao do Rumunjske, prema priopćenju ministarstvu obrane zemlje. Kazali su da je njihov sustav zračnog nadzora otkrio nešto što je izgledalo kao krstareća raketa lansirana s ruskog broda u blizini Krima.

"Sustav zračnog motrenja rumunjskih zračnih snaga otkrio je zračni cilj lansiran iz Crnog mora s broda Ruske Federacije, u blizini poluotoka Krim, najvjerojatnije krstareću raketu, koja se razvila u zračnom prostoru Ukrajine, Republike Moldavije i ponovno ušao u ukrajinski zračni prostor bez presijecanja, u bilo kojem trenutku, zračnog prostora Rumunjske", priopćilo je ministarstvo.

"Najbližu točku putanje mete zračnom prostoru Rumunjske zabilježili su radarski sustavi otprilike 35 km sjeveroistočno od granice", kazali su. 

Moldavija pozvala ruskog veleposlanika

Ministarstvo vanjskih poslova Moldavije priopćilo je da je šef diplomacije te zemlje Nicu Popescu naredio hitno pozivanje ruskog veleposlanika Olega Vasnetsova u Kišinjev. "Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija primjećuje da ruska strana nastavlja agresijski rat protiv Ukrajine, a raketni napadi na susjednu zemlju izravno i negativno utječu na građane naše zemlje. Snažno odbacujemo nedavne neprijateljske akcije i izjave u odnosu na Republiku Moldaviju, što je činjenica koju naš narod smatra apsolutno neprihvatljivom. Pozivamo Rusku Federaciju da zaustavi vojnu agresiju na susjednu državu koja uzrokuje brojne ljudske gubitke i materijalna razaranja”, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, glavni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužnji, rekao je da su dvije ruske krstareće rakete Kalibr prešle državnu granicu Ukrajine s Moldavijom. Samo nekoliko minuta kasnije ove su rakete prešle zračni prostor Rumunjske, prije nego što su ponovno ušle u zračni prostor Ukrajine na mjestu gdje se sijeku granice triju zemalja. "Projektili su lansirani iz Crnog mora", rekao je Zalužnji, javlja Sky News

Podsjetimo, lokalni dužnosnici pozvali su civile da se sklone, upozoravajući na moguće nove udare. "Neprijateljska avijacija u zraku je, a brodovi koji mogu nositi projektile Kalibr na moru su. Neprijatelj je lansirao projektile. Zračna uzbuna trajat će dugo", rekao je Maksim Marčenko, regionalni guverner južne regije Odese. "Molimo vas da ne ignorirate sirene za uzbunu i da idete u skloništa." Napad na Zaporižje bio je najteži otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači prošle godine, rekli su lokalni dužnosnici. Kritična infrastruktura također je pogođena u Hmeljnickom u zapadnoj Ukrajini, Harkivu na sjeveroistoku i regiji Dnjepropetrovsk u središtu zemlje, rekli su regionalni dužnosnici.

Glasnogovornik zračnih snaga Jurij Ihnat rekao je za ukrajinsku televiziju da je ukrajinska protuzračna obrana srušila pet od sedam bespilotnih letjelica i pet od šest projektila Kalibr lansiranih na Ukrajinu. Zračne snage također su priopćile da je 35 projektila S-300 lansirano u regijama Harkiva i Zaporižja. Ukrajinska protuzračna obrana nije u stanju srušiti ove vrste projektila.

Komentara 77

Avatar mason
mason
12:35 10.02.2023.

Kad se samo sjetim komentara poturica da bi Rusi pregazili Ukrajinu za 3 dana I usli u Paris za 3 tjedna placem od smijeha,kako zaslipljeno poturceno pleme samo promjeni nickname I laje slicne gluposti.

Avatar Foton
Foton
13:06 10.02.2023.

Ovo raketiranje od par raketa, par tu, par tamo, ne ce nista postići. U Drugom svj ratu u bombardiranjima Njemacke i Japana Amerikanci su slali po 500 do 1000 bombardera u svakom napadu, a svaki bombarder je izbacio nekih 3 3 tona bombi, znaci 3000 tona po napadu. A cak ni stotine takovih napada nisu slomile Njemačku, nego upad americke i ruske vojske na njemački teritorij. A ruske rakete nose 200, 300 kg eksploziva svaka, to ne ce slomiti ukrainski otpor, nego samo povećati ukrainski bijes i mržnju prema agresoru

JA
Jania
12:19 10.02.2023.

Onaj tko gubi postaje posebno opasan. Nadajmo se da je ovo početak kraja ruske invazije. Jadni ljudi, domah se sjetim našeg Vukovara, Gospića, Petrinje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije