UŽIVO: RAT U EUROPI

Ukrajina u žestokom naletu: 'Oslobodili smo mjesta do ruske granice. Okupatori, spremite se na bijeg!'

Ukrainian service members prepare to transport a Russian tank captured during a counteroffensive operation in Kharkiv region
Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES/REUTERS
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
11.09.2022.
u 20:36

Moskva je u subotu napustila svoje glavno uporište u sjeveroistočnoj Ukrajini nakon što su ukrajinske snage ubrzale svoj napredak.

Ukrajinska protuofenziva na sjeveroistoku zemlje nanijela je izniman poraz Moskvi, natjeravši rusku vojsku da povuče tisuće vojnika nakon niza poraza na bojnom polju.

Tijek događaja:

20:12 - Ukrajinsko ministarstvo obrane izvijestilo je kako su njihove snage u regiji Harkiv uspjeli osloboditi desetke sela i gradova od ruske okupacije. 

''Vojska je stigla do kontrolne točke Hoptivka koja je kod granice s terorističkom državom. Okupatori, pripremite se na bijeg''.


16:49 - Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emmanuel Macron raspravljali su o sigurnosnoj situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporižja u Ukrajini, rekao je Kremlj u nedjelju. 

Razgovarajući telefonski, dva čelnika su izrazila spremnost za "apolitičnom interakcijom" uz sudjelovanje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), prema priopćenju objavljenom na stranici Kremlja.

"Ruska strana skrenula je pozornost na redovite ukrajinske napade na elektranu, uključujući i na skladište radioaktivnog otpada, što može rezultirati katastrofalnim posljedicama", rečeno je.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za raketiranje elektrane, riskirajući nuklearnu katastrofu. Rad elektrane u cijelosti je zaustavljen u nedjelju iz mjera sigurnosti.

Dvojica čelnika također su razgovarala o problemima globalne sigurnosti hrane.

Putin je rekao Macronu da je važno za Europsku uniju da ne ometa izvoz ruske hrane i gnojiva u Afriku, Latinsku Ameriku i Bliski istok, prema Kremlju.


15:23 - Obnovljen je rezervni električni vod do nuklearne elektrane Zaporižje (ZNPP), pružajući joj dovoljno struje da ohladi svoje reaktore, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju u nedjelju. 

„Nakon jučerašnjeg popravka električnog voda operator ZNPP-a jutros je zatvorio posljednji aktivni reaktor koji je prošli tjedan ZNPP-u davao struju, nakon isključivanja iz opskrbne mreže“, napisala je IAEA na Twitteru. 

„Ta struja sad ponovno dolazi iz mreže“, dodala je agencija Ujedinjenih naroda. 

Ukrajinska energetska tvrtka Energoatom priopćila je u noći na nedjelju da je kao sigurnosna mjera potpuno zaustavljen rad u toj elektrani pod ruskom okupacijom.

Elektrana Zaporižja "potpuno je zaustavljena" nakon što je agencija isključila reaktor 6 iz mreže u 3.41 ujutro, stajalo je u priopćenju.

U tijeku su pripreme za njegovo hlađenje i prevođenje u hladno stanje, dodao je Energoatom. 

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za granatiranje te najveće nuklearke u Europi. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i UN pozvali su na demilitarizaciju okolnog područja. 


14:42 - Ukrajinsko napredovanje na teritorij pod ruskom okupacijom na sjeveroistoku zemlje nastavilo se u nedjelju dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da će sljedeća tri mjeseca biti ključna u određivanju ishoda rata.

Posljednjih su dana ukrajinske snage ponovno zauzele ključno željezničko čvorište Kupjansk i tvrde da su zauzele Izjum, prethodno glavnu bazu za Rusiju u pokrajini Harkiv.

"Ruska vojska ovih dana pokazuje najbolje što može učiniti - pokazuje leđa", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju u subotu.

Valerij Zalužni, vrhovni zapovjednik ukrajinskih snaga, rekao je u nedjelju da je Ukrajina od početka rujna povratila kontrolu nad oko 3000 četvornih kilometara teritorija. U subotu navečer Zelenski je iznio brojku od 2000 četvornih kilometara. Institut za proučavanje rata priopćio je da je Ukrajina u pet dana preuzela više teritorija nego što je Rusija preuzela od travnja.

Videozapisi s nedavno ponovno osvojenog teritorija ilustriraju razmjere pobjeđivanja, pokazujući vojnu opremu i streljivo koje su Rusi u bijegu ostavili na svojim bivšim položajima. Ukrajinski političari podijelili su videozapise koji podižu moral vojnika te zemlje kako podižu nacionalnu zastavu u raznim gradovima i selima.

Protuofenziva na sjeveroistoku zemlje bila je iznenađenje za Moskvu i većinu vojnih promatrača, koji su umjesto toga očekivali dugo obećavano ukrajinsko napredovanje u južnoj regiji Herson.

14:30 - Ukrajinski obavještajci tvrde da Rusi opet planiraju granatirati nuklearku Zaporižja, najveću europsku nuklearnu elektranu koja je pod okupacijom ruskih snaga.

12:08 - Ukrajinske snage napredovale su sjeverno od Harkiva, do 48 km od granice s Rusijom i također vrše pritisak prema jugu i istoku u istoj regiji, izjavio je u nedjelju ukrajinski glavni zapovjednik general Valerij Zalužni.

Njegove su trupe ovog mjeseca ponovno zauzele više od 3000 četvornih kilometara teritorija, napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, dodajući: “Ukrajina nastavlja oslobađati teritorije koje je okupirala Rusija.”

Reuters nije odmah mogao provjeriti njegov prikaz na bojnom polju.

11:30 - U sjeni optužbi za manipulaciju, u nedjelju se u Rusiji održava treći i posljednji dan regionalnih izbora, prvih nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači.

Guverneri, lokalni parlamenti i okružna vijeća bit će izabrani u više od 80 regija u zemlji na prvim izborima otkako je Rusija napala susjednu Ukrajinu.

Međutim, neovisni promatrači izbora ustvrdili su da političke slobode jedva ima, budući da su pravi pripadnici oporbe isključeni od samog početka.

Političari koji su se otvoreno protivili ratu u Ukrajini proteklih su mjeseci više puta uhićeni. Kao rezultat toga, promatrači pretpostavljaju da će kremaljska stranka Ujedinjena Rusija pobijediti velikom razlikom.

Zakazano je ukupno oko 4700 izbora na različitim razinama. Više od 45 milijuna Rusa pozvano je na izbore.

9:28 - Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da su ukrajinske snage nastavile ostvarivati značajne uspjehe u regiji Harkiva u posljednja 24 sata. Rusija je vjerojatno povukla jedinice iz tog područja, ali borbe se nastavljaju oko gradova Kupjansk i Izjum, objavilo je britansko ministarstvo obrane na Twitteru.

8:47 - Operacije u ruskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja u Ukrajini potpuno su zaustavljene, priopćio je u nedjelju Energoatom, državna agencija nadležna za elektranu.

Agencija je rekla da joj je obnova napajanja elektrane omogućila da učini najsigurniju stvar i isključi svoj šesti i posljednji reaktor koji radi.

Kijev je u srijedu pozvao stanovnike rusko okupiranih područja oko elektrane, najveće u Europi, da se evakuiraju radi vlastite sigurnosti. Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane, riskirajući nuklearnu katastrofu.

Današnje gašenje uslijedilo je nakon što je šef Ujedinjenih naroda za nuklearni nadzor izjavio u petak da je nedavno granatiranje učinilo "situaciju sve nesigurnijom" jer pouzdana opskrba vjerojatno neće biti ponovno uspostavljena.

8:00 - Objavljena je karta koja prikazuje koliki teritorij je u ovom dijelu ukrajinska vojska oslobodila.  Crvenom su bojom označena ruska napredovanja, a plavom ukrajinski protunapad. Dio koji je označen žutom bojom prikazuje mjesta pod ruskom kontrolom.

7:00 - Ukrajinski uspjeh u borbi protiv Rusije pokazuje da ih ta zemlja može pobijediti, ali Kijev treba više oružja od svojih partnera, rekao je u subotu ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Moskva je u subotu napustila svoje glavno uporište u sjeveroistočnoj Ukrajini nakon što su ukrajinske snage ubrzale svoj napredak.

Kuleba je, govoreći na tiskovnoj konferenciji s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock koja je boravila u posjetu, rekao da su neki saveznici u početku oklijevali poslati oružje, navodeći rizik od antagonizma ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Sada, hvala Bogu, više ne slušamo ovaj argument. Pokazali smo da smo sposobni poraziti rusku vojsku. To radimo s oružjem koje nam je dano. I zato ponavljam – što više oružja dobijemo, brže ćemo odnijeti pobjedu i brže će ovaj rat završiti", rekao je.

Iako je Njemačka Ukrajini poslala samohodne topove, Kijev želi i borbene tenkove Leopard, borbena vozila Marder i protuzračne tenkove Gepard.

Kuleba, koji je u prošlosti kritizirao Njemačku zbog, kako kaže, njene sporosti u slanju oružja, požalio se da Ukrajina plaća cijenu internih rasprava.

"Svaki dan, dok netko u Berlinu razmišlja, savjetuje se ili razmatra hoće li dati tenkove ili ne, netko umre u Ukrajini, zbog činjenice da taj tenk nije stigao", rekao je.

Baerbock je obećala daljnju vojnu pomoć i nije isključila mogućnost isporuku borbenih tenkova. "Znam da je vrijeme ključno. Sljedećih nekoliko tjedana i mjeseci bit će ključno", rekla je.

6:50 - Ukrajinska vojska ovog je mjeseca u protuofenzivi vratila pod svoju kontrolu oko 2000 četvornih kilometara teritorija na područjima koja je prethodno okupirala Rusija, rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij.

Zelenskij je u subotu navečer u video govoru zahvalio svim vojnicima koji su sudjelovali u oslobađanju teritorija u regiji Harkiv na istoku Ukrajine.

Rusija je ranije u subotu najavila povlačenje svojih snaga iz te regije.

Zelenskij je bijeg ruske vojske nazvao dobrom odlukom.

"Za okupatore nema i neće biti mjesta u Ukrajini", poručio je.

Ključne riječi

Komentara 54

Avatar Platipus77
Platipus77
08:57 12.09.2022.

Bogme je Putin naletio na "tvrd orah", no to samo pokazuje kakve sudbina očekuje sve agresore. Nije računao na najvažniji segment svakog rata, a to je - vojnički moral. Pola ruskih okupatora niti ne zna zašto se bore, a oni koji brane svoje itekako su odlučni. Sjetimo se Domovinskog rata. Propagandom je "nabrijao" ruski narod koji prešutno očekuje pobjedu, no vidi samo demoralizirane i pogubljene vojnike koji se vraćaju iz Ukrajine. Gubitci u ljudstvu se više ne mogu tako lako sakriti, jer ruske obitelji -najbolje znaju kakvo je stanje i sve su glasnije. Putin si je ovom "specijalnom operacijom" pucao u koljeno i sve je više onih koji mu prognoziraju budućnost Ceaușescua.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
00:42 12.09.2022.

10. rujna, prema ruskim časnicima, zapovjednicima postrojbi Oružanih snaga RF-a kod Hersona dana je usmena naredba da prekinu vatru i ostanu na svojim položajima. To potvrđuju i izvori s obje strane, koji nisu zabilježili nikakve ozbiljne bitke ili topničku vatru. Ruske trupe, koliko znamo, mogu preći s desne obale Dnjepra na lijevu stranu i moći će se povući na Krim ako napuste opremu, artiljeriju i skladišta streljiva. Obzirom da nema mostova teško naoružanje je nemoguće prebaciti na lijevu obalu. A ostalu opremu i streljivo je moguće prebaciti samo u manjim količinama zbog malog kapaciteta pontona koji se koristi.

PV
prcko.vita
08:21 11.09.2022.

Pa ako ste već sposobni, ajde više ih porazite, oslobodite svoj teritorij, pridružite se Europskoj uniji, da krenemo više normalno živjeti bez ratova i ubijanja. Život je ionako prekratak i pun izazova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije